Film: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 14: Regel 14:
 
Hoewel deze beelden getekend waren, kwamen animatiefilms pas later. De eerste films waren speelfilms, maar hoe kreeg men dan echte beelden. Dit heeft te maken met de [[fotografie]]. In de negentiende eeuw werd geëxperimenteerd met foto's. Al in 1826 werd de eerste geslaagde foto genomen. Echter was een probleempje. Het duurde toen maar liefst 8 uur voordat een foto klaar was. Voor de film was dit een probleem, aangezien je meerdere foto's nodig hebt. Sta maar eens 8 uur lang stil voor 1 foto. Pas in 1878 was deze tijd voor ver terug gedrongen dat een foto binnen een seconde klaar was. Nu moest men nog iets hebben voor de foto's op te drukken. In 1889 bleken filmrolletjes de oplossing te zijn.
 
Hoewel deze beelden getekend waren, kwamen animatiefilms pas later. De eerste films waren speelfilms, maar hoe kreeg men dan echte beelden. Dit heeft te maken met de [[fotografie]]. In de negentiende eeuw werd geëxperimenteerd met foto's. Al in 1826 werd de eerste geslaagde foto genomen. Echter was een probleempje. Het duurde toen maar liefst 8 uur voordat een foto klaar was. Voor de film was dit een probleem, aangezien je meerdere foto's nodig hebt. Sta maar eens 8 uur lang stil voor 1 foto. Pas in 1878 was deze tijd voor ver terug gedrongen dat een foto binnen een seconde klaar was. Nu moest men nog iets hebben voor de foto's op te drukken. In 1889 bleken filmrolletjes de oplossing te zijn.
   
Je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt, maar dat is niet zo. De eerste film is echter in Frankrijk gemaakt. De [[gebroeders Lumière]] gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden later maakte [[Thomas Edison]] de eerste projector, maar ondanks dat de eerste film in [[Frankrijk]] werd gemaakt groeide de filmindustrie in [[Hollywood]] steeds meer. Vanaf 1905-1910 veroverde de Hollywood de hele wereld. Ondanks dat de films zwart-wit waren en dan ook nog eens zonder geluid. was het een grote uitvinding met veel kansen.
+
Hoewel je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt is dat niet zo. De eerste film is namelijk in Frankrijk gemaakt. De [[gebroeders Lumière]] gaven toen hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Toen werd de film [[La Sortie de l'usine Lumière à Lyon]] vertoond. Hoewel deze film maar 46 seconden duurde en niets meer is te zien dan arbeiders die fabriek van de gebroeders Lumière verlaten, was de verbazing groot. Je moet je dan ook bedenken dat dit de eerste keer was dat mensen überhaupt bewegende beelden zagen. Voordat deze films gemaakt waren er al een aantal pogingen gedaan. In 1893 maakte [[Thomas Edison]] de eerste projector en liet bij de vertoning ervan de film [[Annabelle's Dance]] zien (in kleur). Kleur werd toentertijd met de hand toegevoegd. Hoewel La Sortie de l'usine Lumière à Lyon de eerste vertoonde film was, was [[Sallie Gardner at a Gallop]] uit 1878 de eerste film ooit gemaakt. Dit kwam eigenlijk voort uit een experiment. Was er tijdens een paardenrace een moment waarop het paard geen been op de grond had? Fotograaf [[Eadweard Muybridge]] kreeg de opdracht dit te onderzoeken en door middel van een heleboel camera's werd duidelijk dat dit inderdaad kon. De foto's konden achter elkaar geplakt worden en zo ontstond de eerste film.
   
