Zuidoost-Azië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuidoost-Azië

Location Southeast Asia.svg

Oppervlakte 5.000.000 km²
Inwoners 593.000.000
Gemiddeld aantal inwoners per km² 116.5
Talen Arabisch, Cambodjaans, Vietnamees, Hindi, Nicobarees, Buginees, Maleis (Bahasa Melayu), Tetun, Tagalog, Indonesisch (Bahasa Indonesia), Cebuano, Ilokano, Hiligaynon, Bikol, Waray-Waray, Kampampangan, Pangasinan, Javaans, Soendanees, Madoerees, Chavacano, Hiri Motu, Tok Pisin, Tamil, Malayalam, Telugu, Engels, Portugees, Spaans, Bengaals, Punyabi, Thais, Laos, Papoea, Birmaans, Mandarijn Chinees, Kantonees, Min, Taiwanees, Lan-nang en nog vele andere talen
Continent Azië
Tijdzones UTC+5:30 (Andamanen en de Nicobaren in India) tot en met UTC+9:00 (Indonesië)


Zuidoost-Azië is een van de vele subregio's van het continent Azië. Zuidoost-Azië ligt ten zuiden van China, in het oosten van Indisch Subcontinent en in het noorden van Australië. Dit gebied heeft 11 landen: Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, Indonesië en Oost-Timor. Het heeft ook 2 territoriums: het Christmaseiland en de Cocoseilanden. De oppervlakte van deze subregio is 5.000.000 km². Het heeft ongeveer 593.000.000 inwoners en één vijfde daarvan leeft op het Indonesische eiland Java.

Geografie

Zuidoost-Azië is in twee regio's verdeeld: Het vaste land van Zuidoost-Azië (met de landen: Thailand, Myanmar, Laos, Vietnam en Cambodja) en de Indische Archipel (met de landen: Singapore, Maleisië, Brunei, de Filipijnen, Indonesië en Oost-Timor). De Indische Archipel ligt in de Ring van Vuur en in de Ring van Vuur zijn de ergste aardbevingen, vulkanen en zeebevingen van de hele wereld.

Klimaat

In Zuidoost-Azië heerst een tropisch moesson klimaat. Het kan er erg veel regenen en er zijn vele oerwouden en regenwouden. Ook zijn er bergen, platteland, eilanden en kusten. Het platteland is niet zo groot als in India. Er zijn geen steppes of woestijnen als in China, Kazachstan of Mongolië. Maar er zijn erg veel vulkanen.

De territoriums

Christmaseiland is een territorium dat eigenlijk bij Australië hoort. Het ligt in de Indische Oceaan. De oppervlakte van dit eiland is 135 km² en het heeft 1.402 inwoners. De hoofdstad van dit eiland is Flying Fish Cove. Het andere territorium van Zuidoost-Azië is de Cocoseilanden. Deze eilanden zijn eigenlijk ook van Australië en de oppervlakte van de eilanden is 14,2 km². Het heeft twee atollen en had in 2001 621 inwoners. De Cocoseilanden liggen midden op de zeeroute van Sri Lanka naar Australië en middenin de Indische Oceaan.

Andere namen

In de oudheid werd Zuidoost-Azië anders genoemd. De Japanners noemden Zuidoost-Azië "NanYo", de Arabieren noemden deze regio "Qumr", "Waq - Waq" of "Zabag" en de Indiërs noemden deze regio "Suvarnabhumi" of "Suvarnadvipa". Suvarnadvipa betekent "gouden eilanden". Toen er handelaren uit andere gebieden in Zuidoost-Azië kwamen, dachten ze dat ze in een erg mysterische plaats waren gekomen. Dat was zo, omdat Zuidoost-Azië hele rare kruiden en stoffen produceerde, zoals: kruidnagelen of nootmuskaat. De inwoners daar waren ook erg dapper. Tijdens de wereldoorlogen werd Zuidoost-Azië South-East genoemd.

Landen

De moskee van Bandar Seri Begawan
vlag hoofdstad land
25px Bandar Seri Begawan Brunei
Flag of Thailand.svg Bangkok Thailand
Flag of East Timor.png Dili Oost-Timor
25px Hanoi Vietnam
Flag of Indonesia.png Jakarta Indonesië
Flag of Malaysia.png Kuala Lumpur Maleisië
Philippines flag 300.png Manilla Filipijnen
25px Naypyidaw Myanmar
25px Pnomh Penh Cambodja
25px Vientiane Laos
25px Singapore Singapore

De 15 grootste steden

Jakarta in de nacht
  1. Flag of Indonesia.png Jakarta (Indonesië)
  2. Philippines flag 300.png Manilla (Filipijnen)
  3. Flag of Thailand.svg Bangkok (Thailand)
  4. 25px Ho Chi Minh Stad (Vietnam)
  5. 25px Rangoon (Myanmar)
  6. 25px Singapore (Singapore)
  7. Flag of Malaysia.png Kuala Lumpur (Maleisië)
  8. Flag of Indonesia.png Bandung (Indonesië)
  9. Flag of Indonesia.png Surabaya (Indonesië)
  10. Flag of Indonesia.png Medan (Indonesië)
  11. Philippines flag 300.png Cebu (Filipijnen)
  12. 25px Hanoi (Vietnam)
  13. Flag of Indonesia.png Palembang (Indonesië)
  14. Flag of Indonesia.png Semarang (Indonesië)
  15. 25px Pnomh Penh (Cambodja)

Economie

Zuidoost-Azië ligt op de zeeroute van de Indische Oceaan met de Grote Oceaan oftewel Stille Oceaan. Men vergelijkt dat Zuidoost-Azië de brug het Midden-Oosten, de Middellandse Zee en het Indisch Subcontinent tot Oost-Azië verbindt. Ongeveer 9000 jaren geleden leerden de mensen uit Zuidoost-Azië al met boten varen. Deze mensen kwamen uit de eilanden: de Sulu-Eilanden (Filipijnen). Vanaf de 2e eeuw werd er al druk gehandeld in Zuidoost-Azië. Later kwamen er ontdekkingsreizigers, zoals Marco Polo. Ook kwamen er Christelijke priesters. De economie ontwikkelde tot de dag van vandaag: het moderne Zuidoost-Azië. Op 8 augustus 1967 werd de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) gesticht door vijf landen: de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand. In 1984 trad Brunei binnen de organisatie en in 1995 Vietnam. In het jaar 1997 zouden Laos en Myanmar erop volgen. Als laatste trad Cambodja in 1999 in. Oost-Timor treedt helaas nog niet tot de organisatie. Het is samen met Papoea-Nieuw-Guinea kandidaat van deze organisatie. Nu heeft ASEAN 10 lidstaten.

Handelspartners van ASEAN

Sport

In Zuidoost-Azië worden de SEA-Games gehouden. Elke twee jaar is er een. Het lijkt op de Olympische spelen, maar is alleen voor Zuidoost-Azië. Elke twee jaar worden er ook de ASEAN Para-Games gehouden. Dat is hetzelfde, maar alleen voor gehandicapte mensen of invaliden. Ook worden er de elke twee jaar de ASEAN Football Championship gehouden. Dit lijkt op UEFA, maar is speciaal voor Zuidoost-Azië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuidoost-Azië&oldid=138482"