Kwal

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kwal is een weekdier, het dier heeft geen mond en ogen. Het is een ongewerveld dier, dus als het niet in het water is, zakt het als een drilpudding in elkaar. Sommige soorten kunnen steken.

Zodra je wordt gebeten door een kwal, is die plek eerst rood en zwelt langzaam op; dat gebeurt in een halve seconde.

Gele haarkwal

een gele haarkwal

De gele haarkwal is een soort kwal. Hij leeft bij de Britse eilanden. De kwal is 60 cm lang en de tentakels meer dan 6 meter. Deze lengte maakt de gele haarkwal de grootste van Europa deze kwal is zeer gevaarlijk voor mensen. Zijn netelcellen zijn 20 x sterker dan de blauwe haarkwal

Voedsel

De kwal eet grote vissen van ongeveer 1 meter, die hij verdooft met zijn netelcellen.

Vijanden

De vijand van de gele haarkwal is een lederschildpad

Parelkwal

een parelkwal

De parelkwal is een soort kwal hij heeft 8 tentakels. Hij leeft in de Rode Zee, Atlantische oceaan en Middellandse Zee. Deze kwal kan steken. De kwal is 20 cm lang met tentakels van 30 cm. Hij is dus klein, maar als je door hem wordt gestoken kan je wel in het ziekenhuis komen te liggen.

Voedsel

De parelkwal eet zoöplankton

Vijanden

De parelkwal heeft vier vijanden: tonijn, zwaardvis, trekkervis en de lederschildpad

Portugees oorlogsschip

een Portugees oorlogsschip

Een Portugees oorlogsschip is een soort kwal. Dit is de gevaarlijkste kwal van de wereld. Hij is 35 cm lang en zijn tentakels zijn 70 meter lang. Deze soort zwemt in het zuiden van de Atlantische oceaan, maar wordt door de stormen meegebracht naar de diepe wateren in Europa.

Voedsel

Het Portugees oorlogsschip eet grote vissen.

Vijanden

De lederschildpad is de enige vijand van het Portugees oorlogsschip.

Oorkwal

een Oorkwal

De oorkwal is een soort kwal. Deze kwal kan niet steken. Hij leeft in de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan de Noordelijke IJszee en de Noordzee. Hij is 10 cm lang met tentakels van 30 cm. Deze kwal heeft ook netelcellen, maar die werken alleen op kleine dieren.

Voedsel

De Oorkwal eet planktondiertjes en kleine kreeftachtigen en visjes.

Vijanden

Een vijand van de oorkwal is de lederschildpad

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kwal&oldid=558799"