OV-chipkaart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een plastic pasje voor het openbaar vervoer. Om met het openbaar vervoer te kunnen reizen heb je een OV-chipkaart nodig. Met de OV-chipkaart kun je reizen in en door heel Nederland met de trein, bus, tram en metro.

Om de reis te kunnen betalen zet je op je OV-chipkaart je elektronische geld. Dit heet het ‘saldo’. Er zijn twee soorten OV-chipkaarten. De persoonlijke kaart waarop jouw foto, naam en geboortedatum staat. Deze kun je alleen zelf gebruiken. En de anonieme kaart, zonder jouw foto, geboortenaam en naam kan door meerdere personen worden gebruikt, maar niet tijdens dezelfde reis. Dezelfde soort OV-chipkaarten (persoonlijke kaart of anonieme kaart) zien er soms verschillend uit. Er staat een ander plaatje op of ze hebben soms een andere kleur. Het logo van de OV-chipkaart zoals hiernaast op de afbeelding staat er wel altijd op. Meestal is die roze, maar ook wel zwart. Beide kaarten hebben en beperkte geldigheidsduur. De verloopdatum op de kaart geeft aan tot wanneer de kaart geldig is.

De persoonlijke OV-chipkaart kun je aanvragen via het internet of via een formulier. Via het formulier heb je een echte pasfoto nodig. Via internet moet dat een digitale foto zijn.

Bij verlies van je persoonlijke OV-chipkaart moet je met de klantenservice van OV-chipkaart bellen: 0900 - 0980 (jij betaalt de belkosten). OV-chipkaart blokkeert je pas en je krijgt het geld dat er op staat op je bankrekening teruggestort.

De anonieme OV-chipkaart is te koop in winkels waar je vroeger de strippenkaart haalde zoals bij Primera, Albert Heijn en Bruna. Je kunt de anonieme kaart ook bij de NS-automaat op het trein-station kopen, of bij de automaten op de metrostations. Als je betaalt bij de buschauffeur, dan krijgt een papieren kaartje/bonnetje. Dit is je geldige vervoerbewijs voor een enkele reis, een retour of geldig voor één dag. Voor de trein of de metro kun je deze kaartjes kopen in de automaat op het station.

Bij verlies van je anonieme OV-chipkaart, ben je het geld dat op de kaart staat kwijt. Het heeft ook geen zin om OV-chipkaart te bellen, want er staat immers geen naam op die kaart, dus niemand kan hem aan jou teruggeven.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=OV-chipkaart&oldid=850579"