Antwerpen (provincie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antwerpen
Flag of Antwerp.svg Wapen van de provincie Antwerpen.svg

BelgiumAntwerp.png

Hoofdstad Antwerpen
Eigenschappen
Oppervlakte 2.867 km²
Hoeveelheid inwoners 1.802.719 (2014)
Gouverneur Cathy Berx
Arrondissementen 3
Gemeenten 70
Gewest Vlaams Gewest
Meer informatie http://www.provant.be
Portaal Portal.svg België

Antwerpen is een provincie in België en heeft Antwerpen als hoofdstad. De provincie is één van de vijf Vlaamse provincies. Andere grote steden zijn Mechelen, Lier, Geel. De buurprovincie's zijn: Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (Nederland). De provincie heeft ruim 1.700.000 inwoners.

Naam

De provincie Antwerpen is vernoemd naar de stad Antwerpen. In de prehistorie was er namelijk op de plek waar de stad Antwerpen ligt een nederzetting, genaamd anda werpa. Dit betekend in een bocht van de rivier. In de 15de eeuw was er verhaal over een reus. Hij eiste een hoge geldbedrag van schippers, om Antwerpen binnen te varen. Hadden ze dit niet of wilden ze niet betalen, dan werd hun hand afgehakt en in het water geworpen. Een Romeinse krijger versloeg uiteindelijk de reus. Hij hakte de hand van de reus af en gooide het in de Schelde. Hier kan de naam Antwerpen ook vandaan komen, van Handwerpen.

Geschiedenis

Antwerpen behoorde vroeger bij het Hertogdom Brabant. Hiertoe hoorden ook de provincies Noord-Brabant, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Brabant verdeeld tussen het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Spaanse Nederlanden. Het noordelijk deel heette Staats-Brabant en het zuidelijke deel heette Konings-Brabant. In 1795 vielen de Fransen binnen en verdeelde Konings-Brabant in twee departementen, Twee Neten en Dijle. Van departement Twee Neten werd Antwerpen de hoofdstad. In 1815 ontstond de provincie Antwerpen. Uit de overige stukken van het voormalige Hertogdom Brabant ontstonden de provincies Noord-Brabant en Zuid-Brabant.

Geografie

Een kathedraal in Mechelen met op de voorgrond een beeld van Margaretha van Oostenrijk.

De grootste drie steden in de provincie Antwerpen zijn Antwerpen, Turnhout en Mechelen. De provincie is 2867 km². Antwerpen is de Noordelijkste provincie van België. Het hoogste punt van de provincie is de Beerzelberg met een hoogte van 51,60 meter. Het laagste punt ligt in de vallei van de Grote Nete en ligt op 4 meter. De Grote Nete is een belangrijke rivier in Antwerpen. Deze stroomt door onder meer Meerhout en Westerloo heen. Daarnaast is er nog de Kleine Nete. Deze stroomt door onder andere Kasterlee, Herenthout en Nijlen. De Dijle is ook een belangrijke rivier. In Mechelen wordt de rivier gesplitst in de Binnen en Buiten Dijle. Dan is er nog de Schelde. Deze stroomt door de hoofdstad Antwerpen heen en verbind Antwerpen met de Westerschelde. Hierdoor heeft Antwerpen een haven. De grond in de provincie bestaat vooral uit leem en zand, maar ook uit polders. In Antwerpen liggen drie landstreken. Dit zijn de Kempen, de Groentestreek en nog een klein stukje van Zandlemig Vlaanderen.

Bestuurlijke indeling

Arrondissementen

Gemeenten

Antwerpen telt 70 gemeenten. Hiervan hebben er acht een titel als stad. Bij deze gemeenten staat het woord (stad) erachter. Met de nummers in de rijen hieronder kan je in de kaart ernaast kijken waar de gemeente precies ligt.

