Taj Mahal

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Taj Mahal

De Taj Mahal staat in Agra, in India en stond in de bouw van 1631 tot 1648, in opdracht van de grootmogol Shah Jahan. 20.000 bouwvakkers werkten aan de Taj Mahal. Hij heeft het voor zijn zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal gemaakt. Later werd ook zijn eigen lichaam bijgezet. De Taj Mahal is 58 meter hoog en 56 meter breed, en staat op een 10.000 m² groot marmer platform. Het gebouw bestaat uit wit marmer rijk versierd en met edelstenen ingelegd en rode zandstenen. Voor het gebouw bevindt zich een tuin.

De Taj Mahal is gebouwd volgens de Mogolsestijl of Mogoliesearchitectuur (ook wel Mughal gespeld). Dit wereldwonder wordt gezien als het hoogtepunt van deze stijl. Kenmerkend zijn de grote, uivormige koepels, de waterpartijen, een grote tuin, een sokkel en minaretten (hoge torens). Een sokkel is een voetstuk of onderstuk waar de Taj Mahal op is gebouwd. Hierdoor kunnen mensen het gebouw beter zien, omdat het dus op een verhoging staat. Daarnaast is het gebouw voor het grootste gedeelte symmetrisch. De linkerkant is bijna exact hetzelfde als de rechterkant. Iets anders dat bijzonder is, zijn de kleuren die de Taj Mahal aan kan nemen. In de ochtend lijkt de Taj Mahal namelijk roze door de zon die opkomt, overdag heeft het een witte kleur door het felle zonlicht en 's nachts lijkt de Taj Mahal van goud door het maanlicht.

De zoon van Sjah Jahan Aurangzeb heeft Sjah Jahan de laatste paar jaar van zijn leven opgesloten in een kerker met uitzicht op de Taj Mahal. Na zijn dood is Sjah Jahan naast zijn vrouw Mumtaz in de Taj Mahal gelegd. Eigenlijk wilde Sjah Jahan tegenover de Taj Mahal een andere zwarte Taj Mahal willen laten maken voor als hij zelf stierf.

Trivia

Er is ook een lego taj mahal set! Dat is de grootste set LEGO ooit gemaakt! Met meer dan 100.000 blokjes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taj_Mahal&oldid=830116"