Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Isaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isaan/Ersan/Isarn/Issan/Isan/

Noordoost-Thailand

Ligging van de regio Isaan

Thailand Isan.png

Oppervlakte: 160.000 km²
Inwoners: 20.825.000 (2000)
Het Nong Han-meer in Isaan

Nong Han near Sakon Nakhon, Thailand.jpg

De Phu Phan-bergen
De rivier de Mun
Een mediterende boeddhistische monnik bij een waterval
Een kaart van de provincies in Isaan

Isaan, Ersan, Isarn, Issan, Isan of Noordoost-Thailand is een gebied en regio in het noordoosten van Thailand. Het ligt in het Khorat-Plateau. Aan het oosten en het noorden van Isaan liggen de rivier de Mekong en het land Laos. Ten zuiden van Isaan ligt Cambodja. In het westen van Isaan ligt het Phetchabun-gebergte. Isaan is de warmste regio in Thailand. Het is ook de armste regio in Thailand. Landbouw is het meest belangrijkst voor de economie van Isaan. Er is niet veel regen. Isaan heeft 19 provincies.

Geografie

Isaan is bijna 4 keer zo groot als Nederland. Zoals boven staat, ligt Isaan in het Khorat-Plateau. Er zijn vele nationale parken in dit gebied. Het Khorat-Plateau is verdeeld in 2 gebieden: Zuidelijk Khorat-Plateau en de Sakhon Nakhon-Vlakte. Door het Zuidelijk Khorat-Plateau stromen onder andere de Mun, de Mekong en de Chi. Door de Sakhon Nakhon-Vlakte stromen onder andere de Loei, de Songkhram en ook de Mekong. De twee vlaktes worden gescheiden door de Phu Phan-bergen. De bodem en het land hier is zanderig en onvruchtbaar.

Klimaat

De gemiddelde temperatuur in Isaan is rond de 30,2 °C. De laagste temperatuur die er kan zijn in Isaan is -1,4 °C. De hoogste temperatuur ooit hier is 43,9 °C. Neerslag in Isaan is onvoorspelbaar. Het regent wel veel in het regenseizoen. Zoals de meeste regio's in Thailand, heeft Isaan het droog seizoen en het regen-seizoen. Toch heeft het een seizoen extra dan de rest van Thailand, het koele seizoen. De gemiddelde neerslag per jaar in Isaan is 2000 mm. Af en toe zijn er hevige buien en stormen in Isaan. Het koele seizoen duurt van oktober tot februari. Het droog seizoen duurt van februari tot mei en het regenseizoen duurt van mei tot oktober.

Geschiedenis

Prehistorie

In Isaan leefden al mensen sinds de prehistorie. Er zijn vroege verwijzingen dat er rijst werd verbouwd in Isaan. Er zijn ook vele bronzen materialen en instrumenten gevonden en potten van aardewerk. De plaats waar het meest van deze dingen zijn gevonden hier is in Bang Chiang. Verder zijn er ook rotsschilderingen gevonden in Pha Taem. Deze dingen dateren uit 3000 v. Chr. tot en met 1500 v. Chr. Deze nederzettingen werden helaas verlaten.

Klassieke geschiedenis van Isaan

Later begon er een machtig koninkrijk te heersen over dit gebied: koninkrijk Isana. Daarna zijn het koninkrijk Funan en het koninkrijk Chengla de baas geweest over Isaan. Vervolgens werd het Khmer-Rijk de baas in dit gebied. In de tijd van de Khmer-overheersing zijn er tientallen heiligdommen en tempels gebouwd in Isaan. Toen de Khmer minder machtig begonnen te worden werd een groot deel van Isaan tot de rivier de Mun veroverd door het koninkrijk Lan Xang. Een van de belangrijkste plaatsen hier was Nakhon Ratchasima. Vanuit het zuiden van China kwam een onbekend volk in de regio wonen. Het volk noemde zich: de Thai. Die hebben zich vermengd met de bevolking hier en zijn veranderd in de hedendaagse Thailanders. Toen zij machtiger werden, veroverden ze het hele hedendaagse Thailand en begonnen een koninkrijk: Ayuthaya. Ten tijde van het Ayuthaya-rijk werden er veel gebouwen gebouwd in Isaan.

