Epcot
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Epcot | |
Het icoon van Epcot, Spaceship Earth | |
Plaats | Walt Disney World Resort, Florida |
Eigenaar | The Walt Disney Company |
Opening | 1 oktober 1982 |
Eerdere namen | EPCOT center (1982-1993) Epcot '94 (1994) Epcot '95 (1995) |
Seizoen | Hele jaar geopend |
Attracties | 28 |
Achtbanen | 1 |
Darkrides | 7 |
Simulators | 1 |
Website www.disneyworld.com | |
Portaal Attractieparken |
Epcot, soms getypt als EPCOT, is een attractiepark in de Amerikaanse staat Florida. Het park is een van de vier attractieparken van het Walt Disney World Resort. Epcot was het tweede park binnen dit resort en opende op 1 oktober 1982. Epcot heeft in grote lijnen twee thema's. Het park richt vooral op de toekomst, maar ook op de mens. Epcot is oorspronkelijk gebouwd met als doel om kinderen (en hun ouders) meer te leren over o.a. duurzaamheid en andere culturen. Epcot is twee keer zo groot als het Magic Kingdom en wereldwijd het op zes na best bezochte park.
Epcot zou oorspronkelijk een echte stad worden, compleet met kerken, scholen en huizen. De stad zou een weerspiegeling zijn van hoe de stad van de toekomst eruit zou zien. Echter na de dood van Walt Disney is hier nooit meer iets van gekomen. Epcot werd omgetoverd tot een leerzaam park. De naam Epcot verwijst hier nog altijd naar; Experimental Protoype Community Of Tomorrow (Experimenteel Prototype Samenleving Van Morgen).
Geschiedenis
De stad van de toekomst
Onder Walt Disney zou Epcot dus een echte stad zijn geworden. Er zouden zelfs mensen in deze stad komen te wonen. In de stad zouden nieuwe ideeën en technologieën gebruikt worden. Tevens zou de stad volgens Disney nooit af zijn, er was altijd ruimte voor nieuwe plannen en innovatie. In het oorspronkelijke plan zouden er 20.000 mensen in de stad komen te wonen. Dit was een uitdaging voor het plannen en organiseren van de stad. De stad zou, van bovenaf, in een cirkel zijn gebouwd. In het midden was het centrum, waar scholen, bedrijven, etc. zaten. De buitenwijken zouden om dit centrum heen liggen. Transport zou gebeuren via monorails en zogeheten PeopleMovers. Dit laatste waren monorails die helemaal met treinen bedekt waren en ook constant, in een laag tempo, reden. Dit zorgt voor optimale benutting van de monorail. Het enige dingetje was dat Disney nooit een vergunning kreeg van de staat Florida voor het bouwen van dit project. Echter toen hij het Magic Kingdom ging bouwen kreeg hij dit wel. Men wilde beginnen na de bouw van het Magic Kingdom, maar Disney overleed vijf jaar voor de opening ervan.
Nadat Disney overleed durfde The Walt Disney Company het niet aan om de stad te bouwen. Men heeft er wel pogingen toe gedaan. Zo wilde men een stad Celebration in Florida, dat in de jaren 90 toch nog gebouwd werd, maar dit plan week erg af van het plan van Disney.
Epcot als attractiepark
Voor de bouw van Epcot hadden de ontwerpers bij Disney verschillende meningen. De ene groep wilde een park dat de technologie en de toekomst zou symboliseren, terwijl de andere groep eerder voor culturen en bevolkingsgroepen koos. Uiteindelijk vond men een oplossing; de wereldtentoonstelling. In 1964 was er in New York een wereldtentoonstelling, waar Walt Disney aan mee had gewerkt. Hier liet hij onder meer de attractie It's a Small World zien en een animatronic van president Lincoln. Op wereldtentoonstellingen waren altijd een hoop landen vertegenwoordigt en bovendien was er ruimte voor ontdekkingen en innovaties. Men besloot om het nieuwe park EPCOT Center te noemen. Bij de bouw is besloten dat het voorste deel in het teken stond van technologie, innovatie en de toekomst. Het achterste bestaat uit een groot meer met aantal paviljoenen di elk een land vertegenwoordigen.