 
===Stomme films===
 
===Stomme films===
  +
Na deze uitvinding was de film de nieuwe trend. Overal doken bioscopen op, waar mensen tegen een lage prijs film konden kijken. Je moet weten dat films toentertijd kleur- en geluidloos waren. Ook hadden de films niet echt een verhaal. Het waren slechts bewegende beelden. Saai voor de mensen die nu leven, maar voor de mensen die toen leefden was dit een nieuwe uitvinding. Een bekend voorbeeld is de film [[L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat]]. Deze liet zien hoe een trein langs een wegovergang kwam vanuit 1 punt gefilmd. Het verhaal gaat dat de mensen in de bioscoop tijdens deze film in doodsangst waren. Ze dachten letterlijk dat de trein ieder moment de zaal binnen kon rijden en renden dan ook naar buiten. Toch stond de camera zeker een paar meter van het spoor af. Films werden ook vanuit 1 punt opgenomen, een statisch camerapunt. Tijdens de scene veranderde de camera ook niet plaats. Het was alsof je theater zat te kijken. Toch waren films populairder dan theater. Ten eerste was het theater namelijk een stuk duurder en ten tweede had je bij een bioscoop altijd een goede plek.
  +
  +
Langzaam aan kregen films een verhaal. Dit zien we a bij de film [[L'Arroseur arrosé]], één van de eerste komediefilms, waarin een jongetje een tuinman voor de gek houd door op de tuinslang te staan. Langzaam aan groeide ook de speelduur van een film, waardoor schrijvers meer kanten op konden. [[Georges Méliès]] ontdekte de mogelijkheden van films. Zelf was hij goochelaar en speelde met de dia's in de film om mensen op eens te laten verdwijnen of te vervangen door een ander persoon. Veel mensen in de zaal waren verbaasd hierover, maar de truc is dat het draaien tijdelijk werd stopgezet en mensen zo op hun gemak konden op- en afgaan. De bekendste film van Méliès is [[Le Voyage dans la Lune]], wat de eerste sciencefictionfilm is. Aangezien films geluidloos waren hadden veel bioscopen een band die muziek afspeelde. Er zijn verschillende pogingen gedaan om geluid aan films toe te voegen, maar het liep nooit synchroon. Ook konden de teksten niet in de zaal zelf worden opgelezen, aangezien door de verschillende talen in de wereld de lippen van acteurs nooit synchroon zullen lopen met de tekst (behalve in de eigen taal natuurlijk). Hierdoor werd bedacht om dia's toe te voegen met dialogen. Deze konden ook makkelijk vertaald worden naar een andere taal. Geluideffecten konden meestal wel in de zaal worden nagebootst.
  +
  +
In 1906 werd de eerste avondvullende film gemaakt. Dit was de film [[The Story of the Kelly Gang]] uit Australië. De film duurde 70 minuten wat erg lang was voor die tijd. Italië en Frankrijk waren de grootste filmlanden toentertijd, maar door de Eerste Wereldoorlog stortte de Europese filmindustrie in. De Verenigde Staten vervingen deze plek en Hollywood werd het film centrum van de wereld. [[In Old California]] uit 1910 was de eerste Hollywoodfilm en dit aantal groeide snel. In de jaren 20 maakte Hollywood 800 lange films per jaar, zo'n 80% van de totale filmproductie wereldwijd.
   