Modernisering

Van 1893 tot en met 1904 werden er verdragen gemaakt tussen Frankrijk bij de grens met Frans Indochina. In 1902 waren er opstanden in Isaan. Ze wilden niet bij Thailand horen. Die werden al snel verslagen. Één van de grootste opstanden ooit in Isaan was in het begin van de 20e eeuw. Omdat Isaan meer Laotiaanse tradities had, moesten ze Isaan veranderen in Thais. Op tv en op radio's werden alleen maar Thaise zenders uitgezonden. Het onderwijs in het Laotiaans werd veranderd in het onderwijs in het Thai. Tweemaal per dag werd er op de radio of op de tv het Thaise volkslied gezongen. Isaan is nu nog steeds niet totaal gemoderniseerd en ontwikkeld. Er zijn nu nog slechts 2 spoorwegen in Isaan. In de 2e helft van de 20e eeuw was Isaan ook nog steeds arm. Vanwege de armoede begon men communistisch te worden. Er waren vele communistische opstandelingen. De communisten werden zo vaak aangevallen, dat ze eindigden rond het jaar 1980. In de tijd van de Vietnamoorlog in Vietnam was Isaan een plaats waar vele Amerikaanse bases en legers waren gevestigd. Die bases en legers vochten in de Vietnamoorlog. Voornamelijk waren die gevestigd in deze steden: Nakhon Ratchasima, Nakhon Phanom, Udon Thani en Ubon Ratchatani. Het meeste aantal Amerikaanse militairen in dit gebied was in 1969, het waren er toen zo'n 50.000. De soldaten trokken weg in 1975. Isan werd echt modern toen er een dam werd gemaakt in de rivieren de Mun en de Mekong. De dam heet de Pak Mun-Dam. Dit bouwwerk werd voltooid in 1994.

De naam Isaan

De naam Isaan stamt uit de 1e eeuw na Christus. Ook vermoedt men dat de naam Isaan afgeleid is van het woord Iśāna uit het Sanskriet. Iśāna is volgens de mythologie een van de verschijningen van de hindoeïstische god Shiva als god van het noordoosten. In het Sanskriet betekent Iśāna "het noordoosten".

Economie

Het belangrijkst voor de economie in Isaan is de landbouw. Een groot deel van de bevolking is slecht opgeleid en arm. Wel ongeveer 6,4 miljoen inwoners in Isaan hebben de basisschool NIET afgemaakt. Wel circa 4 miljoen inwoners in Isaan hebben geen school gehad en maar 829.736 inwoners hebben ooit op een universiteit gezeten. Veel mensen uit Isaan zoeken werk in andere regio's in Thailand, vooral in Centraal-Thailand. Isaan is één derde van de bevolking van Thailand, één derde van het grondgebied van Thailand en de economie hier is maar 8,9 % van het BBP van Thailand (Bruto Binnenlands Product). In de jaren negentig groeide elk jaar de economie in dit gebied met zo'n gemiddelde van 6,2 %. Het belangrijkste voedselproducten voor mensen in Isaan zijn rijst, rundvlees, varkensvlees, kippenvlees, eenden en vis.

Beroepen in procenten (volgens het jaar 2000)

Landbouw

Wel 76 % van de bevolking in Isaan werkt bij de landbouw. De landbouw in Isaan gaat de laatste tijd niet meer zo goed. Redenen zijn zout-verontreiniging, droogte en overstromingen/overlast. Wel een derde van de landbouwgrond wordt ongeschikt voor teelt door de zout-verontreiniging. Vaak is er ook zo weinig regen. Het land wordt zanderig en droog, dus ongeschikt voor landbouw. Veel gebieden worden ontbost om landbouw op die plek te maken. Gewassen als cassave, maniok of suikerriet zijn nu ook niet meer zo makkelijk te planten. Veel boeren hier gebruiken nog geen tractors en trekkers, maar nog steeds waterbuffels en ploegen. Een waterbuffel is een soort koe/rund. Meer belangrijke gewassen in Isaan zijn tabak, katoen en watermeloenen. Een van de enige vruchtbare stukken land in Isaan is Nong Khai. Het is een smal strook land langs de rivier de Mekong. Het land langs de Mekong is bijna altijd vruchtbaar. Nong Khai is beroemd om de ananas, de tabak en de tomaten die hier verbouwd worden. Het ananas wordt veranderd in jam of wordt ingeblikt door ananasinblikkerijen. De tabak wordt verwerkt in sigaretten-fabrieken. Sinds de jaren zeventig is de landbouw flink afgenomen door de handel en de diensten langzamerhand belangrijk werden in Isaan.

