Zee: verschil tussen versies
(→Piraterij: spelsfoutje) |
|||
Regel 20: | Regel 20: | ||
==Piraterij== |
==Piraterij== |
||
− | Op zee waren vroeger [[piraten]]. Zij kaapte schepen en maakt de zee onveilig, denk maar aan [[zwartbaard]]. De matrozen keken uit het kraaiennest naar de omgeving. Hun schepen kon je herkennen aan de meestal zwarte vlag die ze heisden als ze een schip zagen. Nu is er voor de kust van [[Somalië]] (een [[land]] in [[Afrika]]) veel piraterij. Ze enterren de schepen en meestal martellen ze de bemaning. Een bekende Nederlandse |
+ | Op zee waren vroeger [[piraten]]. Zij kaapte schepen en maakt de zee onveilig, denk maar aan [[zwartbaard]]. De matrozen keken uit het kraaiennest naar de omgeving. Hun schepen kon je herkennen aan de meestal zwarte vlag die ze heisden als ze een schip zagen. Nu is er voor de kust van [[Somalië]] (een [[land]] in [[Afrika]]) veel piraterij. Ze enterren de schepen en meestal martellen ze de bemaning. Een bekende Nederlandse piraat is [[Klaas Kompaan]]. |
==Eb & vloed== |
==Eb & vloed== |
Versie van 29 nov 2009 00:00
Dit artikel is genomineerd voor een WikiKids Award!
Stemmen kan op deze pagina »
|
Een zee is een groot oppervlak zout water. Een zee is kleiner dan een oceaan. Er zijn veel zeeën op de wereld. De Noordzee en de Oostzee bijvoorbeeld. Ook leven veel vissen en zeedieren in de zee.
Diepzee
Ook in de diepte leven vissen. In de diepzee leven bijvoorbeeld hengelvissen en spinkrabben. De vissen op de bodem van de zee zien er vreemd uit. Als deze vissen naar boven zwemmen 'ontploffen' ze. Op de bodem van de zee dringt geen licht meer door. Je kan hier alleen maar komen met een speciale duikboot. Met een normaal duikpak kom je niet verder dan 100 meter en met een gepanserd duikpak niet verder dan 450 meter. Het diepste punt van de zee ligt voor de oostkust van Japan. Dat is de Marianne Trog in de Grote Oceaan.
Leven in de zee
Er leven veel dieren in de zee, dolfijnen en walvissen zijn bijvoorbeeld zeezoogdieren. Deze dieren leven in de zee maar moeten telkens weer naar boven kommen om adem te halen. Er zijn twee soorten vissen. Tonijn en harder zijn bijvoorbeeld beenvissen. Haaien en roggen zijn kraakbeenvissen. Ook leven er dodelijke dieren in de zee, denk maar aan bepaalde soorten kwallen, zeeslangen en haaien. In ondiep warm water zie je vaak koraal. Het koraal groeit in koraalriffen. Hier leven veel mooie vissen. Het grootste koraalrif is het Groot-Barriërerif. Voor de rest heb je in de Rode Zee en bij Midden-Amerika veel van deze riffen. Koraal groeit per jaar maar een paar milimeter. In somigge zeeën wordt veel gevist. bij Alaska wordt zo vooral zalm gevangen. Daar ligt de Beringzee. Die zee is erg koud zo in het noorden. In de Noordzee zwem veel bot, harders en makreel.
Toerisme aan zee
Aan zeeën komen meestal toeristen. De Golf van Mexico en de Middellandse Zee. Landen zoals Portugal en eilanden zoals Mallorca. Ook aan de Noordzee komen toeristen. Als er wind staat zie je veel mensen surfen en kitesurfen. Je kan dan ook gaan vliegeren. In Turkije gaan mensen met bootjes naar dolfijnen zoeken, of gewoon leuk even varen. Ook op volle zee zijn toeristen. Ze verblijven dan op cruiseschepen, een soort varend hotel. Vroeger, voor dat er vliegtuigen waren ging alles over zee. Als je dan familie had in Mexico moest je met de boot. Een stad waar veel toeristen komen heet een badplaats. Aan zee liggen de mensen op stranden. Je hebt verschillende soorten, lavastranden in een vulkanisch gebied. Het strand is daar zwart. Ook heb je kiezelstranden en (goud-gele) zandstranden.
Havens
Aan zee heb je havens. Hier kunnen boten aan de dokken aanleggen. De grootste haven van Nederland is die van Rotterdam. De grootste van België is de haven van Antwerpen. Havens worden voor veel dingen gebruikt. De boten vervoeren vracht of passegiers (cruiseschepen). De cruiseschepen leggen aan in een cruiseterminal. Veel havens hebben ook een jachthaven. Hier liggen privejachten, Meestal zeilboten. Veel milionars hebben een jacht. Een haven is dus erg belangrijk. De grootste havens van de wereld zijn die van Sjanghai en Singapore, daarna komt Rotterdam.
Piraterij
Op zee waren vroeger piraten. Zij kaapte schepen en maakt de zee onveilig, denk maar aan zwartbaard. De matrozen keken uit het kraaiennest naar de omgeving. Hun schepen kon je herkennen aan de meestal zwarte vlag die ze heisden als ze een schip zagen. Nu is er voor de kust van Somalië (een land in Afrika) veel piraterij. Ze enterren de schepen en meestal martellen ze de bemaning. Een bekende Nederlandse piraat is Klaas Kompaan.
Eb & vloed
Aan de kust heb je eb en vloed. Dat komt door de aantrekkingskracht van de maan. Tijdens eb zie je soms kinderen met netjes krabben vangen. De waddenzee heeft ook iets hiermee te maken. Veel delen van de zee (wadden) vallen dan droog. Veel vogels eten nou de krabetjes en pieren op. De waddenzee is dus een ideaal rustgebied voor trekvogels en standvogels. De Waddenzee staat sinds 2009 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De vereniging voor de Waddenzee zit in Harlingen. De Middellandse Zee heeft heel weinig eb en vloed.
Een gevaarlijke zee
De zee kan ook overlast veroorzaken, Tsunami's bijvoorbeeld. Dat zijn hoge vloedgolven. Je ziet ze in warmere zeeën of oceanen. Ook heb je de watersnoodramp van 1953. Het grootste deel van Zeeland en een deel van Zuid-Holland is toen overstroomd. Toen is ook het deltaplan uitgevoerd. Dat zijn al die dammen en bruggen. Ook bestaan er waterhoosen. Als je in de zee gaat zwemmen moet je goed uitkijken voor de stroming. Dat is vooral bij eb en golfbrekers gevaarlijk. En kom je te ver in het water, laat je dan gewoon met de stroming meevoeren. Op een gegeven moment kom je weer aan land. Orkanen ontstaan ook op zee, maar die komen in Nederland en België niet voor.