Albert Heijn (supermarkt)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een Albert Heijn in Amsterdam.

Albert Heijn (ook bekend onder de naam AH, Appie Heijn en vele andere bijnamen) is de grootste Nederlandse supermarktketen. De supermarkt heeft meer dan 950 winkels in heel Nederland, Albert Heijn is een onderdeel van het moederbedrijf Koninklijke Ahold N.V.

Een gratis blad van de Albert Heijn is de AllerHande.

Geschiedenis

Het logo van de Albert Heijn

De eerste winkel werd al in 1887 opgericht in het Noord-Hollandse dorp Oostzaan. In die tijd was Albert Heijn nog geen grote supermarkt zoals nu, maar het was maar één kruidenierswinkel. Albert Heijn was 21 jaar en nam de kruidenierswinkel van zijn vader over. Hij maakte er al snel een grotere winkel van waarin steeds meer werd verkocht, bijvoorbeeld koekjes en koffie. In 1895 kwam er een tweede Albert Heijn, in Purmerend. In 1910 waren er al 10 winkels.

In 1927 bestond de winkelketen 40 jaar en toen waren er al 107 kruidenierswinkels.

In 2011 heeft Albert Heijn de eerste vestiging in België geopend. De eerste winkels zijn geopend in Brasschaat en Stabroek. Inmiddels zijn er al 31 Albert Heijns in België. Ook in Duitsland zijn zes Albert Heijn-winkels, maar dat zijn allemaal AH to go winkels. Verder is er ook nog één winkel op Curaçao.

Over de winkels

Een Albert Heijn to go, zoals je ze vaak op stations vindt

Zoals je net al las heeft Albert Heijn al meer dan 950 winkels. Grote kans dat er bij jou in de buurt dus ook een is. In 2009 hebben veel mensen geklaagd bij het ministerie omdat bij hen in de buurt geen enkele andere supermarkt is dan Albert Heijn. Dat geldt vooral voor Amsterdam, Den Haag en Gouda.

Behalve 'normale' Albert Heijns heb je ook AH to go, een kleine Albert Heijn die je tegenkomt op onder andere stations en op Schiphol. Verder heb je ook AH XL. AH XL is juist een hele grote Albert Heijn, die behalve voedsel ook andere dingen te koop zijn. Ook kan je via de website van Albert Heijn spullen bij je thuis laten bezorgen. Albert Heijn is opgericht door Albert Heijn.

Bij sommige Albert Heijns kan je gebruik maken van de zelfscan. Hierbij kan je zelf de boodschappen scannen met een handscanner of mobiele telefoon. Voordeel hiervan is dat je meteen je tassen kan inpakken en niet lang in de rij hoeft te staan. Soms wordt er een steekproef uitgevoerd bij mensen die de zelfscan gebruiken. Hierbij wordt van een aantal willekeurige producten gecontroleerd of alles wel netjes gescand wordt.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Albert_Heijn_(supermarkt)&oldid=839696"