Actiefilm
Actiefilms zijn een genre films waarin de actie de belangrijkste rol speelt. Actie bestaat uit vechtscènes, achtervolgingen en geweld. Ook komen er vaak explosies, schietpartijen en andere grote acties voor. In een actiefilm neemt een held het op tegen een schurk. Deze schurk heeft vaak een kwaadaardig plan. De held moet deze schurk stoppen, zodat hij het plan niet kan uitvoeren. Een actiefilm kon dus overeenkomen met een misdaadfilm, maar ook met een superheldenfilm of sciencefictionfilm.
Een van de bekendste actiefilms zijn de James Bond-films, waarbij geheim agent James Bond het opneemt tegen een schurk. Andere voorbeelden zijn Jaws, Die Hard, Rambo en The Terminator. De hoofdrol in een actiefilm wordt vaak gespeeld door een man, maar tegenwoordig zijn er ook actiefilms met vrouwen in de hoofdrol.
Overzicht van beschreven actiefilms zie categorie actiefilm
Soorten
Er zijn verschillende soorten actiefilms:
- Avonturenfilm; een avonturenfilm kan overnemen met een actiefilm. Een avonturenfilm volgt de avonturen van een bepaalde held. Een voorbeeld is de film Rambo.
- Actie-comedy; een actie-comedy is een combinatie van een actiefilm en komediefilm. Zo'n film bedacht zowel veel actie als veel humor. Een voorbeeld hiervan is de film Deadpool.
- Horrorfilm; een horrorfilm kan een actiefilm zijn. In dat geval zijn er zowel enge als actiescenes. Verschillende zombiefilms kunnen als actiefilm gezien worden.
- Thriller; een thriller is een hele spannende film. Soms is dit ook een actiefilm als er veel actie in zit. Een voorbeeld hiervan is Die Hard.
- Rampenfilm; een rampenfilm is een film waarbij een grote ramp gebeurd. Deze films kunnen ook een actiefilm zijn. Een voorbeeld hiervan is Independency Day.
- Vechtfilm; een vechtfilm heeft veel vechtscenes en kan daardoor ook als actiefilm gezien worden. Vooral in China en Japan worden veel vechtfilms gemaakt. Een voorbeeld is Kill Bill.
Stunts en special effects
Om acties mooi in beeld te brengen maken filmmakers gebruik van stuntmannen en special effects. Daarnaast laten ze de computer soms het echte werk overnemen. Stuntmannen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van gevaarlijke stunts, zoals van een gebouw springen of wegduiken voor ontploffingen. Stuntmannen (en -vrouwen) nemen dan de rol even over van de hoofdrolspeler. Special effects zijn manieren om de acties er nog spectaculairder eruit te laten zien. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bluescreen, rookmachines of geluidseffecten.
De computer kan ook een handje helpen om de acties mooi in beeld te brengen. Met de computer kun je omgevingen maken waarin het lijkt of de acteurs rondlopen. Of monsters maken waartegen de acteurs moeten vechten. De verzamelnaam van deze technieken is CGI (Computer Generated Images).