Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Blaise Pascal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Blaise Pascal (1623-1662) was een natuurkundige, wiskundige en filosoof. Zijn geschriften worden nog steeds veel gelezen.

Blaise Pascal

Natuurkundige

Hij heeft onderzoek gedaan naar drukverschijnselen in de natuurkunde. Hij heeft wetten bedacht. De bekendste is de wet van Pascal, waarin de grootte van een druk van een gas wordt berekend. Voor de druk in een gas wordt Pascal als eenheid gebruikt, net zoals voor de temperatuur de eenheid Celsius is bedacht. Naast natuurkundige was Pascal ook wiskundige.

Wiskundige

Hij heeft veel dingen bedacht in de statistiek, ook wel de kansrekening genoemd. Zo kwam hij in zijn geschriften tot het idee van de verwachte waarde. Een voorbeeld met een dobbelsteen geeft aan wat daarmee wordt bedoeld: Als je eenmaal met een dobbelsteen gooit, dan is de kans dat je de 6 gooit 1/6. Als je echter veel met diezelfde dobbelsteen gooit, dan weet je ongeveer hoe vaak je een 6 gooit. Als je bijvoorbeeld 6 miljoen keer met de dobbelsteen gooit, dan zal je ergens rond de miljoen keer een 6 uitkomen. De verwachte waarde is een miljoen.

Filosoof

Pascal heeft ook veel nagedacht over het leven en over God. Volgens Pascal is het niet mogelijk om het bestaan van God te bewijzen. Daarom vond hij dat we maar beter aan kansberekening konden doen. Stel dat God wel bestaat, en je gelooft in God, dan zal het veel voordeel opleveren in het leven na de dood. Geloof je niet in God, dan maakt dat je leven na de dood alleen maar lastig. Stel nu dat God niet bestaat, en er is geen leven na de dood, dan is er niet zo veel verloren. Het geloof roept op om meer te denken over onze naaste en dat is niet altijd even gemakkelijk. Om op een goede manier te geloven, moet je er wel iets voor over hebben. Dat kost wel iets, maar vaak krijg je ook iets terug van de ander. Je kosten zijn dus wel te overzien.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blaise_Pascal&oldid=727310"