Jakobus

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zeer oude mozaiek van Jacobus

De brief van Jakobus is de eerste van de 7 katholieke brieven aan het einde van de 'Bijbel. Ze staan vlak voor het laatste boek, de Openbaring. De brieven worden katholiek genoemd omdat ze niet door de de apostel Paulus zijn geschreven, maar door andere personen die Jezus Christus hebben gekend. Er zijn grote meningsverschillen over de precieze datering van de brief van Jacobus, maar vaak wordt aangenomen dat het rond het jaar 60 na Christus moet zijn geweest.

De auteur

In de brief staat alleen maar dat die is geschreven door Jacobus, dienaar van God en van de Heer Jezus Christus. Het is niet duidelijk wie dit is. Er zijn 2 mogelijkheden:

  1. Een van de apostelen was Jacobus, zoon van Zebedeüs. In het evangelie van Mattheüs (4: 21) wordt hij al aan het begin van de prediking van Jezus een apostel. Hij wordt Jacobus de Meerdere genoemd.
  2. Jacobus een broer of halfbroer van Jezus Christus. In het evangelie volgens Marcus (6:3) worden namen van de broers van Jezus genoemd. Er wordt verder niets over geschreven. Het kan dus dat Jezus halfbroers had omdat Jozef als weduwnaar met kinderen is getrouwd met Maria. De broers kunnen natuurlijk ook gewoon geboren zijn na Jezus.

Meestal wordt aangenomen dat de briefschrijver Jacobus, de (half)broer van Jezus is geweest. Hij wordt ook Jacobus de Mindere genoemd.

Inhoud van de brief

Eigenlijk is het geen gewone brief. Na het korte begroeting, volgen meerdere vermaningen. De kern van die vermaningen is dat een geloof waar geen handelen uit voortvloeit een dood geloof is. Jacobus schrijft dat een rijke persoon niet anders behandeld moet worden dan een arme persoon. Hij spoort de christenen actief aan om de zwakkeren in de samenleving te ondersteunen. Hij noemt met name de weduwen en de wezen.

Jezus en de dood

Paulus schrijft in zijn eerste brief aan de christenen van 1 Korinthe (1 Kor. 15:7) dat Jezus na zijn opstanding uit de dood is verschenen aan meer dan 500 mensen. Daarna is Jezus ook nog verschenen aan Jacobus en ten slotte aan de apostelen. Waarschijnlijk was Jacobus niet aanwezig bij de Hemelvaartsdag van Jezus, maar wel bij de Pinksteren.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jakobus&oldid=700148"