 
===Opkomst van geluid en kleur===
 
===Opkomst van geluid en kleur===
  +
Warner Bros. maakte ondertussen een systeem waarmee special effect-geluiden en orkestmuziek aan een film kon worden toegevoegd. Later maakte de filmdistributeur de film [[The Jazz Singer]] uit 1927. Dit was de eerste film die geluid bevatte. Niet de hele film had echter geluid, slechts een aantal korte stukken. De film [[Lights of New York]] was eerste film die gedurende de hele film geluid had. De omschakeling van de stomme (geluidloze) film naar de geluidsfilm wordt gezien als de grootste gebeurtenis in de geschiedenis van de film. Niet alleen was het een grootste ontwikkeling, maar het zorgde ook voor mindere goede kanten. Veel acteurs en actrices die al jaren in stomme films speelden waren niet gediend om in een geluidsfilm te spelen. Voor stomme films was namelijk een andere stijl van acteren nodig dan voor geluidsfilms. Voor stomme films moest men meer handgebaren en gezichtsuitdrukkingen maken, terwijl dit voor geluidsfilms als irritant werd gezien. Veel acteurs e actrices konden deze overstap niet maken. Ze konden zich niet aanpassen of pasten zich te veel aan, waardoor een stijf resultaat ontstond. Ook konden sommigen de gesprekken niet goed timen, waardoor gesprekken ontstonden die te laat of te snel op elkaar reageerden. Veel acteurs keerden dan ook terug naar het theater. Voorbeelden van mensen die wel succesvol waren in de geluidsfilm nadat ze in stomme films gespeeld hadden waren [[Charlie Chaplin]] en [[Laurel and Stanley]].
  +
  +
In 1915 ontstond een techniek om kleurenfilms te maken, genaamd [[Technicolor]]. De techniek ging als het volgende. Terwijl een film werd opgenomen werden er twee kleuren in de lens geschenen. Dit waren blauw en een combinatie van groen en rood. Van deze drie kleuren kun je (op technisch gebied) al kleuren maken. De film werd hierna afgedrukt op een materiaal dat gevoelig was voor kleur. De techniek was erg duur, waardoor er ook nog gewoon zwartwit-films bestonden. Soms werd ook expres voor zwart-wit gekozen, aangezien dit een bepaald indruk gaf.
  +
  +
Ondertussen gebeurende er ook veel op het gebied van animatiefilms. [[Dinner Time]] uit 1928 was het eerste animatiefilmpje met geluid. Toch was dit geen groot succes, aangezien [[Walt Disney]] een maand later het veel bekendere [[Steamboat Willie]] uitbracht. Hierdoor wordt Steamboat Willie tegenwoordig zien als het eerste animatiefilmpje met geluid. Walt Disney bracht nog meer veranderingen in de animatiefilmwereld. In 1932 maakte hij het eerste animatiefilmpje in kleur. Dit werd [[Flowers and Trees]]. Het verhaal gaat dat het filmpje eerst zwart-wit zou worden en Disney het idee kreeg om het in kleur te maken toen al de helft van het filmpje af was. In 1937 maakte Disney de eerste lange animatiefilm, namelijk [[Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen]]. Hiervoor kreeg hij een Oscar met 7 kleinere Oscars (die de dwergen symboliseren).
   
 
===De Tweede Wereldoorlog en daarna===
 
===De Tweede Wereldoorlog en daarna===

Versie van 16 apr 2017 15:44

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Een film zijn heel veel plaatjes die achter elkaar afgespeeld worden in een bepaald tempo. Hierdoor ontstaat bewegend beeld, zonder dat wij zien dat het eigenlijk losse foto's zijn. Een film bevat vaak ook geluid, wat tegelijk met de film wordt afgespeeld. Dit hoeft niet altijd. Vooral films van vroeger hadden nog geen geluid.

Films werden oorspronkelijk geprojecteerd in bioscopen. Door de opkomst van televisie, videobanden, DVD's en internet kunnen we films tegenwoordig haast overal zien. Internetdiensten als Netflix en YouTube spelen hier handig op in. Films worden vaak in verband met Hollywood gebracht, het centrum van de Amerikaanse filmwereld. Hollywood is over de hele wereld beken en veel sterren wonen er. Echter worden films in ieder land gemaakt. Zo is ook het Indiaanse Hollywood bekend, met de naam Bollywood.

Film bestaat sinds 1896 en is dus ruim een eeuw oud. Inmiddels zijn er een hoop veranderingen geweest op het gebied van film. Zo hebben we nu geluid en kleur. Ook zijn de special effects veranderd en is het beeld minder schokkend. Sommige films hebben zo een invloed gehad op de wereld, dat ze nu nog steeds onder het grote publiek bekend zijn. Dit zijn iconische filmbeelden die waarschijnlijk iedereen kent. Films worden al vorm van kunst gezien door velen. Deze kunstvorm heeft de naam cinematografie.

Geschiedenis

Het onstaan

Film wordt vaak vergelijken met literatuur en theater. Deze al zeker duizenden jaren oud, terwijl de film slechts honderd jaar oud is. Dit heeft te maken met de technologie die films gebruiken, deze moest eerst ontwikkelen. Het idee voor films toch wel een stuk ouder dan de film zelf. Al in de Griekse oudheid beschreef Plato een gebeurtenis die veel bioscoopbezoek leek en de Chinezen maakten al in 2e eeuw machines om beelden bewegend te maken. Tijdens het onderzoeken van het menselijk oog en licht (optica) kwam men erachter dat als je filmbeelden snel achter elkaar speelt dat er een bewegend beeld ontstaat. In de 18e eeuw ontstonden er al donkere ruimtes waar beelden vertoond werden. Met een zogeheten toverlantaarn werd aan de ene kant van een wit doek een beeld geprojecteerd, terwijl aan de andere het tegenovergestelde te zien was.

