Comedy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laurel en Hardy

Een comedy, komediefilm of komische film is een filmgenre, televisie- en een toneelgenre. Het is een genre waar mensen om kunnen lachen. De acteurs zijn niet persé komieken, maar dat wat ze hebben ingestudeerd is lachwekkend. In het echt zijn ze dus niet zo grappig als in de film. Ook sommige TV-serie's (sitcoms) zijn comedies. Friends, Zeg eens AAA of Oppassen is daar een bekend voorbeeld van.

In het theater (toneel) wordt het ook wel een blijspel genoemd. Vroeger was het vooral een verhaal met een goede afloop. Tegenwoordig is het vooral ter vermaak en ontspanning.

De comedy in de film ontstond aan het einde van de jaren twintig van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten: films van Charlie Chaplin, het duo Stan Laurel, Oliver Hardy en de stuntman Buster Keaton. In de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen er de (kort)films van Dean Martin, Jerry Lewis, Bob Hope, Peter Sellers, Monty Python, Mel Brooks, Eddie Murphy, Steve Martin, Leslie Nielsen en Mike Myers, Jim Carrey en Rowan Atkinson (Mr. Bean).

De slapstick met het gooi en smijtwerk lijkt erop maar is toch anders. Ook tekenfilms als die van Tom en Jerry kun je een comedy noemen.

Andere soorten comedyfilms, zijn Satire en Dark Comedy.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Comedy&oldid=856398"