Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 1 t/m 28 juli staat WikiKids in het teken van de Griekse mythologie! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Natuurkunde

De zeven nieuwe wereldwonderen

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Op de website www.Newwonders.com liep van augustus 2006 tot op 6 juli 2007 een verkiezing voor een nieuwe 7 wereldwonderen. Een groep specialisten had een lijst veranderd van 77 bouwwerken naar 21 nominaties. Volgens het bedrijf dat de verkiezing organiseerde hebben meer dan 100 miljoen mensen hun stem gegeven. De nieuwe 7 wereldwonderen zijn:

Chichen Itza

Kukulcan, de belangrijkste tempel van Chichen Itza


Chichen Itza was een stad van de Maya's.Dat was een indianenvolk van vroeger. Chichen Itza had een eigen beschaving.Dat betekent dat ze hun eigen regels en baas hadden. Het was in 1000 en in 1500 een belangrijke wereldstad met belangrijke ontwikkelingen in de cultuur en bouw.Chichen Itza was volgens een legende in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl.Maar waarschijnlijk heeft hij het veroverd.

Het ontstaan

We gaan terug in de tijd tot ongeveer 500 v. Christus. Het was een klein dorpje.Pas in 400 na Christus werd het een kleine Mayastad.600 jaar later werd het van iemand anders. In 1125 werd Chichen Itza verslagen.Veel mensen verlieten de stad daardoor. De Maya’s en de Tolteken regeerden de stad samen. De Tolteken waren mensen die ook een indianenvolk vormden. De naam van Chichén Itzá is daardoor ook ontstaan. Dat kwam omdat de Maya’s de stad Chichén wouden noemen en de Tolteken,die zichzelf ook wel Itzá noemden, de stad naar hun wilden noemen. Daar kwam dus de naam Chichén Itzá uit.

Christus de Verlosser

Christus de Verlosser is een groot standbeeld van Jezus Christus in de stad Rio de Janeiro in Brazilië. Het beeld is 38 meter hoog, en weegt 1145 ton en van hand tot hand is 28 m. lang en staat op de 710 m. hoge berg Corcovado uitkijkend over de stad Rio de Janeiro.

Het idee voor het standbeeld kwam in 1850 van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om geld voor het standbeeld. Maar koningin Isabel vond het idee niks. In 1889 werd het idee voorgoed afgeblazen. Dat kwam omdat de stad en kerk gescheiden moesten blijven.

In 1921 werd het plan opnieuw voorgesteld door de kerk van Rio de Janeiro. Die organiseerde een Semono do Monumento oftewel een Monumentenweek. Dat deden ze om geld in te zamelen zodat het standbeeld alsnog kon komen. Het beeld is gemaakt in Frankrijk. Het beeld werd getekend door Carlos Oswald, het werd ontworpen door de architect Hector da Silva Costa en daarna werd het beeld gemaakt door de beeldhouwer Paul Landowski. Het is daarna in blokken van 16 ton naar Brazilië gebracht met de boot en daarna werd het met de trein naar boven gereden en daar werd het beeld in elkaar gezet. Op 12 oktober 1931 was het standbeeld klaar en werd en het beeld officieel onthuld met een uitgebreide ceremonie door president Getúlio Vargas.

Het Colosseum

Het Colosseum

Het Colosseum is gebouwd in de 1e eeuw na Christus in Rome. Het was het grootste ronde theater in het Romeinse rijk. Het Colosseum werd gebouwd door de Flavische keizers. Ze begonnen te bouwen toen Vespasianus regeerde in 72 jaar na Christus. Het geld kwam van de plundering van Jeruzalem. Na dat het theater klaar was werd in 80 jaar na Christus het geopend door Titus. Hij organiseerde een spelen van 100 dagen.

Het Colosseum is gebouwd omdat er dan spelen konden worden gedaan. Dat werd betaald door de dan heersende keizer. Volgens de verhalen waren niet alleen veel gladiatoren gevechten gehouden maar ook verbazingwekkende voorstellingen. Zo was er dus ook een gevecht tussen kraanvogels, dat zijn grote grijze vogels. Maar ook tussen 4 olifanten. Bij normale spelen werden 's ochtends wilde-dierengevechten gehouden. Dan vechten wilde-dierenvechters met wilde dieren. De arena werd ingericht met rotsen, struiken enz. Tussen de middag werd er voor mensen die dat interessant vonden veroordeelde gevangen voor wilde dieren gegooid. Later werden er vooral christenen voor de wilde dieren gegooid. In de middag waren er gladiatoren, dat was het hoogte punt van de dag.

