Station Rotterdam Blaak

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2021 om 08:12 (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Rotterdam Blaak (Rtb)

Rotterdam-Blaak.JPG

Opening 2 mei 1877 (trein)
6 mei 1982 (metro)
Plaats Rotterdam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2 (trein)
3 (metro)
Aantal perronsporen 4 (trein)
3 (metro)
Spoorlijn Staatslijn I
Aantal reizigers 24.226 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Rotterdam Blaak is een spoorweg- en metrostation in Rotterdam. Het station ligt aan en is vernoemd naar de Blaak, een grote straat in het centrum van Rotterdam. Het station heette oorspronkelijk Rotterdam Beurs (niet te verwarren met het metrostation) en sinds 1982 is het station ondergronds.

De RET hanteert voor de Rotterdamse metro de naam Blaak om het station aan te duiden.

Geschiedenis

Het eerste station heette Rotterdam Beurs en was gebouwd naast De Beurs, een handelsgebouw in de stad. Het station werd in 1877 geopend en was onderdeel van het zogeheten Luchtspoor. Dit was een soort van brug door de stad heen voor de spoorlijnen. Hierdoor lag het station ook op de brug en hierdoor was het gebouw een verdieping hoger dan gebruikelijk was. Tevens was het station ook het eerste station in Nederland met een dak van smeedijzer. Hiervoor werd dit altijd van gietijzer gemaakt.

Het stationsgebouw werd tijdens het bombardement in 1940 verwoest samen met het beursgebouw. De brug met de overkapping bleven echter staan. In 1941 vertrokken de handelaren naar het nieuwe beursgebouw; Beurs World Trade Center Rotterdam op de Coolsingel. Hierdoor werd het station hernoemd Rotterdam Blaak in 1945. In 1952 werd begonnen aan het nieuwe ontvangstgebouw dat was ontworpen door Sybold van Ravesteyn en dit opende een jaar later. In 1972 werd dit echter gesloopt en de overkapping ging uiteindelijk in 1993 tegen de vlakte.

Sinds 1982 is het station verbonden met de metro. Toen heeft men direct besloten om ook het treinstation ondergronds te maken. Tijdens de bouw heeft men hier dan ook rekening mee gehouden. Het Luchtspoor werd vervangen door de Willemsspoortunnel. De treinen liggen een verdieping lager dan de metro. Het nieuwe gebouw werd in 1993 geopend. Volgens de architect is het gebouw een vliegende schotel, maar onder de Rotterdammers staat het ook bekend als een verwelkte zonnebloem, een fluitketel en een putdeksel.

Sinds 2014 maakt het station gebruik van poortjes. Hierdoor is het alleen via een OV-chipkaart of treinkaartje te bereiken.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op station Rotterdam Blaak:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Rotterdam_Blaak&oldid=651384"