Deuteronomium

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Orthodoxe jood met gebedsriemen

Deuteronomium is het vijfde boek uit de Thora. De joden zelf noemen het boek Dawerim. Dat is het eerste woord uit het boek Deuteronomium. Daarmee is het ook het vijfde boek uit de Bijbel, omdat de Bijbel begint met de Thora. In Deuteronomium staan de de wetten die Mozes heeft gegeven in de woestijn, maar dan later uitgewerkt door joodse geleerden. Het boek eindigt immers met de dood van Mozes. Er wordt zelfs geschreven dat Israël nooit meer een profeet als Mozes heeft gekend, die een zo diepe relatie met God had.

Het hart van Deuteronomium is hoofdstuk 6, vers 4: Deut. 6: 4-5 Luister Israël: de Heer Onze God is één. Heb daarom de Heer lief met heel uw hart en ziel en met al uw krachten

Daarin staat opnieuw dat er maar één God is en niet een heleboel goden, zoals andere volkeren toen geloofden.

Verder staat er dat joden de woorden van God goed in moeten prenten en moeten dragen op hun voorhoofd en hun armen. Dat doen Joden an ook als ze bidden met een gebedsriem en een riem met de tekst op hun voorhoofd. Verder hebben ze bij de deuropening van hun hun een klein buisje met de tekst erin gestopt.

Video


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Deuteronomium&oldid=687159"