Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Charlie Chaplin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Charlie Chaplin

Charles 'Charlie' Spencer Chaplin (Flag of the United Kingdom.png Walworth, Londen, 16 april 1889 – Vevey, Zwitserland, 25 december 1977) was een Engelse acteur, regisseur en tevens componist.

De meeste mensen kennen hem van zijn zwart-wit filmpjes, de meeste van die filmpjes waren stom (zonder geluid). Zijn bekendste rol in deze films is die van the tramp, een zwerver die allerlei avonturen beleeft. Ook toen de geluidsfilm voor het eerst in de bioscopen kwam bleef Chaplin succesvol. Hij maakte de films "Modern Times" (1936) en "The Great Dictator" (1940) met geluid, en deze werden erg bekende en veel bezochte films. In de film "The Great Dictator" sprak hij voor het eerst. Het liedje "Smile", een van Chaplin's composities, werd in die tijd erg bekend. Het was het lievelingsliedje van Michael Jackson: het werd door diens broer Jermaine op zijn begrafenis gezongen.

Verenigde Staten

In 1913 emigreerde Chaplin naar de Verenigde Staten. Daar werd hij beroemd en bleef hij ook lang wonen. Nadat hij door de commissie-McCarthy veroordeeld was omdat hij communistische sympathieën zou hebben, vertrok Chaplin uit de Verenigde Staten. Hij ging in 1952 in Zwitserland wonen.

Persoonlijkheid

Chaplin staat bekend als erg punctueel en perfectionistisch. Hij kon scènes tot wel vijftig maal opnieuw laten spelen, tot hij vond dat het goed was. Naast de filmstudio was hij zot van vrouwen: hij is vier keer getrouwd en had daarnaast tientallen affaires.

Overlijden

Na Chaplins overlijden werd zijn lijk gestolen. Het werd teruggevonden en de daders werden gearresteerd. Ze wilden losgeld eisen. Chaplin ligt sindsdien onder een laag beton van 180 centimeter dik.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Charlie_Chaplin&oldid=620773"