Tijdens de opening van het park in 1982 traden de Sherman Brothers op met een speciaal geschreven lied en was een dansvoorstelling van verschillende groepen die elk een land vertegenwoordigen. Overigens dit alleen de landen die een paviljoen hadden in Epcot. Voor de bouw van de paviljoenen heeft Disney niet betaald. Aangezien er te weinig geld was besloot men dat bedrijven uit deze landen moesten investeren in de paviljoenen. Zo werd de bouw van het Japanse paviljoen gesponsord door Mitsukoshi. Alleen het Amerikaanse paviljoen is echt door Disney betaald. Overigens werd ook in het voorste stuk gebruikt gemaakt van sponsoren. De attractie Living with The Land wordt bijvoorbeeld gesponsord door Chiquita.
Na de opening
Twee jaar na de opening was de eerste grote uitbreiding. Marokko kwam er als paviljoen bij. In plaats van een bedrijf, betaalde de Marokkaanse staat voor het paviljoen. De koning van Marokko liet zelfs zijn eigen architecten sturen voor onder meer de decoraties en de mozaïeken. In 1988 kwam Noorwegen er als laatste land bij. Door de jaren heen is er eigenlijk weinig veranderd aan Epcot, al sloten er wel een hoop attracties de deuren.
De laatste jaren wordt Epcot door Disney uitgebreid. Het voorste krijgt de grootste make-over, waarbij attracties worden vervangen en het centrale plein wordt veranderd. Dit gebeurd in etappes. Bij de paviljoenen gaan geruchten dat er landen aan toe worden gevoegd, waarbij Brazilië en Spanje het vaakst worden genoemd. Ook worden veel attracties gerenoveerd, zodat ze in het teken staan van een Disneyfilm. Zo kan men in het paviljoen Noorwegen een attractie vinden in het teken van Frozen.
Het attractiepark
Future World
Men komt binnen in het gedeelte Future World. Centraal hierin is Future World Plaza, met Spaceship Earth als middelpunt. In deze gigantische bol bevind zich een attractie die je meeneemt langs de geschiedenis van de mens, waarbij het uitgangspunt communicatie is. De reis begint met de neanderthalers en eindigt met de landing op de maan. Op dit plein vindt men ook de attractie Innoventions. Innoventions is een tentoonstellingsruimte met twee exposities over technologische ontwikkelingen van nu en de toekomst. Echter is sinds 2015 de westelijke expositieruimte gesloten en wordt alleen nog de oostelijke gebruikt.
In het oostelijke gedeelte van Future World vind men twee attracties. In MISSION: SPACE ziet men een film dit in het teken van de ruimtevaart staat en in Test Track kan men zelf een auto ontwerpen en deze daarna ook letterlijk testen. Nog steeds zijn in het oostelijke gedeelte twee gesloten attracties te vinden. Hieronder valt Ellen's Energy Adventure, waarbij presentatrice Ellen DeGeneres mensen meeneemt om door de tijd hen over energie te leren. De attractie bestond uit een draaiend theater, compleet met dinosaurussen. De andere attractie Wonders of Life liet mensen kennissen maken met het menselijk lichaam door middel van kleinere attracties.
In het westelijke gedeelte zijn alle attractie nog wel gewoon geopend en zijn er drie te vinden. Deze attracties zijn eerder paviljoenen, waarin (kleinere) attracties zijn te vinden. In het paviljoen The Land vindt men twee attracties. Soarin' is een hangende bioscoop die je meeneemt naar plaatsen over de hele wereld. In Living with the Land maak je een reisje langs de wonderen van de landbouw en de toekomst ervan. Vroeger vond men hier ook de theatershow Circle of Life: An Environmental Fable. Het twee paviljoen heet Imagination! en herbergt de attractie Journey Into Imagination With Figment, waarin een paars draakje je meeneemt op een avontuur. Daarnaast is een nog verkleinde versie te vinden van het oorspronkelijk ImageWorks. Ook vond men hier de films Captain EO en Honey, I schrunk the audience.
