Adolf Hitler: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(WEG)
k (Beveiligde "Adolf Hitler": Herhaald vandalisme: Derde keer raak ([Bewerken=Bevestigde gebruikers] (vervalt op 3 mrt 2025 om 13:53 (UTC)) [Hernoemen=Bevestigde gebruikers] (vervalt op 3 mrt 2025 om 13:53 (UTC))))
 
(558 tussenliggende versies door meer dan 100 gebruikers worden niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Infobox politiek persoon
{{wikipedia|http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler}}
 
  +
| afbeelding= [[Bestand:Bundesarchiv Bild 183-S62600, Adolf Hitler.jpg|250px]]
  +
| onderschrift = Adolf Hitler in 1937
  +
| naam = Adolf Hitler
  +
| functie= President ("Führer und Reichskanzler") van Duitsland 1933-1945
  +
| aangetreden= 30 januari 1933
  +
| voorganger=[[Paul von Hindenburg]]
  +
| geboren=20 april 1889
  +
| plaatsgeboren= [[Braunau am Inn]], [[Oostenrijk-Hongarije]]
  +
| overleden= 30 april 1945
  +
| partij=[[NSDAP]]
  +
| plaatsoverleden = [[Berlijn]], [[Duitsland]]
  +
| huwelijk = [[Eva Braun]] (1945)
  +
|}}
  +
'''Adolf Hitler''' is geboren in Braunau am Inn, [[Oostenrijk-Hongarije]] op 20 april 1889 en heeft zelfmoord gepleegd in [[Berlijn]], [[Duitsland]] op 30 april 1945. Hij was een bekende Duits-Oostenrijkse [[Dictatuur|dictator]] en de leider van de politieke partij [[Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij]] (NSDAP). Hij was de man die gekozen werd door het volk en de macht had om de [[Tweede Wereldoorlog]] te starten en in zijn naam zijn meer dan tien miljoen mensen uit verschillende landen gedood. Hij pleegde zelfmoord toen bleek dat [[Berlijn]] bijna veroverd was en hij alles waar hij voor streed had verloren. Ook is hij bekend geworden met het boek Mein Kampf (Mijn Strijd), dat hij schreef tijdens zijn gevangenschap in 1924.Hitler was 1,75 meter lang.
   
  +
Hitler vocht in de [[Eerste Wereldoorlog]]. Hij moest tijdens de Eerste Wereldoorlog berichten tussen loopgraven moest doorgeven. Hierbij is hij gewond geraakt. Na zwaargewond te zijn geraakt, zou hij voor een Engelsman met getrokken geweer hebben gestaan. De Engelsman liet Hitler echter gaan omdat hij zwaargewond was. Of dit verhaal klopt is niet zeker. Hitler kreeg een medaille voor zijn heldhaftige optreden. Na de Eerste Wereldoorlog was Hitler erg kwaad over het verlies van Duitsland in deze oorlog. Net als veel andere Duitsers geloofde hij in de [[dolkstootlegende]]. Volgens deze complottheorie was het de schuld van de Duitse regering en de joden dat Duitsland verloren had. Toen Hitler 30 was, (in het jaar 1919) werd hij lid van de NSDAP, die toen nog de DAP heette. Toen hij 32 was (1921) werd hij leider van deze [[politieke partij|partij]]. Op zijn 35ste kwam de partij in het Duitse [[parlement]] (1924). De partij kreeg bij de verkiezingen van 1932 voor het eerst de meeste stemmen. Op 30 januari 1933, toen hij 43 was, werd Hitler [[minister-president]] van Duitsland (daar heette dat ''Reichskanzler'' - rijkskanselier). Binnen ongeveer twee maanden had Hitler vervolgens het [[democratie|democratische]] land omgevormd tot een [[dictatuur]] onder zijn leiding. En toen de president overleed (weer een paar maanden later) werd hij ook nog president. Hij voelde zich meer dan een koning of een keizer. Hij voelde zich de leider van het hoogste ras zoals dat uit de [[evolutietheorie]] was ontwikkeld. Daarom noemde hij zich "Führer". Samen met rijkskanselier was dat in het Duits "Führer und Reichskanzler" (spreek uit: Fuurer oent Raigskantsler).
{{weg|omdat de taal te moeilijk is}}
 
{{weg|omdat het veel te moeilijk is en niet voor kinderen bestemd is !}}
 
Adolf Hitler (Braunau am Inn, 20 april 1889 – Berlijn, 30 april 1945) was een Duitse dictator van Oostenrijkse komaf. Hij gaf leiding aan de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en was van 1933 tot zijn dood in 1945 rijkskanselier van het Derde Rijk (nazi-Duitsland).
 
   
  +
Hitlers invloeden in de [[Nazicultuur|Duitse cultuur van de jaren '30 en '40]] waren aanzienlijk.
   
Hitler's dictatuur streefde naar gebiedsuitbreiding met militaire middelen en dit resulteerde in de Tweede Wereldoorlog. Hij was verantwoordelijk voor de onder zijn dictatoriaal juk gepleegde Holocaust en andere genocides.
 
   
  +
== De familie Hitler ==
Adolf Hitler, één van de wreedste alleenheersers van de 20e eeuw, pleegde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zelfmoord.
 
  +
[[Bestand:Adolf Hitler colorized.jpg|thumb|left|250px|Adolf Hitler (ingekleurd)]]
  +
{{Fascisme}}
  +
Adolf was de zoon van Alois Hitler en Klara Pölzl. Hij had drie broers en twee zussen: Gustav, Ida, Otto, Edmund en Paula. Daarnaast had hij nog een halfzus en halfbroer: Angela en Alois junior. Hitlers vader was een strenge man. Zijn moeder was aardig en zacht, maar ze stierf jong. Hitler hield veel van zijn moeder, maar mocht zijn vader niet. Die voedde de jonge Adolf streng op. Zijn vader vond het maar niets dat de jonge Adolf kunstzinnig was. Hij wilde dat zijn zoon een ambtenaar werd, net als hij zelf. Later wilde Hitler kunstschilder worden. Maar hij mocht niet naar de academie voor Beeldende Kunsten. Je ziet hem vaak in [[spotprenten]] als een mislukte schilder.
   
  +
== Jonge Hitler ==
Inleiding
 
  +
De jonge Hitler was al een fanatieke [[Nationalist]]. Hij moest niets hebben van [[Socialisme|socialisten]]. Hij bewonderde wel een ding aan hen, namelijk de manier waarop zij [[propaganda]] gebruikten om tot de massa door te dringen. Hier nam hij toen hij aan de macht was een voorbeeld aan. Adolf Hitler heeft zelf in het leger gezeten. Hij was in de Eerste Wereldoorlog korporaal en daardoor wist hij veel van het leger en de [[oorlog]]. In de oorlog was hij erg dapper. Hij moest berichten van de generaal brengen van loopgraaf naar loopgraaf. Dat was gevaarlijk werk: de vijand mikte vaak op deze boodschappers. Adolf had echter geluk en kon hard rennen. Hiervoor kreeg hij medailles: het onder soldaten felbegeerde [[IJzeren Kruis]] 1ste en 2de klasse. Hij raakte er ook gewond door [[gifgas]], dat tijdens deze oorlog veel gebruikt werd. Daardoor heeft hij niet aan het front gezeten toen de Duitsers in de herfst van 1918 kansloos waren aan het slagveld. Dit heeft hem het idee gegeven van de [[dolkstootlegende]], waarin de Duitsers werden verraden door socialisten, liberalen en andere liberalen die ervoor zorgden dat de soldaten geen wapens meer kregen. Hij gaf de [[Joden]] de schuld van dit verraad. Daarmee gaf hij de Joden ook de schuld van de verloren Eerste Wereldoorlog.
Hitler vertrok vanwege zijn Groot-Duitse sentimenten in 1913 naar de Duitse stad München in Beieren. Toen de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) uitbrak meldde hij zich direct als vrijwilliger. Hij diende vier jaar lang als ordonnans in de op één na laagste rang van Gefreiter (ongeveer gelijk aan korporaal) bij het Duitse 16e Beierse reserve-infanterieregiment en vocht onder meer bij de Slag om Ieper. Hitler raakte meerdere malen gewond. Bij Mesen schampte een kogel zijn voorhoofd en hij zou het latere litteken met een haarlok verbergen. Hij kreeg beide versies van het IJzeren Kruis maar zwaaide, tot zijn frustratie, uiteindelijk slechts af als Gefreiter omdat zijn meerderen vonden dat hij leidinggevende kwaliteiten ontbeerde. In november 1918 besloot hij de politiek in te gaan en hij sloot zich in 1919 aan bij één van de talloze kleine politieke groeperingen: de Duitse Arbeiderspartij (DAP).
 
   
  +
Hitler hield veel van dieren. Hij was ''geheelonthouder'' (dronk geen alcohol), was strikt vegetarisch (at geen vlees) en rookte niet. Hij was erg dol op zijn herdershond ''Blondi''.
Hitler kwam aan de macht in een tijd waarin het Duitse volk leed onder werkloosheid, armoede en vernedering van de Eerste Wereldoorlog. Door het Verdrag van Versailles werd Duitsland gedwongen tot herstelbetalingen voor de geleden oorlogsschade. Deze verplichting drukte zwaar op het land. Toen bovendien eind oktober 1929, toen Duitsland net wat begon op te krabbelen, de beurskrach van New York ook de Duitse economie deed ineenstorten, greep Hitler zijn kans. Via een gesmeerde propagandamachine wist hij zichzelf en zijn partij zeer populair te maken en won steeds meer zetels in het parlement. Na zijn verkiezingsoverwinning in 1933 werd hij uiteindelijk door Rijkspresident Paul von Hindenburg benoemd tot rijkskanselier van Duitsland. Onmiddellijk begon hij zijn langgekoesterde plannen uit te voeren zoals het naar zich toe trekken van alle macht in Duitsland, het weren van joden uit het openbare leven en voorbereiding van Duitsland op een veroveringsoorlog.
 
   
  +
== Hitler in de politiek ==
In 1938 annexeerde het Duitse Rijk Oostenrijk (Anschluss) dat sindsdien bekend stond als Ostmark. Op 28 september 1938 wilde het Duitse rijk Tsjechoslowakije aanvallen om Sudetenland te heroveren. Op initiatief van Mussolini werd inderhaast het verdrag van München gesloten tussen Hitler, Frankrijk en Engeland, om te proberen de dreigende oorlog af te wenden. Op 30 september moest Tsjechoslowakije Sudetenland afstaan.
 
