Haven van Rotterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een boot op de Nieuwe Waterweg

De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa. Het is ook de op twee na grootste haven van de wereld, want alleen Sjanghai en Singapore zijn nog groter. Tot 2004 was Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld, maar toen werd Rotterdam ingehaald door Sjanghai.

De Rotterdamse haven is verdeeld in verschillende stukken. De haven is erg belangrijk voor de handel. Die handel is weer goed voor de stad Rotterdam, die veel geld verdient aan de haven. Veel mensen uit Rotterdam kunnen werken in de haven. Omdat de haven zo groot is moet er ook veel politie zijn om ervoor te zorgen dat er geen illegale handel plaatsvindt. De politie op zee heet de kustwacht. De haven van Rotterdam is zo belangrijk omdat vanaf Rotterdam goederen per trein of vrachtwagen naar het achterland gaan. Het achterland is niet alleen het oosten van Nederland maar ook Duitsland en andere landen. Dit is handig voor bijvoorbeeld Duitsland want anders moeten de schepen om Denemarken heen naar een hele noordelijke haven vanwaar ze nog waarschijnlijk een heel eind naar het zuiden moeten. Door Nederland is dan veel sneller.

Kustwacht

De kustwacht is erg belangrijk want smokkelaars kunnen dan niet door de grens met bijvoorbeeld drugs of andere illegale goederen. De kustwacht controleert ieder schip om te kijken of er dingen in zitten die door de wet verboden zijn.

Handel

De handel is erg sterk in Rotterdam door de haven. Als de haven er niet zou zijn, zou Rotterdam waarschijnlijk niet zo gegroeid zijn tot een van de grootste steden van Nederland. De haven en de handel zijn dus ook erg belangrijk voor de toekomst van de stad.

Geschiedenis

De Rotterdamse haven ontstond in de middeleeuwen, om een dam heen in de rivier de Rotte (vandaar de naam Rotterdam. Rotte en dam). De stad zelf ontstond rond 1260 na Christus. Aan de dam werd een kleine haven gebouwd, daar werden spullen heen en weer gebracht. De haven zorgende ervoor dat mensen met elkaar konden handelen, waardoor de stad rijker werd.

13e eeuw

De Rotterdamse haven begon dus als een vissershaventje (voor het aanmeren van de vissersboten). Niet alleen de haven is super oud maar ook de stad Rotterdam want in 1260 na chr. woonden er al mensen, dat waren voornamelijk vissers. Dit haventje werd niet alleen meer gebruikt voor het vissen maar was ook het nieuwe centrum voor de handel.

21e eeuw

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. De haven is 12.500 hectare groot maar is de niet de grootste haven van de wereld. Door de industriële revolutie kwam Nederland in aanraking met het gebruiken van machinale spierkracht en daardoor is de haven van rotterdam zo groot geworden. Door het gebruik van van machines kan er heel veel geïmporteerd worden in goederen. Waaronder ijzererts. Nu wordt er van alles vervoerd denk aan boeken, brillen, tandenborstels, wc papier, stoelen enz.

Moeilijk te bereiken

De haven van Rotterdam was vroeger moeilijk om te bereiken, maar die van Amsterdam makkelijker. Dus daarom gingen daar meer schepen heen. Daarom hebben ze de Rotterdamse haven aangepast dat schepen er makkelijker kwamen. Het was belangrijk dat er veel schepen naar de haven kwamen, zodat er erts naar het roergebied kon komen. (Erts is een soort metaal).

Verbinden

In 1866 hadden ze de Nieuwe waterweg aangelegd en deze was in 1872 af. Dit hebben ze gedaan om de haven met de zee te verbinden.

Bombardement

In de tweede wereld oorlog was er een bombardement en daar is de haven ook voor de helft verwoest. Ze hadden hem toen weer opgebouwd tot de grootste haven van de wereld.

Economie

De export betekent heel veel voor de Nederlandse economie, het is dus van essentieel belang. Van alle producten die wij produceren gaat er 70% naar het buitenland dat wordt dus geëxporteerd. De andere 30% is de binnenlandse vraag. Export zorgt voor een goede economische kringloop en kan zelfs de crisis helpen tegen te gaan.

Op het moment dat de vraag naar producten in het buitenland stijgt moet er veel geëxporteerd worden. Als er dus veel gekocht wordt door het buitenland maken de Nederlandse bedrijven een grotere omzet. Een grotere omzet leidt weer tot een grotere winst en als bedrijven meer winst hebben kunnen zij meer investeren en dit zorgt weer voor een betere welvaart.

Het is allemaal een grote economische kring. De Nederlandse economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de export. Het is een belangrijke factor in de werkgelegenheid. Een grote aantal mensen werkt namelijk in de dienstfactor betreffende de export denk maar bijvoorbeeld aan mensen die in grote bedrijven werken waarvan de productie naar het buitenland gaat of de mensen die in een haven werken.

Zo’n 33% van ons inkomen komt uit het buitenland. Nederland is dus heel erg afhankelijk van haar export. Dit komt vooral omdat Nederland meer exporteert dan importeert dus het bruto nationaal product bestaat voornamelijk uit het geld dat we verdienen aan export. Dus dat betekent dat als Nederland minder zal exporteren wij ook minder inkomsten zullen ontvangen en als dit op lange termijn doorgaat kan het zelfs zo zijn dat een land als Nederland failliet kan gaan.

Ik kan concluderen dat Nederland een goede economische positie heeft vergeleken met de rest van de wereld. Ook is duidelijk geworden dat ondanks dat Nederland een van de kleinste landen van onder andere Europa is, heeft zij toch een grote invloed op het buitenland. Nederland staat bekend als een van de grootste en belangrijkste handelsland van de wereld.

We handelen met vele landen, we exporteren een hoop, maar importeren minder waardoor we er een flinke handelsoverschot aan overhouden. Vele grote, machtige landen zijn afhankelijk van de producten die we exporteren naar deze landen. Ook is Nederland in bezit van de grootste haven van Europa (ook één van de grootste havens van de wereld) genaamd “De Rotterdamse haven” oftewel “ The port of Rotterdam.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haven_van_Rotterdam&oldid=818520"