Richteren

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De Rechter Gideon

Het boek van de Rechteren in het 6e boek in de Bijbel. Het volgt op het boek van Jozua. Het boek eindigt aldus: In die tijd was er geen koning in Israël: iedereen deed wat in zijn eigen ogen goed was. Het is een tijd waarin de wet niet erg goed gehouden werd. Er was veel geweld. Zo staat er aan het einde van het boek hoe dorpen werden aangevallen. Daarin werden de mannen vermoord en de meisjes uit de dorpen werden meegenomen als vrouw van de strijders. Grof geschat speelt het boek van de Rechteren zich af tussen de 13e en de 11e eeuw voor Christus. In sommige periodes treden er rechters op die stabiliteit brengen en vijandelijke troepen verslaan. Er zijn in het totaal 12 rechters. Van enkele rechters zijn 3 hoofdstukken geschreven. Andere rechters krijgen maar 1 zinnetje.

Centrale thema

De Joden hielden zich niet aan de afspraken met God en genoten daardoor geen bescherming. Ze werden daardoor voortdurend aangevallen. Ze gingen dan bidden om hulp en dan kwam er na enige tijd een rechter die hen ging redden. De bekendste rechters zijn Debora, Gideon en Samson. Het is een tijd waarin de joodse stammen nog niet het hele gebied van het Heilige Land, toen Kanaän, hadden veroverd. Het herinnert de gelovige eraan dat ze zich moet houden aan de goddelijke wetten.

Debora

De meest opvallende rechter is Debora. Het was in de Oudheid ongewoon dat vrouwen een leidende functie hadden. Toch is de vrouw Debora een rechter en een profetes. De legerleider heette Barak. Hij wist de vijandelijke legers van Kanaän te verslaan. Sisera, de legerleider van de vijandelijke Kanaänieten, werd echter niet gedood door Barak, maar door een joodse vrouw. In die tijd werd dat door legerleiders als vernederend ervaren. Mannen en vrouwen waren toen niet gelijk. Afgezien van de veldslag, was het

Samson

Samson was ook een bekende rechter. Hij heeft zich altijd gehouden aan de afspraak dat hij zijn haren niet zou laten knippen. Daarnaast bleek hij oersterk te zijn. Hij leek onoverwinnelijk te zijn. Hij werd echter verliefd op de niet-joodse Delila. Zij kwam achter het grote geheim van de kracht van Samson. De gevolgen waren heel heftig.

Wanneer is het geschreven?

Het boek moet zijn geschreven in de tijd van de Koningen van Israël, mogelijk in de 8e eeuw voor Christus. In Rechteren hoofdstuk 5 zingt Debora een overwinningslied. Deze tekst wordt gezien als een van de oudste teksten uit de Bijbel. Die tekst is dus een stuk ouder.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richteren&oldid=716762"