Kort na de opening werden volgens de verhalen ook zeeslagen gehouden. Dat zijn gevechten tussen 2 of meerdere boten. Nadat de mensen de arena met miljoenen liters water hadden vol laten lopen, werden beroemde zeeslagen uit de geschiedenis nagespeeld. Hoe dit precies gedaan is weten we niet, omdat de arena eigenlijk te klein was voor oorlogsschepen. Ze stopte er in ieder geval mee toen door Domitanius twee verdiepingen onder de arena werden aangelegd.Volgens mensen die veel van de geschiedenis weten schatten in dat in die tijd tussen de 300.000 en 500.000 mensen zijn gestorven in het Colosseum.

De chinese Muur

De Chinese Muur

De Chinese muur is een muur die in het noorden van China ligt. Hij is ongeveer 6400 km. lang. Het lijkt net een slapende draak, die bijna over de hele breedte van China ligt. Het grote ford dat aan het begin staat van de muur lijkt ook wel een beetje op een drakenkop. Het wordt dan ook wel “Oude drakenkop” genoemd. De muur begint bij Shanhaiguan bij Bo Hai en eindigt bij Lop Nur. De Chinese naam van de muur is Muur van 10.000 Li. (6400 km. ). Het geeft aan hoe lang deze verdedigingsmuur en hoe groot het keizerrijk was. Vanaf 25 mei zullen mensen de lengte van de muur precies uitrekenen.

Het eerste deel van de muur werd gemaakt in 200 v. Christus in de Qin- dynastie, dat betekent dat toen de familie Qin aan de macht was. Moet je na gaan hoe oud de muur is. De Chinese muur is gebouwd als verdedingsmuur voor legers uit het noorden. Dat waren de Hunnen en de Mongolen en Mandsjoes. Het eerste stuk muur is gemaakt van verhogingen van aarde en leem, dat is een soort kleiachtige grond met veel zand. Daarna gingen ze steen gebruiken en werden er wachttorens gemaakt. Er werkten 500.000 zwakke arbeiders aan de muur. Sommige mensen denken dat er voor elke meter een man is gestorven. Tijdens de tijd dat de familie Tang aan de macht was werd de muur slechter. Toen de familie Ming aan de macht was werd de muur verlengd en hersteld. Ook werden in die tijd stukken muur aangebouwd. De muur werd door miljoenen mensen bewaakt. Dat deden ze uit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als er vijandige legers aan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. 1 dikke rookwolk betekende 500 soldaten en 2 rookwolken 4 rookwolken betekende 10.000 soldaten. 100 jaar later waren de Hunnen nog steeds niet verslagen. De Ming voerde oorlogen tegen de Mongolen en de Mandsjoes. Toen de muur klaar was trok het land zich terug. Daarmee gaven ze ook duizenden vierkante kilometers weg aan de nomaden. Het zou de Chinezen niet helpen, want in 1644 werd China toch veroverd door de Mandsjoes. Heden De muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De stenen zijn voor andere doelen gebruikt, of de muur is door afgevallen brokken steen en oorlogsgeweld beschadigt. Toch zijn er nog grote delen over. Chinese Muur in de Ruimte Is die nou wel of niet zichtbaar? Dat is de grote vraag. Ene Yang Liwei die op 15 oktober 2003 als eerste Chinese ruimtevaarder de ruimte in ging zei dat de muur niet vanaf de maan is te zien. De Amerikaanse ruimtevaarder Leroy Chiao heeft in 2005 een foto gemaakt van de Muur in de Ruimte. Hij is 4 keer in de ruimte geweest en heeft 6 maanden in het ISS gezeten. Hij zegt ook dat de muur niet te zien is van de maan.

Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu is een stad van de Inca's die de Spanjaarden nooit gevonden hebben en daardoor niet vernietigd. Er is in deze stad nog veel van de Inca's terug te vinden. De stad ligt tussen 2 steile bergen, op een hoogt van ongeveer 2350 m. vlakbij de stad Cusco. In 1911 werd bekend dat de stad bestond. Dat kwam door iemand die heel veel van de geschiedenis weet oftewel een historicus. Deze historicus heet Hiram Bingam. Hij bestudeerde De Inca's. Hij was bezig om de paden van De Inca's te bestuderen. Toen ontdekte hij Machu Picchu.

Ze zeggen dat de bouw van de stad werd begonnen in 1440. Dat werd gedaan onder leiding van Pachacuti. Tot dat de Spanjaarden het gebied veroverden was het tot 1532 bewoond. Waar de stad voor werd gebruikt en waarom de stad werd verlaten zijn de wetenschappers het niet eens. Er zijn een paar verhalen over het gebruik van de stad en dat het verlaten werd.

Het eerste verhaal is dit: Door dat de stad zo moeilijk te bereiken was, was de stad waarschijnlijk wel belangrijk. Vaak zeggen mensen dat het een buitenverblijf was voor de koningen en andere belangrijke mensen. De stad heeft veel verblijven voor belangrijke mensen, en ook een paar huizen voor hun bedienden. Er konden ongeveer 750 mensen in de stad verblijven. Tijdens de regentijd kwamen er geen koningen naar de stad toe. Ze zeggen dat er toen ook mindere mensen waren. Toen het rijk van de Inca' werd verslagen door de Spanjaarden kwamen de Koningen niet maar naar Machu Picchu. De stad werd toen verlaten.

Een ander verhaal is dit. Sommigen denken dat de stad een fort was voor de verdediging van het Incarijk. Na de verovering van de Spanjaarden vonden de Inca's het niet meer nodig om naar de stad te gaan. Dit verhaal wordt ook vaker voor niet waar gemaakt. Omdat de plaats van de stad niet geschikt was om het Inca-rijk te verdedigen.

Een derde verhaal is dit: Misschien was de stad bedoeld voor het verzamelen van cacaobladeren. Dat komt omdat het in de buurt lag bij veel plantages. Waarom dan de stad verlaten werd wordt dan niet duidelijk, want de cacao bleef ook nadat de Spanjaarden het Inca-rijk veroverd hadden, belangrijk.

Petra

De ingang van Petra, de "Roze Stad" uitgehakt in de rotsen van Jordanië

Petra is de naam van een beroemde woestijnstad. Het is een stad die is uitgehakt in de rotsen van het land Jordanië in het Midden-Oosten. De stad is al erg oud, maar wordt tegenwoordig niet meer bewoond. Wel komen er nog altijd veel toeristen om te kijken naar de oude woningen en tombes en de rots paleizen en enorme zuilen. Tot het jaar 125 na Christus was Petra de hoofdstad (en hofstad) van het koninkrijk van de Nabateeërs. In de Oudheid was Petra een welvarende stad.

El-Khazneh Firaum

Het meest bekende gebouw dat uit de rotsen is gehouwen is El-Khazneh Firaum, wat “De schat van de farao” betekent. Het is een grote graftempel, andere bekende monumenten zijn Al-Mahlama (urngraf), de Deir (het klooster), het Korintisch grafmonument en het paleisgraf. Het is het mausoleum van Koning AretasIII. Het echtpaar ligt er al eeuwen begraven.

De taj mahal

De Taj Mahal staat in Agra, in India en stond in de bouw van 1631 tot 1648, in opdracht van de grootmogol Sha Jahan. 20.000 bouwvakkers werkten aan de Taj Mahal. Toen de Taj Mahal af was liet hij de handen van alle arbeiders afhakken zodat zij nooit meer zoiets zouden kunnen maken. Hij heeft het voor zijn zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal gemaakt. Later werd ook zijn eigen lichaam bijgezet. De Taj Mahal is 58 meter hoog en 56 meter breed, en staat op een 10.000 m² groot marmer platform. Het gebouw bestaat uit wit marmer rijk versierd en met edelstenen ingelegd. Voor het gebouw bevindt zich een tuin. De zoon van Sjah Jahan Aurangzeb heeft Sjah Jahan de laatste paar jaar van zijn leven opgesloten in een kerker met uitzicht op de Taj Mahal. Na zijn dood is Sjah Jahan naast zijn vrouw Mumtaz in de Taj Mahal gelegd. Eigenlijk wilde Sjah Jahan tegenover de Taj Mahal een andere zwarte Taj Mahal willen laten maken voor als hij zelf stierf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_zeven_nieuwe_wereldwonderen&oldid=570189"