1. Aartselaar
2. Antwerpen (stad)
3. Arendonk
4. Baarle-Hertog
5. Balen
6. Beerse
7. Berlaar
8. Boechout
9. Bonheiden
10. Boom
11. Bornem
12. Borsbeek
13. Brasschaat
14. Brecht
15. Dessel
16. Duffel
17. Edegem

18. Essen
19. Geel (stad)
20. Grobbendonk
21. Heist-op-den-Berg
22. Hemiksem
23. Herentals (stad)
24. Herenthout
25. Herselt
26. Hoogstraten (stad)
27. Hove
28. Hulshout
29. Kalmthout
30. Kapellen
31. Kasterlee
32. Kontich
33. Laakdal
34. Lier (stad)
35. Lille

36. Lint
37. Malle
38. Mechelen (stad)
39. Meerhout
40. Merksplas
41. Mol
42. Mortsel (stad)
43. Niel
44. Nijlen
45. Olen
46. Oud-Turnhout
47. Putte
48. Puurs
49. Ranst
50. Ravels
51. Retie
52. Rijkevorsel

53. Rumst
54. Schelle
55. Schilde
56. Schoten
57. Sint-Amands
58. Sint-Katelijne-Waver
59. Stabroek
60. Turnhout (stad)
61. Vorselaar
62. Vosselaar
63. Westerlo
64. Wijnegem
65. Willebroek
66. Wommelgem
67. Wuustwezel
68. Zandhoven
69. Zoersel
70. Zwijndrecht

AntwerpenGemeenten.png

Cultuur

Taal en dialect

In Antwerpen is Nederlands de officiële taal. Antwerpen heeft geen faciliteitengemeenten. Dit zijn gemeentes die in een provincie liggen met één officiële taal, maar bij de gemeente kan je aangeven dat je bijvoorbeeld bepaalde dingen in het Frans of Duits wilt. Antwerpen kent wel een aantal dialecten, zoals het Brabants. Ook het Kempen-Brabants en Zuidkempens worden vaak gesproken. Veel steden hebben ook een eigen dialect. Zo heb je het Antwerps en het Mechels.

Streekproducten

Antwerpen kent een aantal streekproducten. Zo heb je het Liers vlaaike, een gebakje met kruidige smaak. Ook bekend zijn de Antwerpse handjes, dit zijn chocolaatjes of koekjes in de vorm van een hand. Koffiekoeken, speculoos en het Putse Ridderke komen ook uit Antwerpen. Daarnaast kent Antwerpen nog verschillende soorten bieren.

Religie

In Antwerpen zijn er verschillende godsdiensten. Als eerste is er de Rooms-Katholieke Kerk. Antwerpen is hierdoor verdeeld in drie bisdommen, die ook buiten de grenzen lopen. Dit zijn het bisdom Antwerpen, het bisdom Gent en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. De Anglicaanse Kerk, de Evangelische Kerk, de Orthodoxe Kerk en de Protestantse Kerk hebben verschillende kerken in Antwerpen. In Antwerpen is er ook het jodendom. Vooral in de stad Antwerpen en wat minder in Wilrijk en Edegem is deze godsdienst actief. Ook staat er moskees in Antwerpen, waarvan de meeste in de hoofdstad liggen. Voor het boeddhisme zijn er twee tempel in Antwerpen (in de hoofdstad en Mechelen). In Wilrijk staat een tempel voor het jaïnisme, wat de grootste tempel is voor deze godsdienst buiten Europa.

Verkeer en vervoer

Door Antwerpen lopen een aantal spoorwegen en een aantal spoorwegstations. Onder andere Antwerpen, Lier, Mol en Geel hebben één of meer stations. De bussen in Antwerpen worden geregeld door Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn". De stad Antwerpen heeft een tramnetwerk en is hiermee verbonden met Zwijndrecht en Mortsel. Ook liggen de autosnelwegen E19, A12, E313, E17 en E34 in de provincie.

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antwerpen_(provincie)&oldid=380679"