Judas Iskariot

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Judas Iskariot

Judas was een apostel, volgeling en discipel van Jezus Christus. Judas bevond zich onder de andere twaalf apostelen en beheerde de beurs met geld (diaconie). De schrijvers Mattheüs en Johannes schrijven dat Christus door toedoen van Judas is gekruisigd.

Verraad

In 33 na Chr. hadden de hoge geestelijke leiders van Israël overdacht hoe zij Jezus het beste konden doden. Dit omdat Christus een toenemend aantal volgelingen kreeg. De hogepriesters besloten een bekende van Jezus te benaderen om hen de verblijfplaats van Jezus bekend te maken. Judas, gevoelig voor geld en een naaste bekende van Christus, verraadde Jezus in ruil voor dertig zilverstukken. Hij leidde het arrestatieteam van de hogepriesters naar Jezus en gaf Jezus een kus (dat was een gebruikelijke begroeting in die tijd). De overheidsfunctionarissen namen Jezus gevangen en leverden Hem uit aan de hogepriester.

Dood

Doordat Jezus in de handen van de hogepriesters was gevallen, werd Hij gekruisigd. Judas besloot na het verraad zijn geld bij de leiders op te halen. Uiteindelijk kreeg hij dertig zilverlingen, maar kon niet met het besef leven dat Christus door zijn toedoen de doodstraf kreeg. Judas bracht in paniek het geld terug bij de priesters en pleegde zelfmoord door zichzelf op te hangen.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Judas_Iskariot&oldid=695048"