  +
De mensen in Duitsland hadden vanaf 1929 weinig geld, Hitler gaf in de eerste plaats de [[Joden]] hiervan de schuld. Dat waren vaak rijke handelaars: volgens hem was het hun schuld dat er een economische crisis was. Ook de Amerikanen kregen de schuld, mede door de beursval ([[Wall Street]]). Hij wilde de ''rijkskanselier'' (minister-president) van Duitsland worden. Hij beloofde aan de Duitse mensen dat hij het probleem zou oplossen, wanneer ze hem zouden kiezen. Veel mensen geloofden hierin. Dat Duitsland weinig geld had, kwam volgens hem niet alleen door de Joden. Duitsland had in de Eerste Wereldoorlog een straf gekregen, dat heette het [[Verdrag van Versailles]]. Hierin stond onder andere dat Duitsland geen nieuwe wapens mocht maken en geld moest betalen aan Engeland en Frankrijk. Voor dit geld was Duitsland afhankelijk van Amerika. Toen Amerika op de beursval ([[Beurskrach van 1929|beurskrach]] 1929) zwarte donderdag in één klap arm werd, was dit ook een probleem voor Duitsland. Het geld was op en ze konden Engeland en Frankrijk niet meer betalen. Hierdoor werd Duitsland nog armer. Hitler beloofde dat hij dit ging oplossen en Duitsland weer sterk ging maken. Veel mensen zagen hem hierdoor als verlosser en kozen massaal voor hem.
   
  +
==Het geloof van Adolf Hitler==
In 1939 gaf Hitler het bevel Polen binnen te vallen, waarop het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aan Duitsland de oorlog verklaarden. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk wist Hitler het grootste gedeelte van Europa te bezetten maar na de aanval op de Sovjet-Unie in 1941 keerden vanaf 1943 de kansen en werd het Derde Rijk in de tang genomen. In de winter van 1944/1945 stonden de geallieerden aan de grenzen van Duitsland en trokken vervolgens op naar Berlijn.
 
  +
[[Bestand:Adolf Hitler at his Berghof mansion.jpg|thumb|left|250px|Hitler op vakantie in zijn landhuis [[Berghof]] (dat is Hitlers vakantiehuis in de [[Alpen]])]]
  +
Hitler was gedoopt in de [[Katholieke Kerk]], en werd christelijk opgevoed, maar hij vond het geloof maar niets. Dat was omdat er te veel [[jood]]se elementen in zaten. Hitler vond dat de [[Bijbel]] grotendeels een joods boek was.
   
  +
Toen hij aan de macht kwam probeerde hij alle joodse elementen eruit te halen en te vervangen door "Germaanse" elementen. Hij probeerde het te combineren met het Germaanse geloof van voor de tijd van [[Karel de Grote]]. Er zou een nieuw geloof ontstaan met Hitler zelf als de nieuwe [[Messias]], de Führer. Veel christelijke symbolen en rituelen werden veranderd. Zo werd het christelijke kruis vervangen door het [[hakenkruis]] (swastika, afkomstig uit het [[hindoeïsme]]). Hij gebruikte runensymbolen, afkomstig uit het schrift van de taal van de oude Germanen. Een voorbeeld van runenletters zijn de SS-tekens van de beruchte SS (Schutz Staffel).
Nadat duidelijk werd dat de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's verloren was pleegde hij op 30 april 1945 in de namiddag, samen met zijn vrouw Eva Braun, zelfmoord in zijn bunker te Berlijn. Ze waren beiden op 29 april 1945 getrouwd in de bunker. Zij nam vergif in, terwijl Hitler zich door het hoofd schoot. Iets later werden ze naar boven gebracht, en werden de lijken in een kuil met benzine gelegd en verbrand. Mogelijk hebben de Russen later Hitlers' schedel en de resten van hun lichamen naar Moskou gebracht voor nader onderzoek.
 
   
  +
Tijdens de oorlog liet Hitler christenen vervolgen die zich niet bij de nazi's wilden aansluiten. Het slot in [[Wewelsburg]] wilde hij uitbouwen tot een nieuw soort [[Vaticaan]], maar dan Germaans. Hij vervolgde daarom ook actief de "Bibelförscher" (christenen die de Bijbel goed kennen) en katholieke priesters in [[Polen]]. De [[paus]] voerde een diplomatiek protest tegen het racisme van Hitler met zijn "Mit brennender Sorge" (1937)
   
  +
== Snorretje ==
Jeugd en algemene gegevens
 
  +
Om meer op te vallen schoor Hitler de punten van zijn snor af, in de stijl van [[Charlie Chaplin]], zo werd beweerd. Erg logisch is dat niet, want Hitler dacht dat Chaplin een Jood was, en daar had Hitler nu eenmaal een enorme hekel aan. Hij zou dit gedaan hebben omdat ook Hindenburg, [[Vladimir Lenin|Lenin]] en [[Jozef Stalin|Stalin]] een opvallende knevel hadden. In Engeland heet het typische "Hitlersnorretje" een ''toothbrush moustache'' ("''tandenborstel snorretje''"). Hier is Hitler erg bekend mee geworden. Je ziet het ook vaak terug in spotprenten, films en posters.
De vader van Adolf Hitler, Alois Hitler sr., werd in 1837 geboren als de onwettige zoon van Maria Anna Schicklgruber en kreeg daarom de naam van zijn moeder. Vijf jaar later huwde Maria Anna met de molenaarsknecht Johann Georg Hiedler die waarschijnlijk ook de biologische vader van Alois was. De achternaam van Alois Schicklgruber zou op 23 november 1876 worden gewijzigd in Hiedler, maar door een spelfout werd de naam opgetekend als Hitler. Later zou zijn zoon Adolf in het boek Mein Kampf (Mijn strijd) vermelden dat de naamswijziging het enige was waar hij zijn vader dankbaar voor was. Heil Hitler klonk immers veel beter dan Heil Schicklgruber![1] De moeder van Adolf Hitler heette Klara Pölzl en was drieëntwintig jaar jonger dan haar man (ze was geboren in 1860). Adolf Hitler had een innige band met zijn moeder maar had voortdurend conflicten met zijn vader.
 
   
  +
== Afkomst ==
Zowel van vaders- als moederskant was de familie van Adolf Hitler afkomstig uit het Oostenrijkse Waldviertel, een streek tussen de Donau en het huidige Tsjechië. De naam 'Hitler' was waarschijnlijk afgeleid van Huttler, wat letterlijk "keuterboer" betekent, hij die in een hut woont.
 
  +
Er zijn veel vragen over Hitlers afkomst. Zo is wel duidelijk dat hij in ieder geval Oostenrijks bloed had, maar veel mensen zeiden ook dat Hitler joods zou zijn. Nazi-jurist Hans Frank vertelde na de oorlog dat Hitlers vader, Aloïs Hitler een buitenechtelijk kind was van een vrouw genaamd Maria Anna Schiklgruber. Zij zou de identiteit van de vader van Aloïs geheim gehouden hebben. Echter werkte ze een lange tijd als dienstmeisje bij een joodse familie genaamd Frankenberger. Zij zou daar zwanger geworden zijn van de 19 jarige Frankenberger junior, wat Hitler kwart joods zou maken. Dit verhaal is echter niet met zekerheid vast te stellen.
   
  +
Recent gingen Belgische onderzoekers Hitlers afkomst proberen te ontrafelen door middel van DNA testen op zijn familie. Uit de DNA testen kwam dat Hitler waarschijnlijk Noord-Afrikaans (Marokko, Libië, en Egypte) bloed had, en uit de test kwam inderdaad ook dat hij waarschijnlijk ook joods bloed had. Bij de test was namelijk Haplogroep E1b1b opmerkelijk dominant bij de resultaten van bijna elk familielid. Deze Haplogroep komt niet vaak voor in West-Europa, maar wordt wel veel gezien bij onder andere joden en Noord-Afrikanen.
Behalve Johann Georg Hiedler worden nog twee andere mannen als mogelijke vader van Alois beschouwd: een boer genaamd Johann Nepomuk Hüttler en (maar dit is meer onzeker) een Joodse bankier genaamd Frankenberger uit Graz bij wie Maria Anna Schicklgruber een tijdje in de huishouding had gewerkt.
 
   
  +
== Gevangenis ==
 
  +
{{Zieook|Zie ook [[Gevangenschap van Hitler]] voor meer informatie over dit onderwerp.}}
Stamboom van HitlerAdolf Hitler had drie broers, een halfbroer, twee zusters en een halfzuster, allen kinderen van Alois Hitler. De drie broers en een van de zussen overleden op jonge leeftijd:
 
  +
In 1923 probeerde Hitler met geweld de baas te worden met een [[staatsgreep]]. Hij hoopte dat de politie en het leger aan zijn kant zouden staan. Maar dat was niet zo, en hij werd tegengehouden. Hij werd opgepakt en in de gevangenis gezet. De rechter veroordeelde hem tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zat echter maar een jaar in de gevangenis. Na zijn straf probeerde hij het op een andere manier. Hier schreef hij zijn boek [[Mein Kampf]].
   
  +
== Standpunten ==
Alois Hitler jr. (halfbroer), 13 januari 1882 - 20 mei 1956
 
  +
Hitler was een extreem [[racist]]ische man die vond dat blanke mensen beter zijn dan mensen van andere rassen (zoals bijvoorbeeld de joden, maar ook zwarten). Hitler zag de joden en het jodendom als een grote bedreiging van het blanke ras, omdat hij vond dat joden uit waren op wereldheerschappij en daarmee de “superieure” blanken zouden vervangen en vernietigen. Omdat dat “voorkomen” moest worden volgens Hitler, was het van belang dat elke jood weg moest, meestal met de dood.
Angela Hitler (halfzuster), 28 juli 1883 - 30 oktober 1949
 
Gustav Hitler (broer), 10 mei 1885 - 8 december 1887
 
Ida Hitler (zuster), 23 september 1886 - 2 januari 1888
 
Otto Hitler (broer), 1887 - 1887
 
Edmund Hitler (broer), 24 maart 1894 - 28 februari 1900
 
Paula Hitler (zuster), 21 januari 1896 - 1 juni 1960
 
Hitlers zuster Paula Hitler leidde een teruggetrokken bestaan en overleed in Berchtesgaden. Hitlers halfzuster Angela Hitler was gehuwd met Leo Raubal en had voor zover bekend een zoon en twee dochters. De oudste dochter van Angela Hitler die min of meer dezelfde naam droeg maar de bijnaam Geli had (Angelika (Geli) Raubal), zou later een relatie met haar oom Adolf Hitler krijgen en pleegde op 18 september 1931 zelfmoord.
 
   
  +
Hitler had ook een hekel aan het [[communisme]], wat ook wel het joods-bolsjewisme werd genoemd door hem. Hij vond het communisme een bedreiging voor de wereld en dacht dat het een joods complot was om wereldheerschappij te krijgen. Hitler vond dat de joden verantwoordelijk waren voor de Russische revolutie - dat Rusland communistisch werd - en niet de Russen zelf.
 
Hitler als babyHitlers halfbroer, Alois Hitler jr., werd caféhouder in Berlijn. Hij werd omschreven als een 'gezellige mollige kroegbaas, die in niets op zijn beroemde halfbroer geleek'. Hij leefde in angst dat deze beroemde (en ijdele) halfbroer uit schaamte zijn tapvergunning zou intrekken. Adolf en Alois Hitler hebben overigens nooit een sterke band gehad.
 
