Portaal:Middeleeuwen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Middeleeuwen.png
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Portaal
 
 
Projectpagina
 
 
Inschrijving
 
 
Gallerij
 


Welkom

Welkom op het middeleeuwenportaal, wat onderdeel is van het Geschiedenisportaal. Hier lees je alles over de Middeleeuwen. Vindt jij de Middeleeuwen nou een hele leuke en leerzame tijd. Neem dan een kijkje op onze projectpagina hier lees je alle artikelen die nog verbeterd of gemaakt moeten worden. Veel leesplezier!

De naam

De naam Middeleeuwen is bedacht door de mensen die na de Middeleeuwen leefden. Zij vonden het een tijd met weinig vooruit gang. Volgens hun waren het de paar donkere eeuwen tussen twee tijden met veel vooruitgang de Renaissance en de Klassieke Tijd (Oudheid). De Middeleeuwen duurden van het jaar 500 tot met het jaar 1500 honderd. Wanneer de Middeleeuwen stopte is onbekend. Wel weten ongeveer wanneer. Volgens veel wetenschappers waren de Middeleeuwen juist een belangrijke periode. De Middeleeuwen duurden dus 1000 jaar. Omdat dit een lange tijd is zijn de Middeleeuwen verdeelt in 2 tijden:

Soms wordt er ook gesproken over een Hoge Middeleeuwen. Volgens veel historici is zijn er veel verschillen tussen de twee periodes. Maar wie had de macht na de val van het Romeinse Rijk? Waarin geloofde de mensen toen? En wat gebeurde er allemaal in de Middeleeuwen? Dat zie je allemaal op dit portaal.

Na de val van het Romeinse Rijk

Na de val van het Romeinse Rijk wilde elk volk een zo groot mogelijk stuk grond. Hierdoor kwamen er veel oorlogen. In 481 werd het Frankische Rijk gesticht. Dit ligt op de plek van het huidige Frankrijk. Dit was één van de grootste landen in de Middeleeuwen. Het Frankische Rijk omvatte delen van Duitsland, Zwitserland, Italië, België en Nederland. In 888 verdween het Frankische Rijk. Een ander groot rijk was het Heilige Roomse Rijk. Dit ligt op de plek waar Duitsland nu ligt, maar ook grote delen van Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België en Polen behoorden tot dat rijk. Dit rijk bestond uit allemaal landjes. Dit land bestond tot en met 1806.

Geloof

In de Middeleeuwen geloofde de meeste mensen in de Katholieke kerk. Toen was dat de enige geloofsrichting van het Christendom. In het Midden-Oosten ontstond de Islam. Dit begon in de stad Mekka. De grondlegger van de Islam is de profeet Mohammed. De dromen van Mohammed werden opgeschreven in boek, de Koran. Steeds meer mensen gingen geloven in de Islam. Hierdoor breidde het gebied van de Islam uit. De Christenen dachten dat de moslims de stad Jeruzalem in wilde nemen. Dit is een belangrijke stad voor de christenen, omdat Jezus Christus zijn laatste dagen hier heeft door gebracht. Als gevolg begonnen hier de Kruistochten.

Bestuur

In de Middeleeuwen hadden de kerk en de adel de macht. De koning gegeerde over een land en had een goed leven. De geestelijken hadden ook een goed leven en hadden bijna net zoveel macht als de koning. De kerk liet grote kerken en kathedralen bouwen. De adel liet kastelen bouwen. De leider van de katholieke kerk, de paus, woonde zelfs in een paleis. De rijken mochten meebeslissen in hun eigen stad, als deze stadsrechten had. De boeren en werkers hadden geen goed leven. Ze moesten hard werken veel belasting betalen aan de adel en de kerk en hadden bijna niks over voor zichzelf.

Vroege Middeleeuwen

De Vroege Middeleeuwen waren de eerste periode van de Middeleeuwen. Er waren bijna geen grote steden zoals ze het in het Romeinse Rijk wel hadden. Er waren allemaal kleine dorpjes. Deze lagen in een land. Als een land te groot was om het alleen te besturen werd er gebruikt gemaakt van het leenstelsel. Hierbij gaf de koning de vazals allemaal een stuk land. De vazals waren verantwoordelijk voor het dagelijkse verloop van dat stuk land. Dus de belasting ophalen, vijanden buiten houden, ect. De Vazals werden ook wel ridders genoemd. De ridders deden in hun vrije tijd veel aan jagen. Alleen de ridders en hun familie en vrienden mochten jagen. Dit was een Privilege. De ridders woonden niet allemaal in grote kasteel. Sommige woonden wel in kastelen, maar deze waren vaak klein en hadden kleine ramen, dus het was er donker en vochtig. Andere ridder woonden in boerderijen. Als ze genoeg geld hadden liet ze de boerderij ombouwen tot een kasteel.

Late Middeleeuwen

De late Middeleeuwen was de tweede periode van de Middeleeuwen. In de late Middeleeuwen kwamen er nieuwe steden. Als een stad stadsrechten kreeg, was de stad zelfstandiger. De stad had dan een eigen wapen, een eigen bestuur, een eigen burgemeester en een stadsmuur. In de Vroege Middeleeuwen waren de meeste mensen boeren. In de Late Middeleeuwen waren er ook handelaren en ambachtslieden. In de Late Middeleeuwen werden er wel grote kastelen en paleizen gebouwd. In Late Middeleeuwen braken er ook veel ziektes uit. Zoals de Pest en Cholera.

Volgend portaal

Het volgende portaal is het Renaissance-portaal. Hier lees je hoe er een einde kwam aan de Middeleeuwen. Maar leest ook over de Tachtigjarige oorlog en de reformatie. Veel plezier verder met de tijdreis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Middeleeuwen&oldid=320294"