Andere beroepen

Wel 76 % van de industrie in Isaan zijn brouwerijen, of plekken waar levensmiddelen worden geproduceerd. In 1975 had Isaan nog maar 1.908 fabrieken, in 1995 had het wel zo'n 44.000 fabrieken. Deze beroepen zijn niet zo belangrijk voor Isaan.

Armoede in Isaan

Wel 28 % van de bevolking in Isaan leeft onder de armoedegrens. Omdat er zo veel nadelen in de economie van Isaan zijn, is Isaan ook erg arm. Het is zelfs de armste regio van Thailand. De meeste rijkdommen zijn gevestigd in de steden: Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani, Udon Thani en Khon Kaen. De economie van deze steden is belangrijk voor 40 % van de economie van heel Isaan. Vanwege de armoede in Isaan is er veel prostitutie (hoeren) in Isaan. In 2002 immigreerden wel ongeveer zo'n 108.000 mensen uit Isaan naar het buitenland.

Moderne technologie

In 2002 was er maar een internetkabel per 75 huishoudens in Isaan. Maar in 2006 kwamen er in iedere hoofdstad van een district/provincie in Isaan minstens een publieke toegankelijke internet-verbinding. Ook zijn er lokale computer-winkels, lokale computer-cafés en in het gemeentehuis van een district zijn computers. Langzamerhand gebruikt men steeds meer mobieltjes, laptops en computers in Isaan. Veel mensen, zelfs arme mensen en kinderen, hebben een mobieltje, maar dan met geen vaste telefoonlijn. In Isaan is het meeste analfabetisme in Thailand. Veel dames in Isaan zoeken via date-sites op internet naar een buitenlandse man. In Vietnam daten ook veel dames met buitenlandse mannen. Mensen die nu een goed leven willen hebben in Isaan, vertrekken bijvoorbeeld naar steden als Bangkok of het buitenland. Alleen rijke mensen gaan vaak. Mensen die arm zijn blijven wonen in Isaan. Toch trekken sommige arme mensen weg naar een nieuw goed leven.

Discriminatie

De andere gebieden/regio's in Thailand zijn veel moderner dan Isaan. De mensen in Isaan lopen dus erg achter. Als ze in Bangkok wonen, dan worden ze gediscrimineerd. Ze worden steeds gepest en geplaagd. De mensen in Isaan hebben ook een donkere huidskleur dan de rest van Thailand. Ook zijn ze bepaald klein vergeleken met mensen uit andere regio's. Door andere Thailanders worden ze als lelijke en afschuwelijke mensen gezien. Ook worden mensen uit Isaan gediscrimineerd, omdat ze arm zijn.

Bevolking

Wel meer dan 30 % van de bevolking in Thailand leeft in Isaan. De grote steden van Isaan zijn: Nakhon Ratchasima, Udon Thani, Khon Kaen en Ubon Ratchathani. Khon Kaen is de meest verstedelijkte stad in Isaan. Toch wonen de meeste inwoners van Isaan buiten de stad; landelijk. In Isaan zijn ook veel Vietnamezen, vooral in Mukdahan en Nakhon Phanom. Khmer leven vooral in Buriram, Surin en Sisaket.

Taal

In dit gebied spreekt men Isaan, dat lijkt op het Laotiaans. Verder spreekt men ook Thai. In de buurt van de Cambodjaanse grens, spreekt men Cambodjaans. Hier wonen veel mensen uit Laos, die mensen noem je Laotianen. Ongeveer van 15 miljoen inwoners tot 23 miljoen inwoners in Isaan spreekt het Isaan. Speciaal spreekt men in Nakhon Ratchasima het Khorat. Dat is een dialect dat gemixt is met het Laotiaans en het Thai. Dit dialect wordt gesproken door ongeveer 400.000 mensen.

