Actiefilm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Actiefilms zijn een genre films waarin de actie de belangrijkste rol speelt. Actie bestaat uit vechtscènes, achtervolgingen en geweld. In een actiefilm is er een held die het op moet nemen tegen het kwaad. Een voorbeeld van zo'n held in een actiefilm is James Bond. Hij moet het opnemen tegen allerlei schurken zoals Jaws en S.P.E.C.T.R.E.

Acties in beeld

Om acties mooi in beeld te brengen maken filmmakers gebruik van stuntmannen, special effects en laten ze de computer soms het echte werk overnemen. Stuntmannen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van gevaarlijke stunts zoals uit een gebouw springen of wegduiken voor ontploffingen. Stuntmannen (en -vrouwen) nemen dan de rol even over van de hoofdrolspeler. Special effects zijn manieren om de acties er nog spectaculairder eruit te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bluescreen, rookmachines of geluidseffecten. De computer kan ook een handje helpen om de acties mooi in beeld te brengen. Met de computer kun je omgevingen maken waarin het lijkt of de acteurs rondlopen. Of monsters maken waartegen de acteurs moeten vechten. De verzamelnaam van deze technieken is CGI (Computer Generated Images).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Actiefilm&oldid=359249"