Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Rekenmachine

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een standaard rekenmachine.

Een rekenmachine of calculator is een voorwerp waarmee je sommen uit kunt rekenen. Dit kan omdat er geheugen in de machine is ingebouwd.

Er is ook een gezegde:
Als iemand heel goed kan rekenen wordt zo iemand wel eens een rekenmachine genoemd. Als je alle antwoorden op sommen erg gauw weet wordt de uitdrukking wel eens gebruikt.

Soorten rekenmachines

Er zijn verschillende soorten rekenmachines. Een rekenmachine zoals degene die je op het plaatje hiernaast ziet is de bekendste. Deze wordt door veel mensen gebruikt om even snel iets te berekenen. Ook wordt deze gebruikt op de basisschool.

Een andere veel gebruikte rekenmachine is de wetenschappelijke rekenmachine. Deze wordt veel gebruikt in het voortgezet onderwijs (middelbare school). Hier kan je meer mee bereken dan met een standaard rekenmachine. Meestal zijn deze rekenmachines van de merken Casio of Texas Instruments.

De laatste soort rekenmachine is een grafische rekenmachine. Deze wordt heel weinig gebruikt. Grafische rekenmachines worden gebruikt door mensen met bijvoorbeeld een financiël beroep of ingenieurs. Ook worden ze gebruikt in de bovenbouw van middelbare scholen en in het hoger onderwijs. Met een grafische rekenmachine kan je nóg ingewikkeldere berekeningen uitvoeren. Ook kun je op zo'n rekenmachine gebruik maken van grafieken.

Op een Windows-computer staat ook een rekenmachine. Die vind je hier:

  • Start
    • Programma's
      • Bureau-accessoires
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rekenmachine&oldid=545880"