In de negentiende eeuw werd er speelgoed gemaakt die die illusie tot leven bracht. Het begon bij de thaumatroop. Dit was een stok met twee afbeeldingen aan weerzijden. Door de stok te draaien leek het of de twee beelden in elkaar erover liepen. Zo is een thaumascoop met aan de ene kant een kooi en aan de andere kant een vogel. Door te draaien wekt men de illusie dat de vogel in de kooi zit, terwijl het twee verschillende afbeeldingen zijn. Echter bewoog het beeld niet echt. De fenakistiscoop was uigebreider. Dit is een ronde schijf met aan de buitenkant allerlei plaatjes. In het midden zat een spijker. Door de schijf een slinger te geven en naar een punt te kijken, zag je aller plaatjes er voorbij komen. Zo ontstond er bewegend beeld. Later ontstond de zoötroop. Het idee was hetzelfde, maar dan cilindervormig. Er zaten gaten aan de zijkanten waar men doorheen moest kijken.

Hoewel deze beelden getekend waren, kwamen animatiefilms pas later. De eerste films waren speelfilms, maar hoe kreeg men dan echte beelden. Dit heeft te maken met de fotografie. In de negentiende eeuw werd geëxperimenteerd met foto's. Al in 1826 werd de eerste geslaagde foto genomen. Echter was een probleempje. Het duurde toen maar liefst 8 uur voordat een foto klaar was. Voor de film was dit een probleem, aangezien je meerdere foto's nodig hebt. Sta maar eens 8 uur lang stil voor 1 foto. Pas in 1878 was deze tijd voor ver terug gedrongen dat een foto binnen een seconde klaar was. Nu moest men nog iets hebben voor de foto's op te drukken. In 1889 bleken filmrolletjes de oplossing te zijn.

Hoewel je zou denken dat de eerste film in Hollywood is gemaakt is dat niet zo. De eerste film is namelijk in Frankrijk gemaakt. De gebroeders Lumière gaven toen hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Toen werd de film La Sortie de l'usine Lumière à Lyon vertoond. Hoewel deze film maar 46 seconden duurde en niets meer is te zien dan arbeiders die fabriek van de gebroeders Lumière verlaten, was de verbazing groot. Je moet je dan ook bedenken dat dit de eerste keer was dat mensen überhaupt bewegende beelden zagen. Voordat deze films gemaakt waren er al een aantal pogingen gedaan. In 1893 maakte Thomas Edison de eerste projector en liet bij de vertoning ervan de film Annabelle's Dance zien (in kleur). Kleur werd toentertijd met de hand toegevoegd. Hoewel La Sortie de l'usine Lumière à Lyon de eerste vertoonde film was, was Sallie Gardner at a Gallop uit 1878 de eerste film ooit gemaakt. Dit kwam eigenlijk voort uit een experiment. Was er tijdens een paardenrace een moment waarop het paard geen been op de grond had? Fotograaf Eadweard Muybridge kreeg de opdracht dit te onderzoeken en door middel van een heleboel camera's werd duidelijk dat dit inderdaad kon. De foto's konden achter elkaar geplakt worden en zo ontstond de eerste film.

Stomme films

Na deze uitvinding was de film de nieuwe trend. Overal doken bioscopen op, waar mensen tegen een lage prijs film konden kijken. Je moet weten dat films toentertijd kleur- en geluidloos waren. Ook hadden de films niet echt een verhaal. Het waren slechts bewegende beelden. Saai voor de mensen die nu leven, maar voor de mensen die toen leefden was dit een nieuwe uitvinding. Een bekend voorbeeld is de film L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat. Deze liet zien hoe een trein langs een wegovergang kwam vanuit 1 punt gefilmd. Het verhaal gaat dat de mensen in de bioscoop tijdens deze film in doodsangst waren. Ze dachten letterlijk dat de trein ieder moment de zaal binnen kon rijden en renden dan ook naar buiten. Toch stond de camera zeker een paar meter van het spoor af. Films werden ook vanuit 1 punt opgenomen, een statisch camerapunt. Tijdens de scene veranderde de camera ook niet plaats. Het was alsof je theater zat te kijken. Toch waren films populairder dan theater. Ten eerste was het theater namelijk een stuk duurder en ten tweede had je bij een bioscoop altijd een goede plek.