   
  +
Naast joden en communisten wilde Hitler ook af van gehandicapte mensen en kinderen. Die zouden teveel geld kosten, een last zijn voor de samenleving, en het Duitse ras “verzwakken”.
De jonge Adolf was een vrij teruggetrokken persoon en wekte zelfs een verlegen indruk. Dit in schril contrast met zijn latere discussiebereidheid, waarin hij steevast trachtte zijn gelijk te behalen. Dagdromen was een van zijn favoriete bezigheden. Dit was een van de redenen waarom Hitler stelselmatige arbeid verafschuwde: het hield hem van het dagdromen en hij voelde zich er bovendien te goed voor. Zelfkritiek was hem vreemd: anderen waren zijn hele leven altijd de oorzaak van zijn falen. Hoewel hij enkele jeugdvrienden had, voelde hij zich bij veel mensen nauwelijks of niet op zijn gemak. 'Honden zijn mijn enige vrienden', zei hij eens.
 
   
  +
Hitler keurde ook [[homoseksualiteit]] af omdat homoseksuelen ervoor zouden zorgen dat het Duitse ras minder snel zou groeien, aangezien homoseksuelen geen biologische kinderen kunnen krijgen.
Tijdens zijn tienerjaren overleed zijn autoritaire vader; met zijn moeder had hij een sterke band. In zijn kinderjaren was hij koorknaap en misdienaar in de lokale katholieke parochiekerk. Op de basisschool - dezelfde die bezocht werd door Ludwig Wittgenstein - deed Hitler het niet slecht. Hij was een levendige schooljongen maar hij was niet goed in staat regelmatig te werken, iets dat hem zijn verdere leven parten zou blijven spelen. Dit maakte aanvankelijk voor de intelligente jongen weinig uit, maar zou hem tijdens de middelbare school opbreken. Op twaalfjarige leeftijd verzette Adolf zich tegen het ontvangen van het vormsel, ondanks de wens van zijn vrome moeder. Hij werd gedwongen het sacrament toch te ontvangen.[2]
 
   
  +
== Hitler aan de macht ==
Op tekenen na kon Hitler op de middelbare school niet goed meekomen. Hij had vanwege zijn afstandelijke gedrag en zijn verlegenheid (met name tegenover vrouwen) weinig of geen vrienden. Bovendien kelderden zijn prestaties doordat hij zijn best niet deed. Zijn lage cijfers schreef hij toe aan zijn leraren, die hij als 'erudiete apen' omschreef. Slechts de door hem aanbeden geschiedenisleraar bleef verschoond van zijn kritiek (de liefde werd echter niet met goede cijfers beantwoord: 'matig' tot 'ruim voldoende' was het hoogste dat hij behaalde). Tijdens zijn puberteit werd de jonge Adolf ook voor het eerst en voor het laatst in zijn leven dronken. Een melkmeisje vond hem 's ochtends stomdronken en bracht hem naar huis. Toen hij was bijgekomen zwoer hij nooit meer te drinken. Daar hield hij zich aan, op een enkel glas wijn na. Ook minderde hij zijn vleesconsumptie. Sommige biografen beweren dat hij zelfs geheel vegetariër werd. De meeste bronnen stellen echter dat hij in die periode af en toe toch vlees at in de vorm van Leberknödel, een soort ballen van aardappelen en varkenslever. Dat hij duidelijk sympathie voor dieren had bleek uit het feit dat zijn regime als een van de eerste in de wereld wreedheid tegen dieren strafbaar stelde en de rituele koosjere slachtmethoden demoniseerde in propaganda.
 
  +
[[Bestand:Bundesarchiv Bild 183-1987-0703-507, Berlin, Reichstagssitzung, Rede Adolf Hitler (color).jpg|thumb|Adolf Hitler geeft een toespraak in de [[Rijksdag]]]]
  +
{{Zieook|Zie ook [[Benoeming Hitler tot rijkskanselier]] voor meer informatie over dit onderwerp.}}
  +
In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. <br />Hij noemde zichzelf de Führer. (leider). Hitler was leider van de Duitse regering. Duitsland veranderde van een [[democratie]] in een [[dictatuur]]. <br />Duizenden mensen die het niet eens waren met Hitler werden opgepakt. <br />Hitler en zijn partij bouwden een groot leger op, de Wehrmacht. Het Duitse leger viel in 1939 [[Polen]] aan. Dit was het begin van de [[Tweede Wereldoorlog]] in Europa.
   
  +
== De oorlog ==
Adolf Hitler doorliep de onderbouw van de middelbare school met de grootste moeite en bleef één keer zitten. Nu zijn vader er niet meer was kon Adolf zijn moeder eindelijk in 1905 overreden hem van school te halen. Op zijn 16e verliet hij de school zonder diploma.
 
  +
In 1939 viel Duitsland Tsjechië en Polen binnen. Het begin van de [[Tweede Wereldoorlog]]. Toen ging het pas echt mis. Deze landen waren altijd onschuldig geweest en dat Hitler bij hen binnen viel had niets met het [[Verdrag van Versailles (1919)|Verdrag van Versailles]] te maken. Frankrijk en Engeland verklaarden Duitsland hierom de oorlog. Op 10 [[mei]] 1940 reden Duitse [[tank]]s [[Nederland]] binnen. Vier dagen later bombardeerden Duitse vliegtuigen het centrum van [[Rotterdam]]. Meer dan 600 mensen werden gedood en 80.000 mensen werden [[dakloos]]. De Duitse legerleiding dreigde ook andere Nederlandse steden te bombarderen. Op 15 [[mei]] 1940 gaf het Nederlandse leger de strijd op; Nederland werd bezet. De koningin en de regering hadden het land al kort na de Duitse inval verlaten en hadden de wijk genomen naar Engeland. Ze kwamen pas terug in 1945, toen Nederland was bevrijd en de oorlog was afgelopen.
   
  +
Hitler was van plan om heel Europa te veroveren. Dit kon hem heel goed lukken omdat hij een bondgenootschap had gesloten met Italië en Japan. Toen Duitsland in oorlog ging moesten Japan en Italië meedoen. Er zou dan één groot Duitsland ontstaan. Lange tijd leek dit te lukken, maar uiteindelijk werden de geallieerden sterker. De geallieerden waren landen die met elkaar samen vochten tegen Duitsland. Hierbij zaten onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Rusland.
In 1907 gebeurde iets dat waarschijnlijk een grote invloed op een deel van Hitlers leven had: bij Klara Pölzl, Hitlers moeder, werd borstkanker geconstateerd. Ze overleed hetzelfde jaar. Hitler had van zijn moeder gehouden en vond het vreselijk te zien hoe zij zo'n pijn leed en overleed. Hij zou altijd angst voor ziekten houden.
 
   
  +
== Holocaust ==
  +
Hitler was, hoewel nooit bewezen, de bedenker van de [[Holocaust]] oftewel de [[Jodenvervolging]], de systematische moord op de Joden. De Holocaust heeft aan ongeveer zes miljoen mensen het leven gekost. Deze mensen kwamen om in concentratie- en vernietigingskampen, waarvan [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]] de bekendste is. Ook zijn er ruim twee miljoen mensen door zogenaamde ''[[Einsatzgruppen]]'' gedood. Dit waren groepen Duitsers die alle Joden en [[Communisme|communisten]] na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in (Wit-)Rusland doodschoten. De oorlog kostte trouwens aan vele andere miljoenen mensen ook het leven, zowel militairen als burgerslachtoffers.
   
  +
== Einde ==
Wenen
 
  +
[[Bestand:Bundesarchiv B 145 Bild-F051673-0059, Adolf Hitler und Eva Braun auf dem Berghof.jpg|thumb|left|Hitler met zijn vrouw [[Eva Braun]] en hond Blondi op de Berghof]]
In deze jaren was het Hitlers ambitie kunstschilder te worden en hij toog in 1907 naar Wenen om zich in te laten schrijven bij de kunstacademie. De kunstacademie waarbij hij zich aanmeldde wees hem echter af. De directeur wees hem erop dat hij wel een zeker talent had en suggereerde hem eerst wat teken en schilderlessen te nemen en het dan nog eens te proberen om toegelaten te worden. Ook was hem opgevallen in diens getoonde werken dat de jonge Adolf Hitler belangstelling had voor architectuur en gaf hem de alternatieve optie om misschien architect te worden, maar dit betekende wederom datgene waar hij een gruwelijke hekel aan had: regelmatig werken. Niet van zins zich echt in te zetten om zich verder te bekwamen zwierf Hitler eeen tijdje rond door Wenen. In de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog verdiende hij naast zijn wezenuitkering de (karige) kost met allerlei kleine baantjes en werkte hij als ongediplomeerd kunstschilder. Zo beschilderde hij ansichtkaarten met landschapjes welke hij verkocht. Dit leverde weinig op en daarom overnachtte hij dikwijls in een daklozenpension. Het feit dat hij mislukt was schreef hij (vanzelfsprekend) toe aan de kunstacademie die zijn talent miskende en de leraren die het onderwijs hadden verpest. Dat zijn eigen luiheid er misschien debet aan was heeft hij nimmer erkend, zelfkritiek was hem vreemd.
 
  +
Op 30 april 1945 pleegde Hitler in zijn bunker in Berlijn, samen met zijn vrouw Eva Braun [[zelfmoord]], door een gifpil door te slikken en daarna zichzelf in het [[hoofd]] te schieten. Hun lijken zijn daarna mogelijk verbrand en in een [[rivier]] gegooid, maar niemand weet dat zeker. Volgens de Russen hebben ze het lijf van Hitler en de anderen gevonden in de bunker. Ze zouden het hebben bewaard tot 1971, om het daarna alsnog te vernietigen.
   
  +
==Dieren==
Vaak bracht hij zijn tijd lanterfantend door waarbij hij zich een hartstochtelijk kranten- en tijdschriftenlezer toonde. In deze periode vormde hij (mede door allerlei contacten) zijn ideologische basis, bestaande uit occultisme, antisemitisme, antiparlementarisme en Groot-Duits nationalisme; ook keek hij veelal neer op de Slavische volkeren. Hitler bezocht verschillende keren het Weense parlement, waar hij grote verachting en haat ontwikkelde voor de democratie. Het versterkte zijn haat en weerzin tegen de invloed van Joden in politiek en samenleving.
 
  +
Hitler had een hond genaamd [[Blondi]]. Hij kreeg deze hond van zijn secretaris; [[Martin Bormann]]. Hitler had geen andere dieren.
   
  +
== Videolinks ==
De Britse historicus Ian Kershaw geeft in zijn uitgebreide Hitlerbiografie aan dat het niet duidelijk is waardoor de Jodenhaat van Hitler eigenlijk ontstaan is. Hij had aanvankelijk Joden in zijn kennissen- en huisgenotenkring maar in korte tijd werd hij toch een fanatiek antisemiet.
 
