Falklandeilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Falklandeilanden
Falkland Islands

Flag of the Falkland Islands.svg Coat of arms of the Falkland Islands.svg Falklandeilanden locator map.png

Hoofdstad Stanley
Aantal inwoners 4.000 (2021)
Oppervlakte 12.173 km²
Regeringsvorm Overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Munteenheid Falklandeilands pond
Volkslied God Save the King
Landcode FLK
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk


De Falklandeilanden is een eilandengroep in Zuid-Amerika. De hoofdstad is Stanley. Ze werden in 1592 voor het eerst waargenomen door de Engelse zeeman John Davis. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Argentinië vinden, dat ze recht hebben op deze eilanden. De ruzie hierover tussen beide landen liep zó hoog op, dat die in 1982 tot een oorlog leidde. Argentijnse soldaten bezetten de eilanden, maar de Britten stuurden een legermacht om de eilanden weer te bevrijden. Deze oorlog duurde twee maanden. Het is nu weer een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Na de oorlog namen de visserij en het toerisme sterk toe. Het belangrijkste exportartikel is wol. Het is er koud, winderig en vochtig. Het regent of sneeuwt er gemiddeld 200 dagen per jaar. Gemiddeld is het er maar zo'n 7°C. 2 à 3°C in de winter en 10 à 11 °C in de zomer (met in januari en februari de hoogste temperaturen, door de ligging op het zuidelijk halfrond).

Geschiedenis

Ontdekking

In principe is het niet duidelijk door wie en wanneer de Falklandeilanden zijn ontdekt. De meeste historici zijn echter van mening dat de eilandengroep in 1600 door de Antwerpse Sebald de Weert zijn ontdekt, die toen in de dienst was van de VOC. De Spanjaarden en Engelsen zijn het hier vaak niet mee eens. Zo zou Amerigo Vespucci de eilanden in 1504 als eerste hebben ontdekt. De Engelsen zeggen weer dat dit John Davis was in 1592, waarna Richard Hawkins de eilanden twee jaar later Hawkins' Maidenland noemde. De Weert wordt echter door velen gezien als de eerste ontdekker, aangezien hij de juiste coördinaten gaf en tevens de Jasoneilanden in het noordoosten van de eilandengroep beschreef. John Strong was de eerste die eilanden bij de huidige naam noemde. Hij vernoemd ze naam het Falklandkanaal, tussen de eilanden en Argentinië.

De Falklandeilanden werden hierna door de Fransen en Britten bezocht, maar een nederzetting bouwen mislukte steeds. Louis-Antoine de Bougainville was in 1764 de eerste die er wel in slaagde; al noemde hij zelf de eilanden de Îles Malouines. Het eiland werd namelijk bewoond door vissers uit Saint-Malo. Op Oost-Falkland bouwde hij een klein stadje genaamd Saint Louis.

De Britten, Spanjaarden en Argentijnen

Een jaar later, in 1795, bouwden de Britten een eigen stad op West-Falkland genaamd Port Egmond. Zowel de Fransen als de Britten wisten niet van elkaar dat ze op het eilanden aanwezig waren. In 1766 verkochten de Fransen de eilanden aan de Spanjaarden. Ook de Spanjaarden wisten niet dat de Engelsen op het eilanden aanwezig waren. Pas in 1770 kwamen ze hierachter en verklaarden de Britten de oorlog. Nog geen jaar later werd een overeenkomst getekend; West-Falkland werd van de Britten en Oost-Falkland van de Spanjaarden. De eilanden waren vooral strategisch en bleven hierdoor aan beide kanten onbewoond.

