Chinese Muur

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf De chinese muur)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinese Muur

GreatWall 2004 Summer 1.jpg

De Chinese Muur door de bossen.
Land Vlag van China China
Plaats Een groot deel van China.
UNESCO-regio Azië & de Grote Oceaan
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1987
Status Niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Chinese muur of Grote Muur is een muur die in het noorden van China ligt. Hij is ongeveer 21.000 km lang. Het lijkt net een slapende draak, die bijna over de hele breedte van China ligt. Het grote fort dat aan het begin staat van de muur lijkt ook wel een beetje op een drakenkop. Het wordt dan ook wel “Oude drakenkop” genoemd. De muur begint bij Shanhaiguan, bij Bo Hai en eindigt bij Lop Nur. De Chinese naam van de muur is Muur van 10.000 Li. Het geeft aan hoe lang deze verdedigingsmuur en hoe groot het keizerrijk was.

Geschiedenis

De Chinese muur vanuit een toren
Een blikje op de Chinese Muur.

De muur is een belangrijk bouwwerk uit de Chinese geschiedenis. Het eerste deel van de muur werd gemaakt in 200 v. Christus in de Qin-dynastie, dat betekent dat toen de familie Qin aan de macht was. Moet je na gaan hoe oud de muur is. De Chinese muur is gebouwd als verdedingsmuur voor legers uit het noorden. Dat waren de Hunnen, de Mongolen en de Mandsjoes. Het eerste stuk muur is gemaakt van verhogingen van aarde en leem, dat is een soort kleiachtige grond met veel zand. Daarna gingen ze steen gebruiken en werden er wachttorens gemaakt. Er werkten 500.000 zwakke arbeiders aan de muur. Sommige mensen denken dat er voor elke meter een man is gestorven.

Tijdens de tijd dat de familie Tang aan de macht was werd de muur slechter. Toen de familie Ming aan de macht was werd de muur verlengd en hersteld. Ook werden in die tijd stukken muur aangebouwd.

De muur werd door miljoenen mensen bewaakt. Dat deden ze uit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als er vijandige legers aan kwamen staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. 1 dikke rookwolk betekende 500 soldaten en 4 rookwolken betekende 10.000 soldaten. 100 jaar later waren de Hunnen nog steeds niet verslagen. De Ming voerde oorlogen tegen de Mongolen en de Mandsjoes. Toen de muur klaar was trok het land zich terug. Daarmee gaven ze ook duizenden vierkante kilometers weg aan de nomaden. Het zou de Chinezen niet helpen, want in 1644 werd China toch veroverd door de Mandsjoes.

De muur is nu op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De stenen zijn voor andere doelen gebruikt, of de muur is door afgevallen brokken steen en oorlogsgeweld beschadigt. Toch zijn er nog grote delen over.

Chinese Muur in de Ruimte

Is die nou wel of niet zichtbaar? Dat is de grote vraag. Ene Yang Liwei die op 15 oktober 2003 als eerste Chinese ruimtevaarder de ruimte in ging zei dat de muur niet vanaf de maan is te zien. De Amerikaanse ruimtevaarder Leroy Chiao heeft in 2005 een foto gemaakt van de Muur in de Ruimte. Hij is 4 keer in de ruimte geweest en heeft 6 maanden in het ISS gezeten. Hij zegt ook dat de muur niet te zien is van de maan. Het antwoord is dus dat de Chinese Muur vanuit de ruimte niet zichtbaar is met het blote oog maar wel met bv. een hulpmiddel om verder of dieper te kijken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chinese_Muur&oldid=720357"