Clipperton

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 31 dec 2018 om 17:30
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clipperton
Île Clipperton

Clipperton locator map.png

Aantal inwoners 0 (2017)
Oppervlakte 7 km²
Regeringsvorm Bezit van Frankrijk
Portaal Portal.svg Frankrijk

Clipperton is een eiland in de Grote Oceaan. Het hoort bij Frankrijk.

Misschien denk je, dat er over Clipperton niets of nagenoeg niets is geschreven, omdat het zo klein is en op de landkaart nauwelijks te vinden. Maar dan vergis je je. Niemand minder dan de bekende schrijver en televisieontdekkingsreiziger Boudewijn Büch heeft er in zijn werk "Eilanden" (1981) zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd! Wat hij daarin vertelt is interessant genoeg om het hier - samengevat - weer te geven

Een referendum

Het is Frans bezit maar geen overzees gebiedsdeel. Uit politieke overwegingen wilde Frankrijk het geen "kolonie" noemen, maar dat was het natuurlijk wel. Daarom verplichtte de zogeheten dekolonisatiecommissie van de UNO Frankrijk om een referendum uit te schrijven: vóór of tegen onafhankelijkheid. Er werd op Clipperton niet één stem uitgebracht. Want er woont helemaal niemand op het eiland...

Hoezo Clipperton?

Er moeten maar heel weinig mensen zijn geweest, die ooit een voet op Clipperton (eigenlijk een atol) hebben gezet. Zijn naam dankt Clipperton aan de Engelsman John Clipperton. Die ondernam een ontdekkingsreis, die in 1705 voortijdig op Clipperton strandde. Clipperton liet zich toen verleiden tot misdadig gedrag. Vanaf het eilandje beroofde hij, samen met 21 andere boeven schepen en kon zich op het eenzaamste plekje op aarde verstoppen, zonder dat iemand hem daar zocht. Omdat hij later beweerde dat hij het eilandje had ontdekt, kreeg het zijn naam.

Betwist gebied

In 1858 eisten de Verenigde Staten het eiland op. Niemand begreep waarom. Tot Frankrijk, dat ook tot die contreien was doorgedrongen, verklaarde: "Clipperton is Frans!". In 1897 namen de Mexicanen Clipperton in bezit. Allemaal niet zo belangrijk natuurlijk, maar dat werd anders toen in 1914 het Panamakanaal werd geopend. Toen kreeg Clipperton, vanwege de strategische ligging - het lag op de route naar het kanaal - ineens betekenis.

Ondertussen bleek Frankrijk zijn claim (aanspraken) op het eiland allerminst te hebben opgegeven. Er werd geruzied en de zaak kwam voor het internationale gerechtshof in Den Haag. En in 1931 werd Clipperton inderdaad aan Frankrijk toegewezen. Omdat het Frans bezit is valt het onder Frans-Polynesië. De hoofdstad is Papeete op Tahiti, 5.500 kilometer verderop!

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Clipperton&oldid=539457"