Anguilla (eiland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anguilla
Anguilla

Flag of Anguilla.svg Coat of arms of Anguilla.svg Anguila locator map.png

Hoofdstad The Valley
Aantal inwoners 15.000 (2021)
Oppervlakte 91 km²
Regeringsvorm Overzees gebiedsdeel van Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Godsdienst Christendom (90%)
Overig (10%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied God Save the King
Landcode AIA
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Anguilla is een eiland in de Caraïbische Zee. Het eiland hoort bij het Verenigd Koninkrijk als Brits overzees gebied. Anguilla maakt ook deel uit van de Kleine Antillen, een eilandengroep. De hoofdstad van Anguilla is The Valley.

Geschiedenis

Sinds 1300 v. Chr. is Anguilla al bewoond. Toen kwam het volk de Cariben naar het eiland. Op het eiland zijn resten gevonden van een nederzetting (een klein dorp) uit 600 n. Chr. Volgens sommige historici is het eiland in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, maar dit is onduidelijk. Anders zou het eiland in 1565 zijn ontdekt door de Fransman Pierre Laudonnaire. In 1631 kwam het eiland in bezit van de Nederlandse West-Indische Compagnie. De Nederlanders bouwden een fort op het eiland. In 1633 werd Anguilla door de Spanjaarden ingenomen en het fort werd verwoest. De stenen van het fort werden meegenomen door de Nederlanders naar Sint Maarten, om daar het fort te herstellen. In 1650 kwamen er Britten naar het eiland, zij kwamen van het eiland Saint Kitts, wat van de Britten was. Zij gingen maïs en tabak op Anguilla verbouwen. In 1656 werden de Britten verdreven door de oorspronkelijke bewoning. In 1666 werd het eiland door Frankrijk bezet. Een jaar later zorgde de Vrede van Breda ervoor dat het eiland weer Brits werd. Toch bleef er strijd tussen de Fransen en Britten om het gebied. Zo namen de Fransen Anguilla weer in tussen 1744 en 1748 vanuit het Franse Saint-Martin (Sint-Maarten). De Britten maakten plantages op het eiland en lieten slaven uit Afrika op deze plantages werken. Dit was geen succes, omdat de bodem niet erg vruchtbaar was. In 1830 werd de slavernij afgeschaft en vertrokken veel eigenaars van plantages terug naar Europa. Ze lieten de slaven over aan hun lot en de bevolking daalde met 8.000 inwoners. Oorspronkelijk hoorde het eiland bij de kolonie waar ook Antigua en Barbuda bij hoorden. Later werd Anguilla bij twee andere toegevoegd en hierdoor ontstond de kolonie Saint Christopher, Nevis en Anguilla in 1962. De bevolking van Anguilla wilde onafhankelijk worden, aangezien Anguilla erg achterliep op de rest van de wereld. Zou was er op Anguilla geen elektriciteit, geen goede wegen, geen telefoon, geen waterleidingen en ook geen haven. In 1967 was er een referendum voor de onafhankelijkheid en bijna de gehele bevolking stemde voor een onafhankelijk Anguilla. De Britten wilden dit niet, maar Anguilla mocht voor een jaar een eigen bestuur hebben. In 1969 was er nog zo'n referendum, maar de Britten wilden dit weer niet. 400 Britten werden naar het eiland gestuurd om de orde te herstellen. Hierna kreeg het eiland stromend water, elektriciteit, een haven, beter wegen en telefoonverbinding. In 1980 werd het eiland een apart gebied in het Verenigd Koninkrijk.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anguilla_(eiland)&oldid=379890"