Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Christus de Verlosser

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cristo Redentor)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Christus de Verlosser (ookwel: Christusbeeld Portugees: Cristus Redentor) is een enorm groot beeld van Jezus Christus die met Zijn armen gespreid op een heuveltop staat. Het staat in Rio de Janeiro op de top van de berg Corcovado. Het beeld is vanuit bijna de hele stad te zien en staat, net als de baai van Rio de Janeiro, symbool voor de stad.

Idee

Het idee voor het standbeeld dateert van 1850 en kwam van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om het te financieren, maar zij vond het idee niets. In 1889 werd het project definitief afgeblazen, toen Brazilië een republiek werd, en in de wet werd opgenomen dat kerk en staat gescheiden moesten blijven.

De bouw

In 1921 werd het plan nieuw leven ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Ze organiseerde een Semana do Monumento ("Monumentenweek") om geld in te zamelen, zodat het monument alsnog kon worden gerealiseerd.

Op 12 oktober 1931 was het monument gereed en werd het ingewijd met een uitgebreide ceremonie door president Getúlio Vargas. Eén van de hoogtepunten moest worden het inschakelen van het verlichtingssysteem door Guglielmo Marconi vanaf zijn jacht, maar door het slechte weer moest de verlichting handmatig aangezet worden door arbeiders bij Corcovado.

Grootte

Het monument weegt in totaal 1145 ton, heeft in totaal een hoogte van 38 meter en de spanwijdte tussen de beide armen bedraagt 28 meter. Het beeld is gemaakt in Frankrijk, waarna het in blokken van 16 ton is verscheept naar Brazilië.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Christus_de_Verlosser&oldid=690399"