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=F7VOkMbOuU8&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=43/ De ondergang van Hitler en zijn doel]
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=MP24ONH2gp8&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=41/ Het geloof van Hitler en de Nazi's]
  +
* [http://historiek.net/hoe-kwam-adolf-hitler-aan-de-macht-animatie/63953/ Animatie over Hitler]
   
  +
[[Categorie:Persoon in de Tweede Wereldoorlog]]
Anti-Slavische en antisemitische stromingen waren in Wenen, evenals in Sudetenland en Silezië, in opkomst, als reactie op het toenemende Slavische separatisme. De Joden werd het kwalijk genomen dat zij als fabrieksbazen Slavische arbeiders in dienst namen, die hiertoe naar steden als Praag, Posen, Pressburg en Wenen trokken en het Duitse karakter van deze steden zouden ondermijnen. De jonge Adolf was al in Wenen onder de indruk gekomen van het antisemitisme waarmee de toenmalige burgemeester, Karl Lueger, aan de macht was gekomen. Ook de antisemitische beweging van Georg von Schönerer heeft invloed gehad op de jonge Hitler. Tijdens zijn jaren in Wenen en later in München, waar hij volgens eigen zeggen graag mensen en hun gedrag observeerde, nam zijn overtuiging de vorm aan die hij later in al haar extremiteit zou etaleren.
 
  +
[[Categorie:Duitse politici]]
  +
[[Categorie:Dictator]]
  +
[[Categorie:Militair]]
  +
[[Categorie:Nazi-Duitsland]]
   
  +
[[fr:Adolf Hitler]]
In 1907 bezocht Hitler voor het laatst een katholieke kerkdienst waarbij hij ook ter communie ging. Daarna zou hij grote afstand tot de Kerk bewaren, en zelfs zeer vijandig zeggen dat hij de "katholieke Kerk vertrappen" wilde "zoals men een lelijke pad vertrapt".[3] Hij liet een priester die hij voorheen in vertrouwen genomen had zelfs in de nacht van de lange messen in 1934 vermoorden in een bos bij München.
 
  +
[[es:Adolf Hitler]]
 
  +
[[en:Adolf Hitler]]
In discussies met andere bewoners van het Weense 'mannenhuis' waar hij af en toe woonde bracht hij zijn standpunten compromisloos naar buiten. Hij praatte om anderen te overtuigen van de juistheid van zijn visie, was altijd bereid tot discussiëren, en hij bleek radicaal en zwart-wit in zijn denken. Opvallend was toen al dat Hitler niet tegen inhoudelijke kritiek op zijn denkbeelden kon en begon te schreeuwen als hij dreigde een discussie te verliezen.
 
  +
[[it:Adolf Hitler]]
 
Ook ontwikkelde hij in Wenen een sterk Duits nationalistisch gevoel, zoals veel Duitsers in Oostenrijk dat kenden. In zijn denken zou een aansluiting van Oostenrijk bij Duitsland een zegen voor dat land zijn. Hij zag in het heersende Habsburgse huis een teveel aan schadelijke Slavische, dus on-Duitse, invloeden. Ook in het bolsjewisme, marxisme en communisme zag hij een groot kwaad dat bestreden moest worden.
 
 
Waarschijnlijk vormde zich in Wenen reeds de kern van Hitlers grote ideaal: het idee van 'Eén leider (Adolf Hitler), één wil (die van hemzelf), één volk (het Duits-Arische)'. Al vroeg in zijn politieke carrière, vanaf 1925 ongeveer, liet hij zich der Führer (de leider) noemen. Hij droomde van het Derde Duitse Rijk (het Dritte Reich), waarin geen plaats zou zijn voor joden en andere door hem verderfelijk geachte groepen in de samenleving (onder andere homoseksuelen), maar waar Duitsers in harmonie en verenigd onder één leider zouden bouwen aan hun toekomst. Later werd duidelijk dat hij in feite absolute wereldheerschappij verlangde, waarin de Duitsers het machtigste volk zouden zijn. De omvang van deze grootheidswaan groeide met zijn succes.
 
 
In zijn rassentheorie verheerlijkte Hitler het Arische ras, waarvoor hij Lebensraum (leefruimte) wilde creëren; daarvoor had hij vooral het grote Rusland in gedachten. Hij verheerlijkte het idee van de 'edelgermaan'. Hitler geloofde sterk in de maakbaarheid van de mens, getuige ook zijn goedkeuren van de experimenten van Joseph Mengele en het aan het werk zetten van Baldur von Schirach aan het hoofd van de Hitlerjugend. Wat joden betreft stond hij erop hen een 'ras' te noemen; dit paste bij zijn zuiver/onzuiver-bloedtheorie. Hij beschouwde joods bloed als het 'gif' van de samenleving, wat daaruit geëlimineerd zou moeten worden. Sommige Hitlerverklaarders noemen dit zijn mystiek. Anderen benadrukken meer prozaïsche verklaringen zoals zijn uitgesproken afkeer van het zogenaamde 'joodse kapitalisme', zonder dat hij daar specifiek namen bij noemde. Hij creëerde in elk geval een zeer haatdragende en schampere karikatuur van 'de jood' en vuurde die af op zijn publiek. Hitler is in zijn rassentheorie zeker beïnvloed geweest door de Geheime leer van de occultiste Helena Blavatsky die aan het 'Arische ras' als 'vijfde kosmische gangmaker' een belangrijke rol toebedeelde en die schreef over de '(voorbijgaande) inferioriteit van de Semitische volkeren' [4].
 
 
Het antisemitisme is niet door Hitler uitgevonden. Door de eeuwen heen is het in Europa, variërend naar tijd en plaats, aanwezig geweest. Adolf Hitler heeft daar onder andere met de hierboven genoemde karikaturen van joden en door zijn grote redenaarstalent handig op in weten te spelen en het antisemitisme tot ongekende hoogten weten op te zwepen.
 
 
 
München
 
In de lente van 1913 emigreerde Adolf Hitler naar München in het Zuid-Duitse koninkrijk Beieren. Hij ontsnapte daarmee aan de militaire dienst in Oostenrijk. Lafheid was dat waarschijnlijk niet, want toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, nam hij onmiddellijk enthousiast dienst in het Duitse leger. Een waarschijnlijker reden voor deze overstap was dat hij voor Oostenrijk geen zelfstandige rol meer zag weggelegd; toen al was in zijn denken aansluiting bij Duitsland een onontkoombaar feit.
 
 
Wel bracht deze stap de jonge Hitler in de problemen toen hij enkele maanden later bezoek kreeg van de politie. De Oostenrijkse politie had hem weten te lokaliseren en verzocht nu om uitlevering van Hitler. In Oostenrijk wachtte hem mogelijkerwijs een gevangenisstraf wegens ontduiking van de dienstplicht. Hierop volgde een geschrokken en geagiteerde brief van Hitler die ertoe leidde dat de autoriteiten enig begrip voor Hitlers situatie toonden. Als hij zich in Salzburg zou laten keuren zou hij niet strafrechtelijk vervolgd worden. Hitler reisde naar Salzburg en werd daar uiteindelijk afgekeurd voor militaire dienst.
 
 
 
Eerste Wereldoorlog
 
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd in Duitsland in het algemeen en ook door Hitler met enthousiasme begroet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Hitler, die als dienstklopper werd gezien, als een vreemde eend in de bijt beschouwd. Hij verkreeg de functie van ordonnans, waarbij hij met gevaar voor eigen leven bevelen naar de voorste posten van het Westelijke loopgravenfront bracht. Zijn eerste contact met het wapengekletter vond plaats tijdens de Eerste Slag om Ieper ter hoogte van Kruiseke/Wervik. Dat hij inderdaad geen lafaard was bleek uit zijn onderscheidingen, reeds in december 1914 ontving hij het IJzeren Kruis 2e klasse.
 
 
In mei 1918 kreeg hij een Regimentsdiploma wegens dapperheid tegenover de vijand, en in december 1918 werd hem het, aan manschappen zelden verleende, IJzeren Kruis 1e klasse verleend. In 1918 raakte hij als Gefreiter (korporaal) bij een gasaanval gewond. Hij was drie maanden verblind door mosterdgas. Ook werd hij bij Mesen gewond aan het voorhoofd door een kogelschampschot. Om het litteken te verbergen droeg Hitler voortaan zijn haar met een schuine lok over zijn voorhoofd. De ineenstorting van het Westelijke front o.a. door de Amerikaanse interventie en de uitputting van de laatste Duitse reserves, heeft Hitler, die toen in een militair ziekenhuis in Pasewalk werd verpleegd, niet meegemaakt; hij ging er daardoor van uit dat het front steeds stand had gehouden. Zo geloofde Hitler heilig in de dolkstootlegende waarbij de nederlaag van het Keizerlijk leger werd toegeschreven aan het verraad van de socialisten, Joden, communisten en republikeinen (de zgn. Novemberverbrecher). Ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst is korporaal Hitler nooit bevorderd omdat men vond dat hij geen leidinggevende capaciteiten had.
 
 
 
1918-1933
 
Tijdens de Sovjetopstand in München en de vestiging van de zogenaamde Beierse Radenrepubliek in 1919 heeft Adolf Hitler mogelijk deelgenomen aan het oproer. Een document met de naam Hittler (met 2 t's) doet dit vermoeden, al is er nog veel discussie tussen academici omtrent dit omstreden onderwerp. Hoe dan ook, het Freikorps kwam München ontzetten, en de communistische opstand werd in de kiem gesmoord. Opeens dook Hitler op als infiltrant van het leger. Het was in die hoedanigheid dat hij vanaf dat ogenblik bijeenkomsten van kleine politieke groepjes bijwoonde, die als paddenstoelen uit de grond schoten na de val van het keizerrijk.
 
 
In 1919 kreeg Hitler als infiltrant de opdracht een vergadering van zo'n kleine, mogelijk linkse partij, bij te wonen. Dit was de DAP, de Deutsche Arbeiterpartei, waarvan het woord 'Arbeiter' al voldoende was hen in de ogen van het leger verdacht te maken. De toen nog piepkleine partij was opgericht door onder meer de spoorwegbeambte Anton Drexler. Zij vergaderden in een bedompt café, waar slechts ca. 100 belangstellenden aanwezig waren. Tot Hitlers verrassing bleek de partij nationalistisch, maar verder was het een armzalig zooitje. Het aantal leden bedroeg nog geen 500, waarvan misschien 50 actief waren, en het batig kassaldo bedroeg ongeveer 50 Reichsmark. Net toen Hitler aanstalten maakte om weg te gaan, maakte een 'professor' opmerkingen die Hitler razend maakten. Hij nam het woord en sprak de vergadering heftig toe, tot de professor vertrok. Hierop liep Hitler tevreden weg. Anton Drexler rende achter hem aan en gaf hem wat pamfletten, met het verzoek (bestuurs)lid te worden. Na een nacht nadenken stemde Hitler toe en sloot zich bij de partij aan.
 
 
De partij groeide pijlsnel door zijn organisatorische, retorische en hypnotiserende gaven. Hij liet propagandamateriaal drukken dat hij desnoods zelf verspreidde en binnen de kortste keren waren de zalen gevuld met meer dan 2000 man. De precaire financiële positie van de partij werd opgekrikt door het heffen van entree, de invoering van reguliere contributie en donaties van rijke conservatieven uit München. Het succes zal Hitler’s eigendunk ongetwijfeld hebben vergroot maar stond in schril contrast met zijn onbeholpenheid in kleine kring. In 1921 werd hij partijleider.
 
