Israël

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Israël
מדינת ישראל
دولة اسرائيل

Flag of Israel.svg Emblem of Israel.svg ISR orthographic.svg

Hoofdstad Jeruzalem (door de meeste landen en de VN wordt Jeruzalem niet erkend als hoofdstad, maar Tel Aviv)
Aantal inwoners 9.484.220 (2022)
Oppervlakte 22.072 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Yitzhak Herzog (sinds 2021)
Premier Yair Lapid (sinds 2022)
Godsdienst Jodendom (74,2%)
Islam (17,8%)
Christendom (2,0%)
Druzen (1,6%)
Overig/geen (4,4%)
Taal Hebreeuws (עברית)
Arabisch (العَرَبِية)
Munteenheid Israëlische sjekel
Volkslied Hatikwa
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (14 mei)
Landcode ISR
Portaal Portal.svg Israël

Israël is een land wat ligt in het Midden-Oosten. Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte.

Geografie

Het klimaat van Israël is een Middellands Zeeklimaat. Dit betekend dat Israël zomers heeft waar het heel heet en droog is. En dat de winters in Israël nat en zacht zijn. De meeste regen valt aan zee in de winter en het voorjaar. Heel af en toe valt er wel eens sneeuw in Israël, maar dat komt bijna nooit voor.



Geschiedenis

Tussen ongeveer 3.000 en 2.000 jaar geleden was er een Joods land. Dit werd door de Romeinen vernietigd en de meeste Joden werden verjaagd. Hoewel Joden over de hele wereld kwamen te wonen, bleven ze terug verlangen naar hun eigen land, in Israel.

Ongeveer 1500 jaar geleden veroverden de Arabieren veel landen in het Midden-Oosten. Het werd een groot rijk, bestuurd vanuit Turkije. Nadat Turkije verslagen was in de Eerste Wereldoorlog, besloot de wereldgemeenschap dit rijk op te splitsen en te geven aan de verschillende volkeren die er woonden. En dus werd in 1922 ook een stukje toebedacht aan het Joodse volk. Joden werden aangemoedigd er weer te gaan wonen.

Pas in 1947 formuleerde de Verenigde Naties een plan dat er echt een nieuwe Joodse staat zou worden opgericht. Daarbij zou opnieuw een gedeelte van het gereserveerde gebied afgesplitst worden voor de Arabieren, omdat die het er niet mee eens waren. De Joden gingen met deze nieuwe deling akkoord, de Arabieren toch niet.

De omliggende Arabische landen vielen daarom in 1948 het net opgerichte Israel aan, maar werden verslagen. Veel Arabieren vluchten, en noemen zich sindsdien Palestijnen, naar een andere naam van het gebied. Sindsdien is het nooit vrede geworden, er zijn zelfs nog meer oorlogen geweest.

Al die jaren plegen Palestijnse groepen ook terreuraanslagen. In 1993 sloten Israel en de Palestijnen een vredesverdrag. De Palestijnen kregen autonomie en het was de bedoeling dat als dat goed ing er een Palestijnse staat zou komen.

Omdat Israel en de Palestijnen het nog niet eens over waar de grenzen zouden moeten komen en het Palestijnse geweld door ging, is er nog altijd geen echte vrede.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Israël&oldid=180631"