The World Showcase
The World Showcase is een rond boulevard achter in het park, waarbij het midden gevormd wordt door een meer. Hier wordt iedere avond een vuurwerkshow opgevoerd, maar overdag kan men het meer ook (vanwege de grootte) per boot oversteken. Aan de boulevard liggen 11 paviljoenen die allemaal een land vertegenwoordigen. De showcase komt bij beide kanten uit bij de Fountain of Nations op Future World Plaza. Lijnrecht hiertegenover staat het Amerikaanse paviljoen. Aan beide kanten van het Amerikaanse paviljoen kan men de andere vinden. Tegen de klok in vanaf Future World zijn de landen Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Marokko, Japan, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, China, Noorwegen en Mexico. Tussen Duitsland en China in is er een kleine Afrikaanse outpost, die gevuld is met restaurants. Elk paviljoen beeld de eigenheid van een land uit gebied van kunst, cultuur en bezienswaardigheden. Daarnaast heeft men ook met dansvoorstellingen, optredens, de outfits van werknemers en eten gedacht aan de eigenheid van het land.
We beginnen in Canada, dat de attractie O Canada! heeft. Dit is een film dat bezoekers een impressie geeft van Canada. Het paviljoen China heeft twee attracties. In het Britse paviljoen heeft geen attracties. Wel is een leuk detail dat de werknemers in het paviljoen ook echt uit Groot-Brittannië komen! Men steekt vervolgens een brug over naar het Franse paviljoen. Deze brug staat bekend model voor Het Kanaal, dat de twee landen scheid op de kaart. In het Franse paviljoen is de film Impressions de France te zien, waar men impressies ziet van Frankrijk. In de toekomst zal in het paviljoen de attractie Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy komen te liggen, die ironisch genoeg in Disneyland Paris (in Frankrijk) al te vinden is. Vanaf Frankrijk gaat men naar Marokko, waar men twee attracties vind. In de Gallery of History and Art neemt men een kijkje in Marokko door middel van een tentoonstelling en Fes House ziet men hoe een traditioneel Marokkaans huis eruit ziet. Vervolgens gaat men naar Japan, waar de tentoonstelling Bijutsu-kan Gallery te vinden. Deze tentoonstelling geeft een kijkje in de Kawaii in het verleden en heden. In het Amerikaanse paviljoen vind men de tentoonstelling American Heritage Gallery, waarbij men een kijkje neemt in de Amerikaanse geschiedenis. Ook is er een show genaamd The American Adventure, waarbij bekende personen uit de Amerikaanse geschiedenis de 100e verjaardag van hun land vieren.
Het Italiaanse paviljoen heeft geen attracties, net als het nabijgelegen Duitse paviljoen. Voor het Duitse paviljoen was wel een attractie gepland, waarbij bezoekers een reisje langs de Rijn maakte, maar de dit was veel te duur. Vanuit Duitsland gaat men door naar China, die twee attracties heeft.In de attractie Reflections of China zien bezoekers tevens een film, waarbij ze dit maal een impressie krijgen van China. De House of the Whispering Willows is een tentoonstellingsruimte, die momenteel nog steeds in gebruik is voor een expositie over Shanghai Disneyland. Vanuit China gaat men naar het Noorse paviljoen. Hier vind men de attractie Frozen Ever After, waar men als het ware door de film heen vaart men alle personages en liedjes. Het laatste paviljoen is het Mexicaanse paviljoen. Naast de Mexico Folk Art Gallery vind men er ook Gran Fiesta Tour Starring The Three Caballeros. Personages Panchito en José zoeken hierin naar hun vriend Donald Duck.