 
Een bewaard gebleven brief van hem uit 1919 getuigt ervan dat toen al iets van een 'verlosser'-idee in hem aanwezig was: dat hij, Adolf Hitler, de enige was die Duitsland naar een 'wedergeboorte' kon leiden. In het openbaar profileerde hij zich aanvankelijk nog als 'trommelaar' die de massa's bijeen zou roepen. Ook later zei hij meermalen dat hij geloofde door het 'lot' te zijn voorbestemd voor zijn rol in de geschiedenis. In zijn laatste jaren versterkte zich die overtuiging alleen maar; het was Hitler of de chaos; hij vereenzelvigde Duitsland met zijn eigen levenslot.
 
 
Misschien wel de belangrijkste reden die Hitler aangaf voor zijn beslissing politiek actief te worden, was de linkse Novemberrevolutie van 1918, waarmee de adellijke regenten, inclusief de Duitse keizer Wilhelm II, van hun macht werden ontdaan. Voor veel Duitsers was dit moeilijk te verteren en de democratische Weimarrepubliek van 1919 ondervond dan ook veel tegenstand. Bovendien had naar Hitlers overtuiging deze revolutie Duitsland definitief de nederlaag bezorgd. Hij zag het als zijn missie dat weer recht te zetten. De oorlog die hij in 1939 begon was voor hem een voortzetting van de Eerste Wereldoorlog, om Duitsland alsnog de overwinning te bezorgen op het 'internationale Jodendom'.
 
 
Al decennia lang waren elementen van het nationaalsocialisme aanwezig in Duitsland, Oostenrijk en ander Europese landen: nationalisme, anti-marxistisch socialisme, biologisch antisemitisme, sociaaldarwinisme, racisme, eugenetica. In Duitsland en Oostenrijk ontwikkelden zich populaire Teutoonse varianten van deze elementen, met name antisemitisme, antiliberalisme en antikapitalisme. Dit ging gepaard aan een extreme vorm van nationalisme, het zogenaamde völkische nationalisme, met zijn mystieke eigenschappen van een harmonische Duitse sociale en hiërarchische orde.
 
 
Alleen al in München bestonden in 1920 ten minste 15 völkerische verenigingen, de meeste opgericht na de oorlog (bijvoorbeeld de Thule Gesellschaft; de Nordische Vereniging). Het waren, net als de DAP in het begin, kleine, onbeduidende groepjes, maar ze verspreidden met elkaar een ongelofelijke hoeveelheid propagandamateriaal. Ook werden er op nationaal niveau pogingen gedaan deze groepen te bundelen.
 
 
In het Sudetische Trautenau bestond sinds 1904 al een nationaalsocialistische partij, die eerst evenals Hitlers partij de Deutsche Arbeiterpartei heette, en na de Eerste Wereldoorlog haar naam veranderde in de Duitse Nationaalsocialistische Arbeiderspartij, de DNSAP. Ook de partij van Hitler veranderde van naam en werd de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP).
 
 
Contacten tussen de twee partijen mondden uit in een samengaan begin jaren '20. Maar de NSDAP bleek in 1923 superieur en in 1926 werden ze samengevoegd tot één partij, de NSDAP met een Oostenrijkse en een Duitse tak. Hitler werd de enige leider van beide afdelingen.
 
 
Ondanks interne partijstrubbelingen lukte het Hitler de macht te behouden. Door onder meer agressieve publiciteit en Hitlers sprekerstalent groeide het aantal toehoorders spoedig tot enkele duizenden per avond. In plaats van cafés werden nu grote bierhallen afgehuurd voor de samenkomsten en spreekbeurten.
 
 
De partijaanhang groeide en daarmee de hoop op verandering. Op 9 november 1923 werd op aandringen van Hitler een slecht georganiseerde poging gedaan de macht in Beieren te grijpen en daarna de Republiek van Weimar omver te werpen. In feite zag Hitler zelf weinig in de couppoging, maar hij was waarschijnlijk bang dat zijn achterban anders zou overlopen naar een partij die wel bereid was tot actie. Deze Bierkellerputsch, zoals hij genoemd wordt, begon in een bierhal. Daar stelde Hitler, zwaaiend met een pistool, de nieuwe 'regering' aan de enthousiaste toehoorders voor, terwijl gewapende groepen mannen strategische gebouwen en instellingen in de stad trachtten te veroveren. Ook Ernst Röhm nam deel aan deze Putsch, die mislukte en waarbij veertien coupplegers en vier politiemensen omkwamen. Hitler werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenschap, die hij uitzat in de gevangenis van Landsberg. Al na een jaar, op 20 december 1924, werd hij vrijgelaten.
 
 
Hij benutte die tijd met het schrijven van Mein Kampf (Mijn strijd). In dit autobiografische boek beschreef hij zijn afkomst en jeugd, zijn tijd in Linz, Wenen en München, de vorming van zijn denken, zijn ideeën en zijn toekomstplannen.
 
 
Al enkele maanden na zijn vrijlating in 1924 werd het spreekverbod op de partij in München opgeheven. Waar het verbod op de partij nog wel bestond, en dat gold in het begin voor vrijwel heel Duitsland, werd door middel van gewelddadige provocaties geprobeerd 'het nieuws te halen'. Dat lukte vaak. Desondanks werd het verbod in de ene na de andere deelstaat opgeheven. In de media werd steeds meer macht veroverd. Eind jaren '20 kon de NSDAP uitgroeien tot een grote landelijke partij.
 
 
 
Kiesformulier presidentsverkiezingen 1932Voor Hitler, als leider van de Nationaalsocialistische Arbeiderspartij, was toen de weg vrij voor deelname aan de verkiezingsstrijd. Aanvankelijk ging dit niet van een leien dakje. De partij wist aanvankelijk rond de dertig zetels in de Rijksdag te bemachtigen, maar dit werden er bij elke volgende verkiezing minder. Ook was de groei van het ledental beneden verwachting. Dit was te wijten aan het Amerikaanse geld dat in het kader van het Dawes-plan Duitsland binnenstroomde, en de economische hoogconjunctuur van de Roaring Twenties. De Fransen vertrokken uit het Ruhrgebied, de nieuwe Rentenmark bleek waardevast, en de Duitse economie groeide weer. Berlijn werd een internationaal centrum van cultuur met talrijke kunstenaars, artiesten, filmmakers en modekoningen en een bruisend uitgaanscentrum. Langzaam sijpelde wat welvaart door naar de middenklasse, en men keerde zich af van extremistische partijen, en stemde weer op de traditionele partijen zoals de SPD, DVP en Zentrum. In 1928 kwam de partij met 12 zetels in het parlement: een dieptepunt.
 
 
De crisis van 1929, ontstaan door de Beurskrach, breidde zich echter uit naar Duitsland. Een golf van faillissementen deed de werkloosheid explosief stijgen. De rijksregering moest impopulaire maatregelen nemen met toepassing van artikel 48 van de Grondwet, waarna zij direct in nieuwe verkiezingen werd afgestraft. De NSDAP kwam met 107 zetels terug in het parlement. In 1932 waren dat er al 232, hoewel Hitler bij de presidentsverkiezingen geen meerderheid van stemmen behaalde. Veel kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven wilden desondanks, of wellicht dankzij dat feit, toch met Hitler praten. Men zag een communistische regering als een groter kwaad dan een nazi-regering. De partijschulden werden door het bedrijfsleven betaald (de partij was vrijwel failliet), en men begon een lobby bij de rijkspresident. In januari 1933 raakte Duitsland door een serie complotten bijna onbestuurbaar. Kurt von Schleicher en de communisten loerden op kansen een junta of een radenrepubliek te vormen op legale of illegale wijze, en ieder kabinet zonder de nazi's viel.
 
 
 
Aan de macht
 
 
Arno Breker, Hitler (brons, 1938)In 1933 werd Hitler ten slotte door de toenmalige rijkspresident van de Weimarrepubliek, Paul von Hindenburg met tegenzin benoemd tot Rijkskanselier. Hindenburg had een lage dunk van Hitler en sprak denigrerend over "deze kleine korporaal, zwerver en mislukte kunstenaar" maar hij werd van diverse zijden onder druk gezet om Hitler tot Rijkskanselier te benoemen en gaf tenslotte toe. In die tijd kocht Hitler het chalet 'Haus Wachenfeld' (later de Berghof genoemd) op de Obersalzberg nabij Berchtesgaden: daar bouwde Adolf Hitler zijn tweede machtscentrum. De impact van zijn woonplaats op de Obersalzberg was enorm.
 
 
Hindenburg overleed in 1934. Vanaf toen verzwakte Hitler de rol van parlement en regering tot het punt dat hij dictatoriale macht had. In 1938 eigende Hitler zich tevens het opperbevel van de Duitse Wehrmacht toe. Hij verstevigde zijn positie verder met behulp van onder andere Heinrich Himmlers Gestapo en een goed georganiseerd propagandanetwerk, dat onder leiding stond van Joseph Goebbels. Naast propaganda zag Hitler terreur als een pilaar van de macht. Vanaf de oprichting van de partij tot aan de ondergang was geweld een veelgebruikt middel om oppositie de mond te snoeren. Waren de knokpartijen in het begin soms meer bedoeld om de krant te halen en tegenstanders te intimideren, later ging men over tot regelrechte moord op mensen die openlijk tegen Hitler en het nazisme in het geweer kwamen. Hitler vond het belangrijk ook de straat te beheersen.
 
 
Tussen Hitlers handlangers bestond een felle rivaliteit die Hitler hoogstwaarschijnlijk heeft uitgebuit om te zorgen dat niemand aan zijn autoriteit tornde. Wanneer een conflict voorkwam (en dit gebeurde vaak door de onnauwkeurige afbakening van bevoegdheden) liet Hitler het een tijd zijn beloop om vervolgens de overwinnaar te steunen.
 
 
Nadat Hitler aan de macht gekomen was ging hij over tot de uitvoering van zijn plannen, waaronder de aanleg van een groot Duits wegennet, waar zijn voorganger Franz von Papen al de aanzet toe gegeven had. Hij bezorgde daarmee in één klap honderdduizenden Duitsers weer werk, waardoor zijn populariteit bij de Duitse arbeiders alleen maar toenam. In 1935 opende hij tussen Frankfurt en Darmstadt de eerste autobahn in Duitsland. Dit betrof onder meer de Linksrheinische en de Rechtsrheinische autobahn. Een jaar eerder (in 1934) had hij Ferdinand Porsche de opdracht gegeven om een Kraft durch Freude-wagen te ontwerpen, een wagen voor het volk (de Volkswagen).
 
 
Een ander actiepunt was de uitbreiding van de ontwikkeling en productie van wapens en ander oorlogstuig. In 1942 zou hij rijksarchitect Albert Speer benoemen tot rijksminister voor bewapening en munitie. Ook na 1943, toen de militaire kansen in de oorlog gekeerd waren, bleef Hitler optimistisch geloven dat nieuw ontwikkelde wapens als een nieuw type vliegtuig, een nieuw type tank en de V-1- en V-2-wapens de rollen weer zouden omdraaien.
 