In 1816 werd Argentinië onafhankelijk van Spanje. De Argentijnen zelf zagen de eilanden als onderdeel van hun land, aangezien het voor de kust ligt. Zo maakten ze een plan om de eilanden te koloniseren en bouwden nederzettingen op de eilanden. Dit duurde van 1820 tot 1829. Spanje had in die tijd zijn handen afgetrokken van de eilanden, aangezien het eigen koloniale rijk aan het omvallen was en de Falklandeilanden daar een onbelangrijk deel van zijn. De Britten waren hier echter niet van gediend en bezette de volledige Falklandeilanden in 1833. Hierna trokken er veel Britten naar de eilanden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de stad Stanley een belangrijk punt voor de voorraden van de Britse marine. Op 8 december 1914 besloten de Duitsers hierdoor de eilanden aan te vallen en te bezetten, om zo de Britse marine een slag toe te brengen. De Britten wisten uiteindelijk de eilanden te behouden. Deze zeeslag wordt de Slag bij de Falklands genoemd.

De Falklandoorlog

De Argentijnen zagen ondertussen nog steeds dat de Britten de Falklandeilanden bezet hadden. Op 2 april 1982 vielen de Argentijnen de Falklandeilanden aan. Na twee dagen gevecht, besloot de gouverneur van Falklandeilanden om de strijd te staken. Samen met de mariniers vluchtte hij via Uruguay naar het Verenigd Koninkrijk. De premier Margareth Thatcher overlegde met de Amerikaanse president wat de beste manier van aanvallen was. De Amerikaanse president begreep zelf echter niet waarom je een gebied, dat duizenden kilometers van het moederland verwijderd ligt, wilt verdedigen als er maar een klein aantal Britten woont. Thatcher zou hebben gezegd dat de Falklandeilanden net zo veel voor het Verenigd Koninkrijk betekenden als Hawaii voor de VS.

Op 21 mei 1982 vielen de Britten de eilanden binnen en 72 dagen later werden ze heroverd. Bij de Falklandoorlog kwamen 236 Britten en 655 Argentijnen om te leven en de schade aan huizen en materialen was erg groot. De Falklandoorlog had grote politieke gevolgen voor beide landen. Thatcher was voor de Falklandoorlog erg onpopulair, maar wist door haar inzet te zorgen dat ze werd herkozen. Argentinië ging gebukt onder een militaire dictatuur, een junta. Door de ontevredenheid over de oorlog viel deze uiteindelijk en werd weer een democratie. Hoewel de oorlog was afgelopen, gaat het conflict tot op de dag van vandaag door.

Moderne geschiedenis

Geografie

De Falklandeilanden hebben vergelijkbare grootte als de Nederlandse provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel bij elkaar. Ook Noord-Ierland heeft een vergelijkbare grootte met de Falklandeilanden. Rondom de Falklandeilanden ligt een plateau, waardoor de zee rondom de groep vrij ondiep is.

Eilanden

De Falklandeilanden zijn een archipel (eilandengroep) bestaande uit twee grote en diverse kleinere eilanden. De twee grote eilanden zijn West-Falkland en East-Falkland. Hoewel het lijkt of East-Falkland bestaat uit twee eilanden, zijn ze eigenlijk verbonden door een dun stukje land. Hierdoor is East-Falkland een enkel eiland. East-Falkland wordt door de meeste Falklanders bewoond, mede doordat de hoofdstad hier ligt. De andere eilanden en kleinere eilandgroepen zijn:

Landschap

De Falklandeilanden hebben een divers landschap, maar het bestaat grotendeels uit rotsachtig heuvelland. Toch komen er ook bergen en moerassig gebied op het eiland voor. Het hoogste punt van de eilanden is Mount Usborne met 705 meter. Langs de kusten zijn de baaien van nature zo diep dat schepen hierin kunnen varen. Hierdoor zijn er een hoop mogelijkheden voor havens. Daarnaast zijn er veel grotten op de eilanden te vinden.

De grond op de Falklandeilanden is vrij arm en wordt daarom weinig voor landbouw gebruikt. Op de meeste plaatsen groeit niet meer dan stug, kort gras. Hierdoor is er wel een hoop veeteelt met schapen mogelijk.

Klimaat

Bevolking

Politiek

Economie

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Falklandeilanden&oldid=536816"