Tweede Wereldoorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De Tweede Wereldoorlog was een oorlog tussen de Geallieerden (o.a. Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten) en de Asmogendheden (o.a. Duitsland, Japan en Italië), die duurde van 1939 t/m 1945. De Tweede Wereldoorlog werd op verschillende plekken in de wereld gevoerd: in Europa, maar ook in Afrika, het Midden-Oosten en in de Stille Oceaan. Nooit eerder eiste een oorlog zoveel slachtoffers als de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog werd gewonnen door de Geallieerden.

Oorlog in Europa

Om te weten hoe de Tweede Wereldoorlog is begonnen, moeten we terug gaan naar de Eerste Wereldoorlog. In de Eerste Wereldoorlog vielen de Duitsers andere landen in Europa aan. In het Duitse leger van die tijd zat onder meer Adolf Hitler. Uiteindelijk verloor Duitsland de Oorlog. Voor alle schade die Duitsland maakte in andere landen. Zoals Frankrijk en Polen. Duitsland liet enorm veel geld drukken en gaf het gelijk aan de landen waar Duitsland schade had gemaakt. Zo kwam Duitsland in een economische crisis. Hierdoor kwam er veel werkeloosheid in Duitsland. Duitsland mocht ook alleen nog maar een klein leger hebben. Dit moest van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Uiteindelijk kwam er zoveel werkeloosheid in Duitsland dat de regering moest afstappen. Adolf Hitler vond dat Duitsland gewoon moest door gaan. Hij vond dat Duitsland een slecht plan had om de vorige oorlog te winnen. Adolf Hitler maakte ook een eigen partij de NSDAP (Nationale Sociale Duitse Arbeids Partij). Hij Beloofde dat er meer geld en werk zou komen. Hij Beloofde dat Duitsland tot een groot een machtig rijk zal uitgroeien. Ook beweerde hij dat schuld van de crisis bij de joden lag. Dit dacht hij zelf ook.

Adolf Hitler won uiteindelijk de verkiezingen. Hij zorgde voor werk door meer producten te laten maken en fabrieken te laten bouwen. Ook liet hij bossen, wegen en spoorlijnen aan leggen. Ondertussen maakte Duitsland ook wapens.


Het Begin

Tot 1939 ging het allemaal goed met Duitsland. Er werd gewerkt aan de opbouw van het land. Er werd weer gewoon gewerkt en kinderen gingen weer gewoon naar school.

In 1939 werden Tsjecho-Slowakije en Oostenrijk binnen gevallen. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zagen dit door de vingers. Deze onbelangrijke kleine landen konden wel bij Duitsland hoorden. Op 1 september 1939 Polen bezet. Nu vonden de landen het wel erg. En tekende een oorlogsverklaring.

Noorwegen en Denemarken

Noorwegen was een belangrijke plaats voor Duitsland. Het lag tussen Zweden, waar veel ijzererts was en de Kriegsmarine. Daarom Maakten de Britten en de Duitser allemaal plannen om Noorwegen te veroveren. De Duitser zodat ze nog machtiger konden worden en de Britten wilden er voor zorgen dat de Duitser niet machtiger werden. Op 9 juni 1940 werd Noorwegen en Denemarken veroverd door Duitsland.

Oorlog in Europa. De landen met een blauwe kleur werden bezet door Duitsland en zijn bondgenoten. De rode kleur laat zien waar de geallieerden weer controle kregen. De Sovjet-Unie heeft een groene kleur. Zij sluiten zich in 1941 aan bij de geallieerden.

Nederland, België en luxemburg

Adolf Hitler Wilde ook Nederland in zijn bezit hebben. Zo was hij een stap dichter bij het veroveren van het machtige Engeland. Hij probeerde Nederland te veroveren via Gelderland. Op de dag voordat de oorlog in Nederland begon vielen al de eerste slachtoffers. Dit waren geen mensen, maar dieren. Dichtbij de plaats waar gevochten werd, ligt Ouwenhands Dierenpark. Voordat de dieren zouden uit breken werden ze allemaal dood geschoten. Op twee jonge ijsbeertjes na is elk dier dood geschoten. De 2 ijsbeertjes werden achter gehouden achter het ruim.

De wapens die Nederland had waren soms wel eeuwen oud. Alle kinderen tussen de 16 en 18 jaar, alle militairen en andere mensen die vrijwillig meewilde doen of werden op geroepen moesten meehelpen in de oorlog tegen Duitsland. Om te oefenen werden de wapens wel gebruikt, maar er werd niet geoefend met kanonskogels. Kanonskogels waren erg duur. In plaats hier van moesten de deelnemers het kanon afsteken. De Officier zou dan zeggen "pang".

