Haven van Rotterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een boot op de Nieuwe Waterweg

De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa. Het is ook de op twee na grootste haven van de wereld, want alleen Sjanghai en Singapore zijn nog groter. Tot 2004 was Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld, maar toen werd Rotterdam ingehaald door Sjanghai.

De Rotterdamse haven is verdeeld in verschillende stukken. De haven is erg belangrijk voor de handel. Die handel is weer goed voor de stad Rotterdam, die veel geld verdient aan de haven. Veel mensen uit Rotterdam kunnen werken in de haven. Omdat de haven zo groot is moet er ook veel politie zijn om ervoor te zorgen dat er geen illegale handel plaatsvindt. De politie op zee heet de kustwacht. De haven van Rotterdam is zo belangrijk omdat vanaf Rotterdam goederen per trein of vrachtwagen naar het achterland gaan. Het achterland is niet alleen het oosten van Nederland maar ook Duitsland en andere landen. Dit is handig voor bijvoorbeeld Duitsland want anders moeten de schepen om Denemarken heen naar een hele noordelijke haven vanwaar ze nog waarschijnlijk een heel eind naar het zuiden moeten. Door Nederland is dan veel sneller.

Kustwacht

De kustwacht is erg belangrijk want smokkelaars kunnen dan niet door de grens met bijvoorbeeld drugs of andere illegale goederen. De kustwacht controleert ieder schip om te kijken of er dingen in zitten die door de wet verboden zijn.

Handel

De handel is erg sterk in Rotterdam door de haven. Als de haven er niet zou zijn, zou Rotterdam waarschijnlijk niet zo gegroeid zijn tot een van de grootste steden van Nederland. De haven en de handel zijn dus ook erg belangrijk voor de toekomst van de stad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haven_van_Rotterdam&oldid=582205"