Kwal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kwal
n.v.t.

Jelly cc11.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving Zeeën
Behoort tot de Holtedieren of Neteldieren, Ongewervelde dieren, Dieren
Portaal Portal.svg Biologie

Een kwal is een neteldier. Op hun vangarmen of tentakels bevinden zich vele blaasjes waaruit de kwal piepkleine harpoentjes kan schieten. daarmee kunnen ze kleine visjes vangen

Het is een ongewerveld dier, dus als het niet in het water is, zakt het als een drilpudding in elkaar. . Kwallen zijn veelzijdig symmetrisch. dat wil zeggen dat als je de kwal in 3 of meer gelijke stukken zou snijden, dat alle stukken kwal er hetzelfde zouden uitzien. Ze zijn doorzichtig. Bijna allemaal leven ze in de zee. Daar laten ze zich met de stroom meedrijven.

Ze vangen kleine diertjes, kleine visjes en plankton met hun tentakels. Die brengen ze dan naar hun mond. de restjes van hun eten gaan er dan ook weer langs hun mond uit.  Het dier heeft geen ogen maar sommige kwallen kunnen wel licht waarnemen.

Vissen eten kleine kwallen. Als er te veel vissen gevangen worden dan kunnen er op bepaalde plaatsen te veel kwallen komen. Soms kan je dat wel eens in de zee zien. En wil je dan nog zwemmen?

Wanneer er echt teveel kwallen zijn komen de vissen niet meer terug. de kwallen eten immers alle kleine babyvisjes op.

Sommige soorten kunnen ook mensen steken en wanneer je gestoken word door een kwal doet dat pijn. Zodra je wordt gestoken door een kwal, is die plek eerst rood en zwelt langzaam op; dat gebeurt in een halve seconde.

De vijanden van kwallen zijn: tonijnen, zwaardvissen, haaien pinguïns en schilpadden, maar ook mensen. In China kan je het op de markt kopen en schijnt het een lekkernij te zijn wat ze rauw of gekookt eten .

Gele haarkwal

een gele haarkwal

De gele haarkwal is een soort kwal. Hij leeft bij de Britse eilanden. De kwal is 60 cm lang en de tentakels meer dan 6 meter. Deze lengte maakt de gele haarkwal de grootste van Europa deze kwal is zeer gevaarlijk voor mensen. Zijn netelcellen zijn 20 x sterker dan de blauwe haarkwal

Voedsel

De kwal eet grote vissen van ongeveer 1 meter, die hij verdooft met zijn netelcellen.

Vijanden

De vijand van de gele haarkwal is een lederschildpad

Parelkwal

een parelkwal

De parelkwal is een soort kwal hij heeft 8 tentakels. Hij leeft in de Rode Zee, Atlantische oceaan en Middellandse Zee. Deze kwal kan steken. De kwal is 20 cm lang met tentakels van 30 cm. Hij is dus klein, maar als je door hem wordt gestoken kan je wel in het ziekenhuis komen te liggen.

Voedsel

De parelkwal eet zoöplankton

Vijanden

De parelkwal heeft vier vijanden: tonijn, zwaardvis, trekkervis en de lederschildpad

Portugees oorlogsschip

een Portugees oorlogsschip

Een Portugees oorlogsschip is een soort kwal. Dit is een heel gevaarlijke kwal. Soms kan hij dodelijk zijn. Hij is 35 cm lang en zijn tentakels zijn 70 meter lang. Deze soort zwemt in het zuiden van de Atlantische oceaan, maar wordt door de stormen meegebracht naar de diepe wateren in Europa.

Voedsel

Het Portugees oorlogsschip eet grote vissen.

Vijanden

De lederschildpad is de enige vijand van het Portugees oorlogsschip.

Oorkwal

een Oorkwal

De oorkwal is een soort kwal. Deze kwal kan niet steken. Hij leeft in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan de Noordelijke IJszee en de Noordzee. Hij is 10 cm lang met tentakels van 30 cm. Deze kwal heeft ook netelcellen, maar die werken alleen op kleine dieren.

Voedsel

De Oorkwal eet planktondiertjes en kleine kreeftachtigen en visjes.

Vijanden

Een vijand van de oorkwal is de lederschildpad

De gevaarlijkste kwal ter wereld is de zeewesp, oftewel de dooskwal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kwal&oldid=800717"