 
Hitler verordonneerde ook georganiseerde moord op geestelijke en lichamelijke gehandicapten. Het zogenaamde T-4-euthanasieprogramma. Er zijn door Hitler ondertekende documenten overgeleverd waaruit blijkt dat hij deze actie goedkeurde. Pas in 1940 klonken de protesten daartegen zo luid, dat het programma werd gestopt, maar toen had het regime al honderdduizend gehandicapten 'weggezuiverd'.
 
 
 
Weg naar de Holocaust
 
 
Op 1 april 1933 werd een boycot door de Nazi's afgekondigd. Op het bord staat te lezen: Duitsers, weert U, koop niet bij Joden. Dit bord hing bij de winkel van Tietz in Berlijn. Op het raam van de etalage een Jodenster.Meteen na zijn aantreden verschenen in openbare ruimten de eerste bordjes 'Voor Joden verboden'. Beroepsverboden werden uitgevaardigd en huwelijkswetten aangepast. Vanaf 1935 (de 'wetten van Neurenberg') was het voor een Jood verboden om te trouwen met een niet-Jood. Steeds meer Duitse Joden gingen over tot emigratie. Anderen werden opgepakt en naar 'werkkampen' gestuurd, wat later de Vernietigingskampen bleken te zijn. Een van de meest antisemitische Hitlergetrouwen was Julius Streicher, die zich al in de jaren '20 ontpopte tot een vurig propagandist van de haat tegen Joden, waar Hitler dankbaar gebruik van maakte.
 
 
In de Poolse hoofdstad Warschau werden de daar wonende Joden in een getto bijeengedreven en later afgevoerd naar de Vernietigingskampen. Overigens werden ook in totaal een miljoen Polen naar werkkampen getransporteerd, en werden uit alle bezette gebieden in totaal 6 miljoen mannen tussen de 18 en 45 jaar gedwongen tewerkgesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Dit werd de Arbeitseinsatz genoemd. De rechters van Neurenberg noemden het later 'slavernij'. Tijdens de Wannseeconferentie (januari 1942), waar Nazileiders bijeen waren gekomen om tot oplossing (Endlösung) van het 'Jodenvraagstuk' te komen, werd besloten om de circa 10 miljoen Europese Joden systematisch om te brengen. De organisatie daarvan werd in handen gegeven van Reinhard Heydrich en Heinrich Himmler, de administratie aan Adolf Eichmann en de uitvoering aan de talloze officieren, militairen en burgers die door de jaren heen voldoende waren getraind en gehard. Zigeuners, homoseksuelen, Jehova's getuigen en andere groepen mensen die als ongewenst werden beschouwd ondergingen hetzelfde lot.[5]
 
 
De Holocaust zelf was in de omgeving van Hitler een taboe. Een directe opdrachtrelatie tussen Hitler en de Holocaust is tot op heden niet gevonden. Het Derde Rijk opereerde sterk op het 'de Führer tegemoet werken': dingen doen waar geen opdracht voor gegeven was maar waar wel de ruimte voor was gegeven en waarvan verondersteld werd dat dit in de geest van de Führer was (aldus Hitlers biograaf Ian Kershaw). Zo kon Hitler (voor zichzelf) schone handen houden. Hitler is nooit in Auschwitz, Majdanek, Sobibór, Treblinka of één van de andere vernietigingskampen geweest. Hij nam zelf niet actief deel aan de Endlösung. Hoewel hij in de ogen van de buitenwereld voorzichtig leek te manoeuvreren, heeft hij over zijn bedoelingen ten aanzien van de Joden nooit twijfel laten bestaan. Ontelbare keren heeft hij de woorden 'vernietiging' en 'wegvagen' uitgesproken, waarvan tallozen getuigen zijn geweest.Bronvermelding gewenst
 
 
 
Voorbereiding op oorlog
 
Aanvankelijk hoopte Hitler dat Duitsland een dominante positie kon krijgen op het Europese continent. Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije, Roemenië, Joegoslavië en Bulgarije zouden satellietstaten worden van Duitsland die bovendien met hun economieën dienstbaar zouden zijn aan die van Duitsland. Frankrijk zou moeten worden vernederd om de Eerste Wereldoorlog te wreken, maar dit was niet het hoofddoel. Met Groot-Brittannië hoopte Hitler zelfs op een bondgenootschap. De werkelijke ideologische en politieke vijand was namelijk de Sovjet-Unie. Deze visie zou uiteindelijk door de politieke ontwikkelingen volledig worden achterhaald en ertoe leiden dat Hitler een pact sloot met zijn 'vijand' om tegen Groot-Brittannië te kunnen strijden.
 
 
Hitler stuurde doelbewust aan op een oorlog. Hij sloot een pact met de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. Deze liaison werd de As genoemd. Ook Japan verklaarde zich solidair met Duitsland. De drie landen werden de Asmogendheden genoemd.
 
 
Op 7 maart 1936 werd het Rijnland herbezet, in 1938 gevolgd door de Anschluss, feitelijk de annexatie van Oostenrijk en (het Tsjechische) Sudetenland. De internationale gemeenschap reageerde tot Hitlers eigen verbazing slechts met diplomatiek geschut. De Britse premier Neville Chamberlain kwam zelfs op bezoek om een 'vriendschapsverdrag' te tekenen: het Verdrag van München. Aangemoedigd door de lauwe reacties van de internationale gemeenschap annexeerde Hitler vervolgens de rest van Tsjecho-Slowakije en inderdaad: er werd nauwelijks hiertegen geageerd door het buitenland. In 1939 sloot Hitler met de dictator van de Sovjet-Unie Jozef Stalin een niet-aanvalsverdrag, het Molotov-Ribbentroppact, waarbij in een geheime clausule al een overeenkomst over de verdeling van Polen stond. Het was inmiddels duidelijk voor het buitenland dat Hitler niet van plan was om te stoppen met het annexeren van zijn oosterburen en Engeland, Frankrijk en ook Nederland begonnen hun defensie-uitgaven te verhogen. De oorlog wierp zijn schaduw al vooruit.
 
 
Er is gespeculeerd waarom Hitler zo doelbewust op een oorlog aanstuurde. In 1938 en 1939 stond Hitler op het toppunt van zijn macht en roem. Duitsland was oppermachtig in Centraal-Europa. Oostenrijk en Sudetenland waren ingelijfd, en de geallieerden hadden hem alles gegeven waar hij om had gevraagd. Men vermoedt dat Duitsland op een economische crisis afstevende en wel oorlog moest voeren (lees: goederen roven) om dit te voorkomen. Bovendien vijzelt het hebben van buitenlandse vijanden de binnenlandse politiek op. Een andere reden is door Hitler zelf aangehaald: hij wilde dat Duitsland de wereldmacht zou veroveren, maar wilde dit graag zelf meemaken. In 1939 was hij vijftig, en hij was bang voortijdig ziek te worden of te overlijden. Voor dit gebeurde moest hij 'zijn werk afmaken'.
 
 
 
Tweede Wereldoorlog
 
De annexatie van het Rijnland, Oostenrijk en Tsjechië leidde niet tot een militaire reactie en daarom verwachtte hij, na een aanval op Polen, slechts diplomatieke strubbelingen. Maar dit keer vergiste hij zich want nadat de Duitsers Polen binnenvielen verklaarden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk Duitsland de oorlog. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het Poolse leger werd in minder dan vijf weken vermorzeld en, om geallieerde interventie te voorkomen, sloegen de Duitsers in West-Europa toe: Noorwegen en Denemarken werden bezet, de Benelux landen onder de voet gelopen, het Britse expeditieleger verjaagd en Frankrijk verslagen. Dit verbazingwekkende succes hadden de Duitsers te danken aan hun Blitzkrieg tactiek waarbij het luchtoverwicht de pantsertroepen in staat stelde snel op te rukken. Door deze eclatante militaire successen kon Hitler zijn plannen voor de verovering van Rusland en de beheersing van de olievoorraden weer uit de kast halen maar hij wilde geen twee-frontenoorlog en daartoe moest Engeland eerst worden uitgeschakeld.
 
 
De Engelsen wisten echter boven verwachting stand te houden. Nog een tegenvaller voor Hitler was dat zijn 'vriend' Mussolini, aangemoedigd door Hitlers militaire successen, op de Balkan en in Afrika ook het veroveringspad insloeg. Maar deze was minder succesvol en toen de Grieken hem zelfs dreigden te verslaan was Hitler gedwongen in te grijpen. Hierdoor moesten de Duitsers zelf de Balkan veroveren en de in het nauw gedreven Italianen in Noord-Afrika ontzetten. De Duitse veldtochten in Noord-Afrika, tot in Egypte toe, werden aangevoerd door generaal Erwin Rommel. Na aanvankelijk wisselende successen en nederlagen van de Duitsers respectievelijk de Britten in Afrika bleken de Britten onder leiding van Montgomery bij El Alamein toch de sterkeren.
 
 
Toen ook duidelijk werd dat de Luftwaffe de hemel boven Engeland niet onder controle kon krijgen hoefde Hitler ook niet meer aan een invasie te denken. Ongeduldig geworden besloot hij toen om toch de Sovjet-Unie aan te vallen om zijn plannen voor Lebensraum te verwezenlijken. Dit werd hem zeer ontraden door o.a. Josef Goebbels en Hermann Goering die Duitsland nog niet klaar vonden voor zo'n grote uitbreiding van de oorlog. Maar Hitler was vastbesloten en stuurde Goering zelfs op 'vakantie'.
 
 
In 1941 begon Hitler toen aan wat velen beschouwen als zijn grootste vergissing: operatie Barbarossa, de invasie van de Sovjet-Unie. Na aanvankelijk weer grote successen bleken de grote logistieke problemen en de winter teveel voor het tot het uiterste beproefde materieel en de oververmoeide manschappen. Vlak voor Moskou moest de Wehrmacht halt houden en de winter uitzitten. In de zomer van 1942 werden nog enkele succesjes geboekt maar de invasie mislukte uiteindelijk bij Stalingrad; het Oostfront stortte eind 1942 ineen waarna de lange en bloedige terugtocht voor de Wehrmacht naar Nazi-Duitsland begon, opgejaagd door het Rode leger. Ondertussen was ook de Verenigde Staten bij Hitlers tegenstanders gekomen door de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op 7 december 1941. Dit leidde tot de oorlogsverklaring van Duitsland aan de VS en tot georganiseerde deelname aan de oorlog door een geallieerd bondgenootschap. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leidden de tegenaanval aan het westelijk front en de Sovjet-Unie die aan het oostelijk front. Sommige generaals van Hitler zagen toen (1942) al in dat de oorlog op den duur onmogelijk meer te winnen was met zoveel tegenstanders en stelden voor een gunstige vredesregeling met de geallieerden te treffen nu het nog kon. Hitler reageerde furieus en ontsloeg de meeste van deze 'dissidenten'. Vanaf toen nam hij zelf het definitieve commando van het leger over en smoorde de kritiek op zijn plannen in de kiem.
 