Dit was een van de twee maatregelen van Nederland: Het Leger. De andere maatregel was het gene waar Nederland al eeuwen op kan vertrouwen: Het Water. Iedereen liet de sluizen open staan en Dammen, Dijken en Polders werden open gebroken. Met het Bombardement van Rotterdam vragen de Nederlanders zich af ze de oorlog wel zullen winnen. Het nieuwe doel van de Duitser was Utrecht. Uiteindelijk geeft Nederland zich over. Die zelfde dag vertrekt er een boot uit Den Haag naar Londen. Een paar mensen die op de boot zaten vluchten naar Engeland. Daar waren ze toch wel veilig. Op de boot zat ook de koninklijke familie. Waaronder ook koningin Wilhelmina. Ze was niet van plan om te vluchten, maar ze moest.

Op 10 mei 1940 vallen Nederland, België en Luxemburg in Duitse handen. In totaal heeft deze verovering 18 dagen geduurd. Deze 18 dagen noemen we ook wel de 18-daagse veldtocht.

De Balkan

Ook de Balkan wordt aan gevallen door de Duitser en hun bondgenoten de Italianen. In 1939 wordt Albanië bezet door de Italianen. Op 28 oktober 1940 wordt Griekenland bezet door de Duitser. In 27 maart 1941 vind er een staatgreep plaats in Joegoslavië. En later dat jaar worden ook Hongarije, Roemenië en Bulgarije bezet.

Sjovet-unie

De Duitser proberen ook Sovjet-Unie te veroveren. dit lukt bij grote stukken. Door de kou en het weer kwamen de duitser nooit verder. Wel lukte ze het om Finland, De Baltische Staten en het belangrijke Sint Petersburg te veroveren.

De Jodenvervolging

Bestand:Jodenster.gif
Een Jodenster die joden moesten dragen

De Duitse soldaten waren in het begin nog redelijk vriendelijk. Ze stalen niet uit winkels en plunderden geen lege huizen. Maar het werd anders toen de Jodenvervolging in Nederland begon. Joden en ook zigeuners (Roma & Sinti) werden apart gezet. Een tijdje later werden er joden en zigeuners van de straat geplukt en naar kamp Westerbork gebracht. Hier werden ze afgevoerd naar grotere concentratiekampen in Duitsland en Polen, zoals Auschwitz of Bergen-Belsen. Daar werden ze slecht behandeld of vermoord.

Hetzelfde gebeurde met homofielen, maar die worden minder vaak genoemd. Het is ook de vraag of die serieus vervolgd werden. Homoseksuelen keken natuurlijk wel uit om zich als zodanig bekend te maken. Ook communisten hadden het zwaar. Communisme was volgens Hitler een Joodse uitvinding.

In de laatste jaren van de oorlog haalden de Duitsers sterke jonge mannen uit Nederland, België, Polen, Duitsland en Italië om gedwongen in Duitse fabrieken te werken.

De Holocaust, zoals de massamoord op de Joden werd genoemd, kostte bijna zes miljoen mensen het leven. In de hele oorlog, dus in Europa en Azië, zijn ongeveer 50 miljoen mensen om het leven gekomen, waaronder veel burgers. In de Eerste Wereldoorlog waren het vooral soldaten die omkwamen. Een bekend slachtoffer van de Holocaust is Anne Frank. er is zelfs een Anne Frank stichting opgezet haar vader Otto Frank stierf in 1980 hij was de enige van de familie Frank die de oorlog had overleeft. later is hij nog wel hertrouwd

D-Day

Op 6 juni 1944 vielen de geallieerden de Duitsers aan op de stranden van Normandië in Frankrijk. "D-Day" (spreek uit: díédee) wordt die dag genoemd. Dat is Engels voor Decision Day, de dag van de beslissing. Dit was het begin van de bevrijding van West-Europa. Eerst wilde Eisenhower, de bevelhebber van de geallieerden, de invasie op 5 juni houden, maar toen woedde er voor de kust een hevige storm. Eerst landden 's nachts parachutisten om een gat in de Duitse linies te maken. En daarna landden er infanteristen op het strand. Je hebt ook verschillende spellen en films over D-Day.

De parachutisten (paratroepers) moesten in het donker uit een vliegtuig springen om tegen de vijand te vechten. Dit gaf grote problemen. Ze moesten elkaar eerst allemaal zoeken, maar dat ging niet zo snel. Tegen de tijd dat ze elkaar gevonden hadden was een groot deel al gesneuveld. Maar na verloop van tijd braken ze door de Duitse linies heen en drongen steeds verder op. Toch duurde het nog een jaar, voordat heel Europa was bevrijd (8 mei 1945). En in het verre oosten capituleerden de Japanners nog later, pas in augustus 1945.

Videolinks

Informatie links

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tweede_Wereldoorlog&oldid=270981"