Overige talen-tabel

Taal Gebied Aantal sprekers
Aheu Sakon Nakhon 750
Oost Bru Sakon Nakhon 5.000
West Bru Mukdahan, Amnatcharoen, Ubon Ratchathani 20.000
Khmer Surin Surin, Sisaket, Buriram, Nakhon Ratchasima 1.000.000
Kuy Buriram, Surin, Sisaket, Ubon Ratchathani, Roi Et 300.000
Nyah Kur Nakhon Ratchasima, Chaiyaphum onbekend
Nyaw Sakon Nakhon, Nong Khai, Nakhon Phanom 50.000
Nyeu Sisaket onbekend
Phu Thai Nakhon Phanom, Ubon Ratchathani, Kalasin, Sakon Nakhon 156.000
Phuan Udon Thani, Loei onbekend
Saek Nakhon Phanom 11.000
So Nakhon Phanom, Sakon Nakhon, Nong Khai, Kalasin 55.000
Tai Dam Nong Khai, Nakhon Ratchasima, Loei 20.000
Yoy Sakon Nakhon 5.000

Bestuurlijke indeling

Dit zijn de 19 provincies van Isaan:

 • 1. Amnat Charoen
 • 2. Buriram
 • 3. Chaiyaphum
 • 4. Kalasin
 • 5. Khon Kaen
 • 6. Loei
 • 7. Maha Sarakham
 • 8. Mukdahan
 • 9. Nakhon Phanom
 • 10. Nakhon Ratchasima
 • 11. Nongbua Lamphu
 • 12. Nong Khai
 • 13. Roi Et
 • 14. Sakon Nakhon
 • 15. Sisaket
 • 16. Surin
 • 17. Ubon Ratchathani
 • 18. Udon Thani
 • 19. Yasothon

Lijst met 4 grootste steden van Isaan

Lijst met 4 grootste steden in Isaan

Nakhon Ratchasima
Nakhon Ratchasima
Udon Thani
Udon Thani
De universiteit van Pattani
De universiteit van Khon Kaen
De universiteit van Pattani
De universiteit van Ubon Ratchathani

Nummer Naam Stedelijke bevolking Inwoners per km² Oppervlakte
1 . Nakhon Ratchasima 145.793 inwoners 3.887 37,5 km²
2 . Udon Thani 143.081 inwoners 361 onbekend
3 . Khon Kaen 120.957 inwoners 2.629 46 km²
4 . Ubon Ratchathani 106.552 inwoners 3.669 29,04 km²

Cultuur en tradities

Een zangeres met een traditionele sarong uit Isaan
Een muzikant met een traditionele sarong aan die een khaen bespeelt

De cultuur van Isaan lijkt erg op de Laotiaanse cultuur. Dat kun je zien en horen aan de kleding, tradities, feesten, sporten, muziek, kunst en tempelbouw.

Muziek

De traditionele muziek hier is: mor lam. Mor lam is een vorm van muziek die al eeuwenoud is en van oorsprong komt het uit Laos. De muziek is zowel populair in Laos zelf als in Isaan. In het Laotiaans betekent mor lam expert lied of expert zanger(es). Traditionele instrumenten die hierbij worden gebruikt zijn de khaen (een mond pijp-orgel met 14 bamboe-buizen), de phin (een luit met drie snaren) en de ching (kleine belletjes die muziek maken). Een vorm van mor lam is mor lam soeng. Daarbij is een dansgroep. De danseressen maken mooie en sierlijke bewegingen.

Thaiboksen en hanengevechten

Andere tradities zijn thaiboksen en hanengevechten. Hanengevecht is een duel/gevecht tussen twee hanen. Het gevecht houdt pas op als een van de hanen dood gaat. Als de ene haan van iemand wint van een andere haan van iemand anders, dan krijgt degene met de winnende haan vaak geld. Dit is eigenlijk een soort van dierenmishandeling en een soort van gokken. In België en Nederland zijn hanengevechten verboden. De oorsprong van hanengevechten komt uit China.

De Isaan keuken

In Isaan eet men vaak Laotiaans eten. Hier wordt vooral varkensvlees, kippenvlees, vis, som tam, ketanrijst en rundvlees gegeten. De bekendste gerechten in Isaan zijn: som tam, larb en kai yang. Som tam en ketanrijst wordt elke dag gegeten in Isaan. Som tam is een soort salade van papaja-reepjes. Larb is een soort vlees-salade. Soms zit er ook vis in. Er zitten ook groentes bij. Kai yang is gebraden/gegrilde kip. Ook eet men hier soms slangen, padden, zijderupsen, krekels, sprinkhanen, kikkers, salamanders, veldmuizen en mestkevers. Men gebruikt vaak pepers in het eten. Het eten in Isaan heeft ook invloed gekregen van gewoon Thais eten, van Frans eten en Vietnamees eten. Mensen in Isaan genieten nu van insecten, reptielen en geleedpotigen als snack of tussendoortje. In Isaan eet men met de hand. Als je rijst eet, maak je er een klein balletje van. Verder eet men ook soepen in Isaan. Vooral noedelsoep of soepen met kruiden zijn populair. Bij soep eet men met een lepel.