Langzaam aan kregen films een verhaal. Dit zien we a bij de film L'Arroseur arrosé, één van de eerste komediefilms, waarin een jongetje een tuinman voor de gek houd door op de tuinslang te staan. Langzaam aan groeide ook de speelduur van een film, waardoor schrijvers meer kanten op konden. Georges Méliès ontdekte de mogelijkheden van films. Zelf was hij goochelaar en speelde met de dia's in de film om mensen op eens te laten verdwijnen of te vervangen door een ander persoon. Veel mensen in de zaal waren verbaasd hierover, maar de truc is dat het draaien tijdelijk werd stopgezet en mensen zo op hun gemak konden op- en afgaan. De bekendste film van Méliès is Le Voyage dans la Lune, wat de eerste sciencefictionfilm is. Aangezien films geluidloos waren hadden veel bioscopen een band die muziek afspeelde. Er zijn verschillende pogingen gedaan om geluid aan films toe te voegen, maar het liep nooit synchroon. Ook konden de teksten niet in de zaal zelf worden opgelezen, aangezien door de verschillende talen in de wereld de lippen van acteurs nooit synchroon zullen lopen met de tekst (behalve in de eigen taal natuurlijk). Hierdoor werd bedacht om dia's toe te voegen met dialogen. Deze konden ook makkelijk vertaald worden naar een andere taal. Geluideffecten konden meestal wel in de zaal worden nagebootst.

In 1906 werd de eerste avondvullende film gemaakt. Dit was de film The Story of the Kelly Gang uit Australië. De film duurde 70 minuten wat erg lang was voor die tijd. Italië en Frankrijk waren de grootste filmlanden toentertijd, maar door de Eerste Wereldoorlog stortte de Europese filmindustrie in. De Verenigde Staten vervingen deze plek en Hollywood werd het film centrum van de wereld. In Old California uit 1910 was de eerste Hollywoodfilm en dit aantal groeide snel. In de jaren 20 maakte Hollywood 800 lange films per jaar, zo'n 80% van de totale filmproductie wereldwijd.

Opkomst van geluid en kleur

Warner Bros. maakte ondertussen een systeem waarmee special effect-geluiden en orkestmuziek aan een film kon worden toegevoegd. Later maakte de filmdistributeur de film The Jazz Singer uit 1927. Dit was de eerste film die geluid bevatte. Niet de hele film had echter geluid, slechts een aantal korte stukken. De film Lights of New York was eerste film die gedurende de hele film geluid had. De omschakeling van de stomme (geluidloze) film naar de geluidsfilm wordt gezien als de grootste gebeurtenis in de geschiedenis van de film. Niet alleen was het een grootste ontwikkeling, maar het zorgde ook voor mindere goede kanten. Veel acteurs en actrices die al jaren in stomme films speelden waren niet gediend om in een geluidsfilm te spelen. Voor stomme films was namelijk een andere stijl van acteren nodig dan voor geluidsfilms. Voor stomme films moest men meer handgebaren en gezichtsuitdrukkingen maken, terwijl dit voor geluidsfilms als irritant werd gezien. Veel acteurs e actrices konden deze overstap niet maken. Ze konden zich niet aanpassen of pasten zich te veel aan, waardoor een stijf resultaat ontstond. Ook konden sommigen de gesprekken niet goed timen, waardoor gesprekken ontstonden die te laat of te snel op elkaar reageerden. Veel acteurs keerden dan ook terug naar het theater. Voorbeelden van mensen die wel succesvol waren in de geluidsfilm nadat ze in stomme films gespeeld hadden waren Charlie Chaplin en Laurel and Stanley.