 
Een andere tegenslag was de val van Mussolini in 1943, en op 20 juli 1944 werd in zijn Pruisische hoofdkwartier Wolfsschanze een bijna-gelukte bomaanslag op Hitler gepleegd door een groep officieren onder leiding van Claus von Stauffenberg. De bom was in een koffer geplaatst, die onder een tafel werd gezet. Maar enig moment voor de explosie ging Hitler een stukje naast zijn bureau staan, het bureau had aan zijn linker en rechter kant een gesloten poot, die sterk genoeg was om de explosie tegen te houden. Vier andere aanwezigen in de kamer vonden de dood wel en de rest raakte min of meer gewond. Hitler raakte aan zijn benen gewond en aan een arm maar niet levensbedreigend. Hitler zelf zag die aanslag overigens niet als een tegenslag; het feit dat hij tegen alle verwachting in ontkwam vatte hij volgens Kershaw en andere biografen triomferend op als een ingreep van 'de Voorzienigheid'.
 
 
 
Het einde
 
 
Hitlers dood in een Amerikaans defensiebladDe invasie in Normandië (D-Day) op 6 juni 1944 leidde de bevrijding in van de bezette West-Europese gebieden. Frankrijk was binnen een paar maanden bevrijd, maar tegenslagen voor de geallieerden zoals de mislukte luchtlanding bij Arnhem en het Duitse Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945 brachten nog even uitstel van de onvermijdelijke nederlaag voor de nazi's. In het voorjaar van 1945 trokken de geallieerden alsnog Duitsland binnen en was er geen houden meer aan: de Amerikanen en Britten trokken de Rijn over en de Russen vielen Oost-Pruisen binnen met als gemeenschapppelijk doel Berlijn. Het was voor iedereen duidelijk dat het einde voor de nazi's nabij was. Hitler voelde zich door zijn generaals verraden en ook door het Duitse volk, dat in zijn ogen in zijn historische missie had gefaald. De laatste dagen van zijn leven bracht hij door in de bunker nabij de kanselarij. Hitler was op dat moment lichamelijk en geestelijk een wrak. Zijn lijfarts, dr. Morell, hield hem met diverse injecties op de been. Hij gaf bevel tot het vernietigen van alle industriële complexen en het zich doodvechten tegen de Russen. Hij ging de afgrond in en probeerde het Duitse volk mee te slepen. Door de snelle opmars van de geallieerden en ook de (heimelijke) tegenwerking van steeds meer officieren en zelfs nazikopstukken als Albert Speer, werden deze laatste Führerbefehlen niet meer uitgevoerd. Op 20 april 1945 vierde hij zijn 56e verjaardag, zijn laatste. Naar het partijtje in de bunker kwam een aantal hoge nazi's, waarvan een aantal direct daarna het onder Russisch artillerievuur liggende Berlijn ontvluchtte.
 
 
Op 30 april 1945 pleegde hij zelfmoord in zijn ondergrondse bunker in Berlijn. Naar alle waarschijnlijkheid nam hij gif in en schoot hij zich direct daarop met een pistool een kogel door het hoofd. Dat deed hij samen met Eva Braun, met wie hij enkele uren tevoren gehuwd was. Een aantal van zijn naaste medewerkers benam zich daarna ook het leven, waaronder zijn beruchte minister van propaganda Joseph Goebbels. Acht dagen later, op 8 mei 1945, gaf Duitsland zich over.
 
 
Wat er na zijn dood met zijn lichaam gebeurde is een mysterie. De waarschijnlijkste geschiedenis is de volgende. Na Hitlers dood gaf Goebbels opdracht de lijken te verbranden. Haastig werden de lijken met benzine overgoten en in brand gestoken. Goebbels verdween vrij snel om met zijn gezin zelfmoord te plegen, en ook de aanwezige soldaten hadden haast aangezien de Russische granaten her en der neerregenden. Hierdoor verbrandde het lichaam niet volledig. Uiteindelijk zou het Rode Leger twee lichamen aantreffen, waarvan één 'waarschijnlijk van Hitler' was. De NKVD (de 79e SMERSH) legde beslag op de lijken en liet ze naar Moskou brengen. Onder geen voorwaarde mocht Hitler immers door Duitsers worden gevonden en begraven: zijn graf zou een nazi-bedevaartsoord worden. Uiteindelijk zouden de lijken alsnog in Moskou in het diepste geheim verbrand zijn. Een niet verbrande kaak met bijbehorende brug wordt bewaard in het Russisch Staatsarchief in Moskou en is alleen voor wetenschappers toegankelijk.
 
 
 
Het raadsel Hitler
 
Het blijft, ook voor de grootste kenner, een groot raadsel hoe deze op het oog mislukte man, zo'n grote macht over mensen heeft kunnen krijgen en houden, zodat hij dit hele drama heeft kunnen en willen ontketenen. President Paul von Hindenburg noemde hem denigrerend 'halfbakken kunstenaar en straatzwerver, dat korporaaltje' toen hem in 1933 voorgesteld werd Hitler tot kanselier te benoemen.
 
 
Tallozen hebben zich het hoofd gebroken over de motivatie en psyche van de man die zijn onvoorstelbare visie per se wilde uitvoeren. Een scala aan meningen is het resultaat, onderzocht en op een rij gezet door Ron Rosenbaum in zijn boek Waarom Hitler?. De meningen lopen uiteen van 'een toneelspeler, leugenaar, charlatan' (Alan Bullock) tot ' een duivel, een monster' of 'een seksueel gefrustreerde psychopaat' (Norbert Bromberg, Verna Volz Small, Gertrud Kurth). Maar H.R. Trevor-Roper meende dat 'Hitler oprecht geloofde dat hij deed wat goed was'.
 
 
Een aparte, maar wijdverbreide visie heeft de Duitse historicus Sebastian Haffner. In zijn boek Kanttekeningen bij Hitler stelt Haffner de vraag hoe een zo weinig getalenteerd persoon en een zo armzalige persoonlijkheid als Hitler zoveel macht kon verkrijgen. Hij is van oordeel dat Hitler een
 

Huidige versie van 3 mrt 2024 om 15:53

Adolf Hitler
Bundesarchiv Bild 183-S62600, Adolf Hitler.jpg
Adolf Hitler in 1937
Naam voluit
Geboren 20 april 1889
Geboren te Braunau am Inn, Oostenrijk-Hongarije
Overleden 30 april 1945
Overleden te Berlijn, Duitsland
Gehuwd met Eva Braun (1945)
Relatie met
Partij NSDAP
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 30 januari 1933
Aftreden
Voorganger Paul von Hindenburg
Opvolger
Functie(s)
President ("Führer und Reichskanzler") van Duitsland 1933-1945
Portaal Portal.svg Politiek

Adolf Hitler is geboren in Braunau am Inn, Oostenrijk-Hongarije op 20 april 1889 en heeft zelfmoord gepleegd in Berlijn, Duitsland op 30 april 1945. Hij was een bekende Duits-Oostenrijkse dictator en de leider van de politieke partij Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Hij was de man die gekozen werd door het volk en de macht had om de Tweede Wereldoorlog te starten en in zijn naam zijn meer dan tien miljoen mensen uit verschillende landen gedood. Hij pleegde zelfmoord toen bleek dat Berlijn bijna veroverd was en hij alles waar hij voor streed had verloren. Ook is hij bekend geworden met het boek Mein Kampf (Mijn Strijd), dat hij schreef tijdens zijn gevangenschap in 1924.Hitler was 1,75 meter lang.

Hitler vocht in de Eerste Wereldoorlog. Hij moest tijdens de Eerste Wereldoorlog berichten tussen loopgraven moest doorgeven. Hierbij is hij gewond geraakt. Na zwaargewond te zijn geraakt, zou hij voor een Engelsman met getrokken geweer hebben gestaan. De Engelsman liet Hitler echter gaan omdat hij zwaargewond was. Of dit verhaal klopt is niet zeker. Hitler kreeg een medaille voor zijn heldhaftige optreden. Na de Eerste Wereldoorlog was Hitler erg kwaad over het verlies van Duitsland in deze oorlog. Net als veel andere Duitsers geloofde hij in de dolkstootlegende. Volgens deze complottheorie was het de schuld van de Duitse regering en de joden dat Duitsland verloren had. Toen Hitler 30 was, (in het jaar 1919) werd hij lid van de NSDAP, die toen nog de DAP heette. Toen hij 32 was (1921) werd hij leider van deze partij. Op zijn 35ste kwam de partij in het Duitse parlement (1924). De partij kreeg bij de verkiezingen van 1932 voor het eerst de meeste stemmen. Op 30 januari 1933, toen hij 43 was, werd Hitler minister-president van Duitsland (daar heette dat Reichskanzler - rijkskanselier). Binnen ongeveer twee maanden had Hitler vervolgens het democratische land omgevormd tot een dictatuur onder zijn leiding. En toen de president overleed (weer een paar maanden later) werd hij ook nog president. Hij voelde zich meer dan een koning of een keizer. Hij voelde zich de leider van het hoogste ras zoals dat uit de evolutietheorie was ontwikkeld. Daarom noemde hij zich "Führer". Samen met rijkskanselier was dat in het Duits "Führer und Reichskanzler" (spreek uit: Fuurer oent Raigskantsler).

Hitlers invloeden in de Duitse cultuur van de jaren '30 en '40 waren aanzienlijk.


De familie Hitler

Adolf Hitler (ingekleurd)
Fascisme
Black flag waving.svg
Stromingen
Nationaalsocialisme
Legionarisme
Rexisme
Ultranationalisme
Neonazisme
Nationaalsyndicalisme
Begrippen
Etnisch nationalisme
Sociaal darwinisme
Eugenetica
Corporatisme
Statolatrie
Nieuwe fascistische man
Sleutelfiguren
Charles Maurras
Enrico Corradini
Benito Mussolini
Corneliu Zelea Codreanu
Adolf Hitler
Anton Mussert
Léon Degrelle
Portaal Portal.svg Politiek


Adolf was de zoon van Alois Hitler en Klara Pölzl. Hij had drie broers en twee zussen: Gustav, Ida, Otto, Edmund en Paula. Daarnaast had hij nog een halfzus en halfbroer: Angela en Alois junior. Hitlers vader was een strenge man. Zijn moeder was aardig en zacht, maar ze stierf jong. Hitler hield veel van zijn moeder, maar mocht zijn vader niet. Die voedde de jonge Adolf streng op. Zijn vader vond het maar niets dat de jonge Adolf kunstzinnig was. Hij wilde dat zijn zoon een ambtenaar werd, net als hij zelf. Later wilde Hitler kunstschilder worden. Maar hij mocht niet naar de academie voor Beeldende Kunsten. Je ziet hem vaak in spotprenten als een mislukte schilder.

