Filippenzen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Enkele plaatsen waar Paulus naar toe is gereisd, waaronder Philippi

De brief van de apostel Paulus aan de Filippenzen is geschreven toen Paulus in de gevangenis zat. De brief staat in het Nieuwe Testament, ver achterin de Bijbel. Hij had goede berichten gehoord van de christenen in Filippi. Dat is een stad die in het huidige Griekenland ligt. Paulus is blij dat daar het goede verhaal, het evangelie, wordt verkondigd. Zelfs de gouverneur weet ervan. Dat was wel nodig, want er werden veel vreemde verhalen over de christenen verteld. Het is onduidelijk of de brief is geschreven in de gevangenis van Rome, in het jaar 62- 63 na Christus, of in Efeze in 55 na Christus. In beide steden heeft Paulus in de gevangenis gezeten. Het is mogelijk dat Paulus fragmenten uit een eerdere brief heeft gebruikt en dat de brief dus op meerdere plaatsen is geschreven.

Gevangenschap

Opvallend is de blije toon van de brief ondanks de gevangenschap. Paulus ziet het voordeel in van zijn verblijf in de gevangenis. Hij mag er brieven schrijven en het evangelie raakt er alleen maar meer bekend door. Hij vindt het niet erg als hij dood gemaakt wordt, want hij schrijft:

Ik weet niet wat ik moet kiezen. Ik word naar 2 kanten getrokken: enerzijds verlang ik te sterven en bij Christus te zijn, want dat is het allerbeste; anderzijds is het omwille van u beter dat ik blijf leven (1: 23-24)

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Filippenzen&oldid=694692"