Witte Huis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
{{werk}}
 
{{werk}}
[[File:WhiteHouseSouthFacade.JPG|thumb|250px|Het Witte Huis]]
+
[[File:White_House_north_and_south_sides.jpg|thumb|350px|right|De noordzijde (boven) en zuidzijde (onder) van het Witte Huis]]
  +
[[Bestand:US-WhiteHouse-Logo.svg|thumb|250px|right|Het logo van het Witte Huis]]
 
Het '''Witte Huis''' ([[Engels]]: ''White House'') is een bekend gebouw in de [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] hoofdstad [[Washington D.C.]] Het Witte Huis officiële woning en werkplek van de [[president van de Verenigde Staten]]. Iedere Amerikaanse president, met uitzondering van [[George Washington]], heeft in het Witte Huis gewoond. Sinds 1800 is het gebouw in gebruik. In de Amerikaanse politiek wordt de naam ''Witte Huis'' ook gebruikt om de president en zijn adviseurs aan te duiden.
 
Het '''Witte Huis''' ([[Engels]]: ''White House'') is een bekend gebouw in de [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] hoofdstad [[Washington D.C.]] Het Witte Huis officiële woning en werkplek van de [[president van de Verenigde Staten]]. Iedere Amerikaanse president, met uitzondering van [[George Washington]], heeft in het Witte Huis gewoond. Sinds 1800 is het gebouw in gebruik. In de Amerikaanse politiek wordt de naam ''Witte Huis'' ook gebruikt om de president en zijn adviseurs aan te duiden.
   

Versie van 2 nov 2020 22:18

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
De noordzijde (boven) en zuidzijde (onder) van het Witte Huis
Het logo van het Witte Huis

Het Witte Huis (Engels: White House) is een bekend gebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Het Witte Huis officiële woning en werkplek van de president van de Verenigde Staten. Iedere Amerikaanse president, met uitzondering van George Washington, heeft in het Witte Huis gewoond. Sinds 1800 is het gebouw in gebruik. In de Amerikaanse politiek wordt de naam Witte Huis ook gebruikt om de president en zijn adviseurs aan te duiden.

Tussen 1792 en 1800 werd het Witte Huis gebouwd. Het gebouw ligt aan 1600 Pennsylvania Avenue NW, dichtbij het Capitool en de National Mall. Onder presidenten Theodore Roosevelt en William Howard Taft werd het Witte Huis uitgebreid en werden de twee vleugels erbij gebouw. President Harry S. Truman en first lady Jacqueline Kennedy zijn verantwoordelijk voor hoe het Witte Huis er tegenwoordig aan de binnenkant uitziet. Het Witte Huis wordt tijdens verschillende tradities gebruikt. Het Oval Office, de werkkamer van de president, is waarschijnlijk de bekendste plek in het Witte Huis.

Geschiedenis

Ontwerp en bouw

Om een zo goed mogelijk ontwerp voor de woning van de president te vinden, werd er een wedstrijd georganiseerd. Verschillende architecten leverden ontwerpen in. Er waren in totaal 9 inzendingen. George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten (naar wie ook de stad Washington is vernoemd) mocht het winnende ontwerp kiezen. Op 16 juli 1792 reisde hij naar de stad, waar toen nog volop aan werd gebouwd, en hij koos de inzending van James Hoban. Het ontwerp van Hoban werd de basis van het Witte Huis. Toch was George Washington nog niet helemaal tevreden met het ontwerp. Hij vond het vooral nog wat te klein voor de ambtswoning van een president. Daarom werd er nog een grote hal bijgebouwd waardoor het Witte Huis uiteindelijk nog 30% groter werd dan in het ontwerp van Hoban. Later werd er door president Thomas Jefferson nog een stuk bijgebouwd.

Brand en herbouw

Uitbreidingen van het Witte Huis

Renovatie onder president Truman

Het Witte Huis had jarenlang te maken met achterstallig onderhoud. Toen president Harry S. Truman een balkon wilde toevoegen aan de tweede verdieping, bleek dat het Witte Huis op instorten stond. Tussen 1949 en 1951 werd het gebouw uitvoerig gerenoveerd. Truman verhuisde naar het Blair House aan de overkant van de straat. Hij stelde John McShain aan om de renovatie te leiden. Het Witte Huis was in zo'n slechte staat, dat de gehele binnenkant leeggehaald moest worden. Er kwam een nieuwe stalen constructie waarbinnen de originele kamers opnieuw gemaakt werden. Truman liet de grote trap verplaatsen naar de centrale hal. Ook liet hij meteen twee ondergrondse verdiepingen uitgraven voor extra werkplekken en een schuilkelder. De hele renovatie kostte ruim 5,6 miljoen dollar.

Op 27 maart 1952 verhuisde Truman terug naar het Witte Huis. Hoewel het Witte Huis in veel betere staat was, was gehele binnenkant nieuw. Veel pleisterwerk was in zo'n slechte staat dat het niet teruggeplaatst kon worden. Dit was ook het geval met veel wandpanelen.

Renovatie onder Jacqueline Kennedy

First lady Jacqueline Kennedy was de vrouw van president John F. Kennedy, die president was tussen 1961 en 1963. Jacqueline Kennedy vond dat het Witte Huis na de renovatie van Truman inderdaad was opgeknapt, maar er was weinig van de Amerikaanse geschiedenis in het huis te zien. Kennedy voerde hierdoor een dure renovatie uit om de historische spullen weer in het Witte Huis te krijgen. Veel van deze spullen hebben ook echt in het huis gestaan. Van de spullen is een gedeelte door rijke families gedoneerd. De Franse interieur-architect Stéphane Boudin hielp Kennedy met de decoratie van de kamers. Bekende kamers in het gebouw, zoals de Green Room, de Blue Room, de Red Room en de Treaty Room, hebben nog steeds dezelfde stijl sindsdien.

Kennedy wilde het Witte Huis weer zijn eigen, historische karakter teruggeven. Ze keek hierdoor naar de stijl van James Madison en James Monroe. Na de restauratie hield ze op televisie een rondleiding door het nieuwe Witte Huis op Valentijnsdag 1962. Ook maakte ze een boek over het Witte Huis. Met de opbrengsten daarvan is de restauratie deels betaald.

Veranderingen sinds de jaren 60

Sinds de jaren 60 zijn er geen grote veranderingen geweest. First lady Pat Nixon liet de Green Room, de Blue Room en de Red Room restaureren en kocht ruim 600 spullen aan. President Richard Nixon liet een persruimte maken over het oude zwembad. Ook liet hij een bowlingbaan aanleggen in de kelder. Onder president Jimmy Carter en Ronald Reagan kwamen de eerste computers en printers in het Witte Huis. In 1988 kreeg het Witte Huis de status van een museum. President Bill Clinton en first lady Hillary Clinton lieten de ontvangstruimtes opknappen. First lady Laura Bush deed dit met Lincolns slaapkamer. President George W. Bush liet zonneboilers aanleggen om het Witte Huis te verwarmen en van warm water te voorzien. President Barack Obama legde ook zonnepanelen op het dak aan.

Opbouw

Executive Residence

West Wing

East Wing

De tuinen

In cijfers

Bereikbaarheid en veiligheid

Bezoek

Veiligheid

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Witte_Huis&oldid=633591"