Jonge Hitler

De jonge Hitler was al een fanatieke Nationalist. Hij moest niets hebben van socialisten. Hij bewonderde wel een ding aan hen, namelijk de manier waarop zij propaganda gebruikten om tot de massa door te dringen. Hier nam hij toen hij aan de macht was een voorbeeld aan. Adolf Hitler heeft zelf in het leger gezeten. Hij was in de Eerste Wereldoorlog korporaal en daardoor wist hij veel van het leger en de oorlog. In de oorlog was hij erg dapper. Hij moest berichten van de generaal brengen van loopgraaf naar loopgraaf. Dat was gevaarlijk werk: de vijand mikte vaak op deze boodschappers. Adolf had echter geluk en kon hard rennen. Hiervoor kreeg hij medailles: het onder soldaten felbegeerde IJzeren Kruis 1ste en 2de klasse. Hij raakte er ook gewond door gifgas, dat tijdens deze oorlog veel gebruikt werd. Daardoor heeft hij niet aan het front gezeten toen de Duitsers in de herfst van 1918 kansloos waren aan het slagveld. Dit heeft hem het idee gegeven van de dolkstootlegende, waarin de Duitsers werden verraden door socialisten, liberalen en andere liberalen die ervoor zorgden dat de soldaten geen wapens meer kregen. Hij gaf de Joden de schuld van dit verraad. Daarmee gaf hij de Joden ook de schuld van de verloren Eerste Wereldoorlog.

Hitler hield veel van dieren. Hij was geheelonthouder (dronk geen alcohol), was strikt vegetarisch (at geen vlees) en rookte niet. Hij was erg dol op zijn herdershond Blondi.

Hitler in de politiek

De mensen in Duitsland hadden vanaf 1929 weinig geld, Hitler gaf in de eerste plaats de Joden hiervan de schuld. Dat waren vaak rijke handelaars: volgens hem was het hun schuld dat er een economische crisis was. Ook de Amerikanen kregen de schuld, mede door de beursval (Wall Street). Hij wilde de rijkskanselier (minister-president) van Duitsland worden. Hij beloofde aan de Duitse mensen dat hij het probleem zou oplossen, wanneer ze hem zouden kiezen. Veel mensen geloofden hierin. Dat Duitsland weinig geld had, kwam volgens hem niet alleen door de Joden. Duitsland had in de Eerste Wereldoorlog een straf gekregen, dat heette het Verdrag van Versailles. Hierin stond onder andere dat Duitsland geen nieuwe wapens mocht maken en geld moest betalen aan Engeland en Frankrijk. Voor dit geld was Duitsland afhankelijk van Amerika. Toen Amerika op de beursval (beurskrach 1929) zwarte donderdag in één klap arm werd, was dit ook een probleem voor Duitsland. Het geld was op en ze konden Engeland en Frankrijk niet meer betalen. Hierdoor werd Duitsland nog armer. Hitler beloofde dat hij dit ging oplossen en Duitsland weer sterk ging maken. Veel mensen zagen hem hierdoor als verlosser en kozen massaal voor hem.

Het geloof van Adolf Hitler

Hitler op vakantie in zijn landhuis Berghof (dat is Hitlers vakantiehuis in de Alpen)

Hitler was gedoopt in de Katholieke Kerk, en werd christelijk opgevoed, maar hij vond het geloof maar niets. Dat was omdat er te veel joodse elementen in zaten. Hitler vond dat de Bijbel grotendeels een joods boek was.

Toen hij aan de macht kwam probeerde hij alle joodse elementen eruit te halen en te vervangen door "Germaanse" elementen. Hij probeerde het te combineren met het Germaanse geloof van voor de tijd van Karel de Grote. Er zou een nieuw geloof ontstaan met Hitler zelf als de nieuwe Messias, de Führer. Veel christelijke symbolen en rituelen werden veranderd. Zo werd het christelijke kruis vervangen door het hakenkruis (swastika, afkomstig uit het hindoeïsme). Hij gebruikte runensymbolen, afkomstig uit het schrift van de taal van de oude Germanen. Een voorbeeld van runenletters zijn de SS-tekens van de beruchte SS (Schutz Staffel).

Tijdens de oorlog liet Hitler christenen vervolgen die zich niet bij de nazi's wilden aansluiten. Het slot in Wewelsburg wilde hij uitbouwen tot een nieuw soort Vaticaan, maar dan Germaans. Hij vervolgde daarom ook actief de "Bibelförscher" (christenen die de Bijbel goed kennen) en katholieke priesters in Polen. De paus voerde een diplomatiek protest tegen het racisme van Hitler met zijn "Mit brennender Sorge" (1937)

Snorretje

Om meer op te vallen schoor Hitler de punten van zijn snor af, in de stijl van Charlie Chaplin, zo werd beweerd. Erg logisch is dat niet, want Hitler dacht dat Chaplin een Jood was, en daar had Hitler nu eenmaal een enorme hekel aan. Hij zou dit gedaan hebben omdat ook Hindenburg, Lenin en Stalin een opvallende knevel hadden. In Engeland heet het typische "Hitlersnorretje" een toothbrush moustache ("tandenborstel snorretje"). Hier is Hitler erg bekend mee geworden. Je ziet het ook vaak terug in spotprenten, films en posters.

Afkomst

Er zijn veel vragen over Hitlers afkomst. Zo is wel duidelijk dat hij in ieder geval Oostenrijks bloed had, maar veel mensen zeiden ook dat Hitler joods zou zijn. Nazi-jurist Hans Frank vertelde na de oorlog dat Hitlers vader, Aloïs Hitler een buitenechtelijk kind was van een vrouw genaamd Maria Anna Schiklgruber. Zij zou de identiteit van de vader van Aloïs geheim gehouden hebben. Echter werkte ze een lange tijd als dienstmeisje bij een joodse familie genaamd Frankenberger. Zij zou daar zwanger geworden zijn van de 19 jarige Frankenberger junior, wat Hitler kwart joods zou maken. Dit verhaal is echter niet met zekerheid vast te stellen.

Recent gingen Belgische onderzoekers Hitlers afkomst proberen te ontrafelen door middel van DNA testen op zijn familie. Uit de DNA testen kwam dat Hitler waarschijnlijk Noord-Afrikaans (Marokko, Libië, en Egypte) bloed had, en uit de test kwam inderdaad ook dat hij waarschijnlijk ook joods bloed had. Bij de test was namelijk Haplogroep E1b1b opmerkelijk dominant bij de resultaten van bijna elk familielid. Deze Haplogroep komt niet vaak voor in West-Europa, maar wordt wel veel gezien bij onder andere joden en Noord-Afrikanen.

Gevangenis

Zie ook Gevangenschap van Hitler voor meer informatie over dit onderwerp.

In 1923 probeerde Hitler met geweld de baas te worden met een staatsgreep. Hij hoopte dat de politie en het leger aan zijn kant zouden staan. Maar dat was niet zo, en hij werd tegengehouden. Hij werd opgepakt en in de gevangenis gezet. De rechter veroordeelde hem tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zat echter maar een jaar in de gevangenis. Na zijn straf probeerde hij het op een andere manier. Hier schreef hij zijn boek Mein Kampf.

Standpunten

Hitler was een extreem racistische man die vond dat blanke mensen beter zijn dan mensen van andere rassen (zoals bijvoorbeeld de joden, maar ook zwarten). Hitler zag de joden en het jodendom als een grote bedreiging van het blanke ras, omdat hij vond dat joden uit waren op wereldheerschappij en daarmee de “superieure” blanken zouden vervangen en vernietigen. Omdat dat “voorkomen” moest worden volgens Hitler, was het van belang dat elke jood weg moest, meestal met de dood.

Hitler had ook een hekel aan het communisme, wat ook wel het joods-bolsjewisme werd genoemd door hem. Hij vond het communisme een bedreiging voor de wereld en dacht dat het een joods complot was om wereldheerschappij te krijgen. Hitler vond dat de joden verantwoordelijk waren voor de Russische revolutie - dat Rusland communistisch werd - en niet de Russen zelf.

Naast joden en communisten wilde Hitler ook af van gehandicapte mensen en kinderen. Die zouden teveel geld kosten, een last zijn voor de samenleving, en het Duitse ras “verzwakken”.

Hitler keurde ook homoseksualiteit af omdat homoseksuelen ervoor zouden zorgen dat het Duitse ras minder snel zou groeien, aangezien homoseksuelen geen biologische kinderen kunnen krijgen.

Hitler aan de macht

Adolf Hitler geeft een toespraak in de Rijksdag
Zie ook Benoeming Hitler tot rijkskanselier voor meer informatie over dit onderwerp.

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland.
Hij noemde zichzelf de Führer. (leider). Hitler was leider van de Duitse regering. Duitsland veranderde van een democratie in een dictatuur.
Duizenden mensen die het niet eens waren met Hitler werden opgepakt.
Hitler en zijn partij bouwden een groot leger op, de Wehrmacht. Het Duitse leger viel in 1939 Polen aan. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De oorlog

In 1939 viel Duitsland Tsjechië en Polen binnen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen ging het pas echt mis. Deze landen waren altijd onschuldig geweest en dat Hitler bij hen binnen viel had niets met het Verdrag van Versailles te maken. Frankrijk en Engeland verklaarden Duitsland hierom de oorlog. Op 10 mei 1940 reden Duitse tanks Nederland binnen. Vier dagen later bombardeerden Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. Meer dan 600 mensen werden gedood en 80.000 mensen werden dakloos. De Duitse legerleiding dreigde ook andere Nederlandse steden te bombarderen. Op 15 mei 1940 gaf het Nederlandse leger de strijd op; Nederland werd bezet. De koningin en de regering hadden het land al kort na de Duitse inval verlaten en hadden de wijk genomen naar Engeland. Ze kwamen pas terug in 1945, toen Nederland was bevrijd en de oorlog was afgelopen.

Hitler was van plan om heel Europa te veroveren. Dit kon hem heel goed lukken omdat hij een bondgenootschap had gesloten met Italië en Japan. Toen Duitsland in oorlog ging moesten Japan en Italië meedoen. Er zou dan één groot Duitsland ontstaan. Lange tijd leek dit te lukken, maar uiteindelijk werden de geallieerden sterker. De geallieerden waren landen die met elkaar samen vochten tegen Duitsland. Hierbij zaten onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Rusland.

Holocaust

Hitler was, hoewel nooit bewezen, de bedenker van de Holocaust oftewel de Jodenvervolging, de systematische moord op de Joden. De Holocaust heeft aan ongeveer zes miljoen mensen het leven gekost. Deze mensen kwamen om in concentratie- en vernietigingskampen, waarvan Auschwitz de bekendste is. Ook zijn er ruim twee miljoen mensen door zogenaamde Einsatzgruppen gedood. Dit waren groepen Duitsers die alle Joden en communisten na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in (Wit-)Rusland doodschoten. De oorlog kostte trouwens aan vele andere miljoenen mensen ook het leven, zowel militairen als burgerslachtoffers.

Einde

Hitler met zijn vrouw Eva Braun en hond Blondi op de Berghof

Op 30 april 1945 pleegde Hitler in zijn bunker in Berlijn, samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord, door een gifpil door te slikken en daarna zichzelf in het hoofd te schieten. Hun lijken zijn daarna mogelijk verbrand en in een rivier gegooid, maar niemand weet dat zeker. Volgens de Russen hebben ze het lijf van Hitler en de anderen gevonden in de bunker. Ze zouden het hebben bewaard tot 1971, om het daarna alsnog te vernietigen.

Dieren

Hitler had een hond genaamd Blondi. Hij kreeg deze hond van zijn secretaris; Martin Bormann. Hitler had geen andere dieren.

Videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adolf_Hitler&oldid=845556"