1 Timoteüs

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Icoon van Timoteüs

1 Timoteüs is de eerste brief die de apostel Paulus heeft geschreven aan zijn vriend Timoteüs. Hij heeft hem leren kennen op een van zijn reizen. Timoteüs bleek het evangelie zoals Paulus dat vertelde snel te accepteren. Timoteüs ging vaak mee met Paulus op zijn reizen. De brief is echter niet zo heel persoonlijk, want Paulus gaat veel in op het leven in de christelijke gemeente. Die was in de tijd van Paulus nog helemaal in de beginfase en dus vaak nog klein. Verder gaat hij veel in op mensen die de behoefte hebben om eindeloos te discussiëren over het geloof, waardoor de naastenliefde een beetje verloren gaat. Daarmee bedoelt Paulus de liefde van Jezus Christus en het leren kennen van God en van daaruit anderen tegemoet treden.

Is Paulus de schrijver van de brief?

Omdat de woordkeuze in de brief anders is dan in andere brieven van Paulus en omdat veel wordt ingegaan op het leven in de christelijke gemeente, wordt soms de vraag gesteld of Paulus wel echt de schrijver is van de brief. Als Paulus dan echt de schrijver is, dan is de brief waarschijnlijk ergens aan het einde van zijn leven geschreven. Het is ook mogelijk dat Paulus maar een deel van de brief heeft geschreven en dat hij aanwijzingen heeft gegeven bij het verder afmaken van de brief. De christenen uit de tweede eeuw twijfelden er echter niet aan dat Paulus toch echt de schrijver van de brief moet zijn geweest.

Slaven

In hoofdstuk 6 schrijft Paulus dat slaven hun heersers met liefde moeten dienen. Hij gelooft dat dat je ook als slaaf liefde terugkrijgt als je liefde geeft. Christenen waren er toen al onder slaven en slavenbezitters. Dat was toen een normale situatie. Paulus schrijft dat slaven en slavenhouders gelijk zijn in de ogen van God. Paulus wil dus niet de maatschappelijke orde veranderen met een opstand, maar door het wederzijds geven van liefde het leven voor iedereen verbeteren.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=1_Timoteüs&oldid=729364"