In 1915 ontstond een techniek om kleurenfilms te maken, genaamd Technicolor. De techniek ging als het volgende. Terwijl een film werd opgenomen werden er twee kleuren in de lens geschenen. Dit waren blauw en een combinatie van groen en rood. Van deze drie kleuren kun je (op technisch gebied) al kleuren maken. De film werd hierna afgedrukt op een materiaal dat gevoelig was voor kleur. De techniek was erg duur, waardoor er ook nog gewoon zwartwit-films bestonden. Soms werd ook expres voor zwart-wit gekozen, aangezien dit een bepaald indruk gaf.

Ondertussen gebeurende er ook veel op het gebied van animatiefilms. Dinner Time uit 1928 was het eerste animatiefilmpje met geluid. Toch was dit geen groot succes, aangezien Walt Disney een maand later het veel bekendere Steamboat Willie uitbracht. Hierdoor wordt Steamboat Willie tegenwoordig zien als het eerste animatiefilmpje met geluid. Walt Disney bracht nog meer veranderingen in de animatiefilmwereld. In 1932 maakte hij het eerste animatiefilmpje in kleur. Dit werd Flowers and Trees. Het verhaal gaat dat het filmpje eerst zwart-wit zou worden en Disney het idee kreeg om het in kleur te maken toen al de helft van het filmpje af was. In 1937 maakte Disney de eerste lange animatiefilm, namelijk Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Hiervoor kreeg hij een Oscar met 7 kleinere Oscars (die de dwergen symboliseren).

De Tweede Wereldoorlog en daarna

Een verandering in de filmwereld

Tegenwoordig

Genre

Films hebben verschillende onderwerpen.

  • Comedy of komedie- is bedoeld om mensen te amuseren, lachfilm
  • Documentaire - een non-fictiefilm waarvan je iets leert
  • Thriller - een erg spannende misdaadfilm
  • Horror - een film, bedoeld om de toeschouwer angst aan te jagen (films over vampieren, seriemoordenaars en zo)
  • Detective - politiefilm, onderzoek
  • Actiefilm - film met veel actie, geweld enz.
  • Animatie - kinderfilm, loopt zelden slecht af

Maken van een film

Het bedenken van een script

Het zoeken naar acteurs

Een auditie is een toelatingsexamen om te kijken of je goed genoeg bent om in een film te spelen. Leerlingen die willen studeren aan ballet school, toneelopleiding of voor film dienen eerst auditie te doen om aangenomen te worden. Audities zijn in het algemeen besloten, hoewel recent een trend is ontstaan om auditie te doen voor het oog van de camera.

Het definitief maken van de film

Om goede filmopnames te maken heeft men een goede filmcamera nodig, meestal wordt deze ook op een statief geplaatst. Je loopt dan niet het risico van schokkerige beelden. Indien je hem zelf vasthoudt is die kans heel groot aanwezig. Als een cameraman/vrouw moet lopen met en camera, dan gebruiken ze vaak een schouderstatief. Gebruik je een kleine videocamera dan kun je hem ook gewoon met twee handen vasthouden.

Distributie

Betrokkenen

Acteurs en actrices

Regisseurs

Regisseurs maken verschillende soorten producties. Bijvoorbeeld een dramaserie voor een televisiezender, een documentaire of speelfilm voor vertoning in de bioscoop. Hoe je takenpakket eruit ziet, is afhankelijk van wat je regisseert. In het algemeen verricht je als regisseur de volgende drie hoofdtaken:

  1. Je idee omzetten in je film;
  2. Een Crew samen stellen (crew zijn mensen die werken aan de film);
  3. Het product verkopen.

Distributeurs

Cameramannen en -vrouwen

Cameraman.JPG

Dit is de persoon die de camera bedient. Hij / zij bepaalt welke belichting er nodig is, vanuit welke hoek de opname gemaakt wordt, hoe lang iets in beeld blijft. D.m.v. zoomen kan hij/zij bepalen wat er precies in beeld komt.

Beste film

Filmprijzen

Succesvol

Beste film ooit?

  1. Avatar uit 2009
  2. Titanic uit 1997
  3. The Avengers uit 2012
  4. Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2 uit 2011
  5. Frozen uit 2013
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Film&oldid=477469"