Kleding

De traditionele kleding in Isaan is de sarong. Dat is een soort wikkelrok om je middel. De sarongs van vrouwen zijn meestal geborduurd en versierd. Mannen hebben er ook een soort riem bij. Isaan is de belangrijkste zijde-producent in Thailand. Het zijde is erg populair in Thailand. Vroeger was het erg populair in Europa.

Tempels

Een kenmerk van een dorp of stad in Isaan is een boeddhistische tempel. De tempels worden meestal gebruikt voor ceremonies, maar soms worden ze ook gebruikt voor feesten en festivals. Als bijzonderheid: mor lam. De tempels noem je wat in het Thai. De bouwstijl van de tempels is niet zo mooi en sierlijk als in Centraal-Thailand. Ook de Boeddha-beelden in de tempels zijn niet zo mooi als in Centraal-Thailand. Verder zijn er ook veel beelden van slangen en olifanten in de tempels. Vaak is de slang meer-koppig. Vooral in de Wat Kham Chanot-tempel in Udon Thani zijn van die meerkoppige slangen. Daar is een meer met een mysterie. Het mysterie is dat er een heel erg grote slang leeft in dat meer met 5 koppen. De mensen in dat gebied werden bang voor hem. Daarom moesten ze hem aanbidden in een tempel. Dan zou hij de mensen niet aanvallen.

Feesten & Gelegenheden

In Isan worden vele verschillende feesten en gelegenheden gehouden. Één van de bekendste feesten daarvan is Bun Bungbai. Bun Bungbai is een rakettenfeest en een vruchtbaarheidsritueel. Er worden raketten afgeschoten. Van oorsprong komt het uit de pre-boeddhistische tijd. Het feest wordt ook gevierd in Laos. Andere bekende festivals zijn het Ubon Ratchathani Kaarsen Festival (dat wordt gehouden in Ubon Ratchathani), het Khon Kaen Zijde Festival (dat wordt gehouden in Khon Kaen) en de Surin Olifant Parade (dat wordt gehouden in Surin).

Huwelijk

Een typisch paalhuis in Isaan

Een huwelijk in Isaan is een grote traditie in de cultuur van Isaan. Tegen de tijd dat vrouwen 20 jaar worden moeten ze getrouwd zijn met een man. Sommige meisjes trouwen op hun 14e leeftijd, omdat ze zo arm zijn. Dan geeft de man geld aan haar ouders. Vrouwen in Isaan hebben zelden ex-vriendjes. Ze ontmoeten hun eerste man bij hun huwelijk. Een traditie is dan de jongste dochter in huis niet mag trouwen voordat allebei haar ouders zijn overleden zijn. Zo kan ze zorgen voor haar ouders tot dat zij dood gaan. Iedereen in het gezin heeft al een eigen gezin. Zij is de enige die nog overblijft in het gezin om te zorgen voor haar ouders. Dan pas heeft ze de vrijheid om een man te trouwen. Als de ouders te lang leven, wordt de dochter ook te oud. In Isaan zijn geen bejaardentehuizen net zoals in Nederland. Als de kinderen niet hun ouders verzorgen als die oud zijn, dan sterven die. Dit is een goede traditie. Als een vrouw een bepaald beroep heeft, dan moet ze trouwen met iemand die het zelfde beroep heeft.

Religie

Net zoals de andere regio's in Thailand is ook Isaan grotendeels theravada-boeddhistisch. Ook gelooft men hier nog een beetje in natuurgodsdiensten oftewel animisme. De grote steden van Isaan hebben christelijke kerken. Soms is er alleen maar een kleine kerk of kapel. De meeste christelijke mensen in Isaan zijn rooms-katholiek.

Wonen

In Isaan leeft men vaak in paalhuizen. De onderkant van het huis wordt gebruikt als opslagruimte of stal voor dieren. Bij het huis zit een kleine ladder. 's Nachts moet de ladder opgetrokken worden, anders komen er allemaal dieren in het huis. Ook zit er vaak een "pot" bij het huis. In die pot wordt water opgeslagen. De bovenkant van het huis wordt gebruikt als woonruimte. Een reden waarom mensen in Isaan vaak zo wonen, is dat ze bang zijn dat ze kunnen worden aangevallen door wilde dieren (bijvoorbeeld: tijgers, leeuwen, enz.).

