Muziekinstrument
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Een muziekinstrument is een instrument om muziek mee te maken. In principe kan elk voorwerp dat geluid voortbrengt, worden gezien als een muziekinstrument. Denk aan een omgekeerde emmer als trommel, een stuk tuinslang kun je gebruiken als trompet en een elastiekje om een doosje klinkt al een beetje als een gitaar.
Hoe het begon.
De eerste mensen ontdekten 'spelenderwijs' dat je uit voorwerpen geluid kon halen. Een holle boomstam waar op geslagen werd met een tak is zeer waarschijnlijk de basis geweest voor een trommel. Een pees van een dood dier werd gebruikt voor een pijl en boog. Bij het afschieten van de pijl hoor je de pees trillen. Al deze voorwerpen werden gaandeweg aangepast om het een echt instrument te laten worden om speciale geluiden te laten maken die we muziek zijn gaan noemen. Veelal werden die geluiden gebruikt bij rituelen of bijvoorbeeld om signalen over langere afstanden te kunnen maken. De oudste fluit (gemaakt uit een bot) zou zo'n 37.000 jaar geleden zijn gemaakt. Maar het kan ook nog langer geleden zijn. Dat weten we niet. In de oudheid werden op verschillende plekken instrumenten gemaakt door groepen mensen. Als deze groepen met elkaar in contact kwamen, leerde men van elkaar. Tijdens het Classicisme en de romantische muziekperioden, die van ongeveer 1750 tot 1900 duurden, werden veel nieuwe muziekinstrumenten ontwikkeld. In de twintigste eeuw ontstonden de elektronische muziekinstrumenten.
In alle soorten en maten
Het zal je niet verbazen dat er allerlei soorten muziekinstrumenten zijn. Je kunt ze onderverdelen in groepen als de snaarinstrumenten (gitaar, harp, citer), strijkinstrumenten (viool, cello en contrabas), blaasinstrumenten (fluit, klarinet, trompet, trombone), toetsinstrumenten (orgel, piano, klavecimbel) en slaginstrumenten (trom, drumstel, triangel, tamboerijn). Met die verschillende instrumenten kun je orkesten, ensembles en bands vormen. Van klassieke symfonieorkesten tot popbands. Binnen zo'n groep van instrumenten heeft elk instrument z'n eigen taak: