God (algemeen)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
En God zei aan het begin van de schepping: "Laat er licht zijn"

Goden, daarvan is er volgens de meeste mensen slechts één en volgens mensen in het verre verleden zijn er meerdere. Een god is iets heel bijzonders, wat heel machtig is en/of heel veel gemaakt heeft, zoals het gehele heelal.

God met een hoofdletter

God met een hoofdletter is de aanduiding die binnen het jodendom, het christendom en de islam wordt gegeven aan de kracht die alles heeft laten ontstaan, maar ook persoonlijk met iedereen bezig is. In de heilige boeken is te lezen dat God heeft ingegrepen in de wereldgeschiedenis.

Het geloof in één god heet het monotheïsme. Het geloof in meerdere goden heet het polytheïsme. Volgens sommige polytheïstische geloven heb je voor allerlei bijzondere dingen een eigen god, zoals een god van de oorlog, god van de zon, god van de landbouw en graan. Ook is er volgens sommige polytheïstische geloven een oppergod, die baas is over alle andere goden. Zeus is binnen de Griekse mythologie de oppergod.

Ontstaan van goden

Goden zijn ontstaan omdat mensen vroeger niet wisten wat wat was. Mensen wisten bijvoorbeeld vroeger niet wat een bliksemschicht was. Dus verzonnen ze goden. Ze hadden voor alles een god of godin. Die goden beleefden allemaal avonturen, dit komt vooral voor in het tijdperk de Oudheid. Die verhalen worden mythen genoemd. Al die mythen bij elkaar heet een mythologie. Elk volk had zijn eigen mythologie.

Tegenwoordig gelooft bijna niemand meer in veel goden. Alleen binnen het hindoeïsme is discussie of de godsdienst monotheïstisch is of polytheïstisch. De meeste mensen geloven in één God. Mensen die geloven dat er geen God is, geloven vaak in het toeval (atheïsme). Deze laatste groep kent in Nederland relatief veel aanhangers, maar buiten West-Europa is dat een kleine minderheid.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=God_(algemeen)&oldid=553681"