Onderwijs

In Isaan zijn veel katholieke en internationale scholen. Ook zijn er veel universiteiten. In alle grote dorpjes en steden in Isaan zijn basisscholen. In de hoofdsteden van de provincies zijn meestal hogescholen. De kwaliteit van de landelijke scholen is niet zo goed als de scholen in de steden. In de steden wordt beter Engels les gegeven. Veel kinderen uit arme gezinnen buiten de bebouwde kom gaan niet meer na school na het zesde leerjaar (groep 8). Ze gaan in plaats van naar school, naar hun werk op de boerderijen. In scholen in steden gebruikt men steeds vaker computers. De grootste universiteiten zijn gevestigd in: Nakhon Ratchasima, Udon Thani, Khon Kaen en Ubon Ratchathani.

Vervoer

De Route 2-snelweg in Nong Khai

Spoorwegen

De Thaise Staatsspoorwegen heeft slechts 2 spoorlijnen in Isaan. De eerste daarvan ligt langs Nakhon Ratchasima, Surin en Ubon Ratchathani. De tweede ligt langs Khon Kaen, Udon Thani en Nong Khai. Er is mogelijk dat de tweede wordt verlengd van Nong Khai naar Vientiane, de hoofdstad van Laos.

Autowegen

De totale lengte van de autosnelwegen in Isaan is zo'n 15.000 km lang. Vooral de Route 2 is een belangrijke weg in Isaan. Tussen Nong Khai en Vientiane zit een rivier, de Mekong. De Thaise, de Australische en de Laotiaanse hebben samen die brug gebouwd. De meeste wegen in Isan zijn al verhard. Alle grote wegen zijn uitstekend genoeg om er op te rijden. De snelwegen hebben vier of zes banen. Onverharde, zanderige wegen zijn er alleen nog bij kleine dorpjes.

Bussen

Bussen zijn een van de belangrijkste voertuigen in het openbaar vervoer. Dag en nacht zijn er bussen naar Bangkok. Taxi-bussen zijn niet zo goed ontwikkeld.

Luchtwegen

In Isaan zijn vele luchthavens. Dit zijn de steden waar de luchthavens zijn: Nakhon Ratchasima (nationaal), Khon Kaen (internationaal), Ubon Ratchathani (nationaal), Udon Thani (internationaal), Nakhon Phanom (regionaal), Roi Et (regionaal) en Buriram (regionaal). Nationale vliegreizen in Isaan zijn goed ontwikkeld. De meeste nationale vluchten gaan naar Don Muang International Airport (Bangkok) en Suvarnabhumi International Airport (ook Bangkok).

Waterwegen

Er is weinig verkeer op het water. Ook al ligt Isaan aan de Mekong, een reuzen-rivier. Waterwegen zijn ook niet belangrijk, omdat Isaan niet aan zee ligt. Bruggen in Isaan zijn zeldzaam vanwege de dure en hoge kosten voor een lange brug voor zo'n brede rivier als de Mekong. Er zijn maar een aantal bruggen tussen Thailand en Laos (tussen beide landen ligt de Mekong). De twee grootste bruggen zijn de First Thai-Lao Friendship Bridge (de brug van Nong Khai (Thailand) naar Vientiane (Laos)) en de Second Thai-Lao Friendship Bridge (de brug van Mukdahan (Thailand) naar Savannakhet (Laos)).

Fotokolommen

De binnenkant van Wat Kham Chanot, een tempel in Udon Thani
Lak Mueang, een tempel in Nakhon Phanom
Ingang van de tempel Pha Tat Phanom in Nakhom Phanom
Pha That Phanom in de nacht
Zonsondergang in Nong Khai


Wist je dat...

 • ... Isaan de droogste regio van Thailand is?
 • ... Nakhon Ratchasima de grootste stad van Isaan is?
 • ... er in Isaan heel veel bossen worden gekapt?
 • ... er veel rotsschilderingen zijn in Isaan?
 • ... Isaan al sinds de prehistorie wordt bewoond?
 • ... 8 van de 10 armste provincies van Thailand in Isaan liggen?
 • ... Isaan ongeveer zo groot is als de helft van Duitsland?

Bronnen

 • informatie van Wikipedia
 • informatie uit het boek "Thailand Pocket in Cijfers"
 • informatie uit het boek "Grote spectrum encyclopedie Deel 9"

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Isaan&oldid=818580"