Tunesië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Fotogalerij: Automatische bewerking, replaced: gallerij → galerij)
 
(6 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Tunesië}}
 
{{Tunesië}}
'''Tunesië''' is een [[land]] in noord [[Afrika]]. De hoofdstad is [[Tunis]].
+
'''Tunesië''' is een [[Land (staat)|land]] in Noord-[[Afrika]]. De hoofdstad is [[Tunis]]. Tunesië grenst in het westen aan [[Algerije]], in het noorden en oosten aan de [[Middellandse Zee]] en in het zuidoosten aan [[Libië]].
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Rond de 10e eeuw voor onze jaartelling lag in Tunesië een belangrijke [[stad]], [[Carthago]]. [[Carthago]] werd gesticht door de Feniciërs. De [[stad]] lag aan een belangrijke handelsroute. Van [[Carthago]] zijn nu alleen nog [[ruïnes]] over ten noorden van de hoofdstad [[Tunis]].                                            
+
Rond de 10e eeuw voor onze jaartelling lag in Tunesië een belangrijke stad, [[Carthago]]. Carthago werd gesticht door de [[Fenicië]]rs uit het huidige [[Libanon]]. De stad lag aan een belangrijke handelsroute en groeide uit tot een van de machtigste steden rond de Middellandse Zee. Dit zorgde voor concurrentie tussen Carthago en de andere grote stad aan de Middellandse Zee, [[Rome]]. In de [[Punische Oorlogen]] vochten Carthago en Rome om de heerschappij in de Middellandse Zee. Rome won en Carthago werd geheel verwoest. Van Carthago zijn nu alleen nog [[ruïne]]s over ten noorden van de hoofdstad [[Tunis]].
                                                     
+
 
 +
Later werd Tunesië onderdeel van het [[Romeinse Rijk]]. In de zevende eeuw veroverden de islamitische Arabieren het land. Vanaf toen was Tunesië een islamitisch land. Later veroverde het [[Ottomaanse Rijk]] Tunesië. Zij bleven de baas tot de Fransen de macht overnamen aan het eind van de negentiende eeuw. In die tijd woonden er ook veel [[Frankrijk|Fransen]], [[Italië|Italianen]] en [[Malta|Maltezers]] in het land.
 +
 
 +
Sinds 1956 is Tunesië een onafhankelijk land. Lange tijd was het een [[dictatuur]], maar sinds 2011 is het de enige echte [[democratie]] in Noord-Afrika.
 +
 
 
==Toerisme==
 
==Toerisme==
In sommige delen van Tunesië komen veel toeristen, zoals [[Djerba]] en [[Sousse]]. In die gebieden stikt het van de 4 en 5 sterren [[hotel]]s. Ook in [[Tunis]] komen mensen naar de [[stad]] en de [[ruïnes]] van [[Chartago]] kijken.     
+
In sommige delen van Tunesië komen veel toeristen, zoals [[Djerba]] en [[Sousse]]. In die gebieden stikt het van de 4 en 5 sterren [[hotel]]s. Ook in [[Tunis]] komen mensen naar de stad en de ruïnes van Carthago kijken.     
 
          
 
          
 
==Bevolking en taal==
 
==Bevolking en taal==
Tunesië heeft ongeveer 13 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 700.000 mensen in Tunis wonen. De taal in Tunesië is [[Arabisch]].
+
Tunesië heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 700.000 mensen in Tunis wonen. De taal in Tunesië is [[Arabisch]], maar veel mensen kunnen ook [[Frans]]. Ook het [[Berbers]] wordt er gesproken
  
 
==Fotogalerij==
 
==Fotogalerij==
 
<gallery>
 
<gallery>
Afbeelding:flag_of_Tunisia.png|Dit is de [[vlag]] van Tunesië. Hij lijkt op die van [[Turkije]].
+
Afbeelding:flag_of_Tunisia.svg|Dit is de [[vlag]] van Tunesië.  
Afbeelding:Tunesië_lokatie.png|Hier ligt Tunesië.
+
Afbeelding:LocationTunisia.svg |Hier ligt Tunesië.
 
Afbeelding:Tunesië_sat.jpg|Satellietfoto van Tunesië
 
Afbeelding:Tunesië_sat.jpg|Satellietfoto van Tunesië
 
</gallery>
 
</gallery>
 
+
{{Navigatie Afrikaanse Unie}}
 
{{Navigatie Arabische Liga}}
 
{{Navigatie Arabische Liga}}
 
{{Navigatie landen Afrika}}
 
{{Navigatie landen Afrika}}
[[Categorie:Landen]]
+
 
 
[[Categorie:Tunesië| ]]
 
[[Categorie:Tunesië| ]]
 
[[Categorie:Landen van Afrika]]
 
[[Categorie:Landen van Afrika]]

Huidige versie van 24 okt 2022 om 18:21

Republiek Tunesië
الجمهورية التونسية / al-Jumhūrīyah at-Tūnisīyah

Flag of Tunisia.svg Coat of arms of Tunisia.svg Tunisia (orthographic projection).svg

Hoofdstad Tunis
Aantal inwoners 11.746.695 (2020)
Oppervlakte 163.610 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President Kais Saied (sinds 2019)
Premier Najla Bouden (sinds 2021)
Godsdienst Islam (98%)
Overig/geen (2%)
Taal Arabisch (العَرَبِيَّة)
Munteenheid Tunesische dinar
Volkslied Humat al-Hima
Motto Vrijheid, Waardigheid, Gerechtigheid, Orde
Nationale feestdag 20 maart
Landcode TUN

Tunesië is een land in Noord-Afrika. De hoofdstad is Tunis. Tunesië grenst in het westen aan Algerije, in het noorden en oosten aan de Middellandse Zee en in het zuidoosten aan Libië.

Geschiedenis

Rond de 10e eeuw voor onze jaartelling lag in Tunesië een belangrijke stad, Carthago. Carthago werd gesticht door de Feniciërs uit het huidige Libanon. De stad lag aan een belangrijke handelsroute en groeide uit tot een van de machtigste steden rond de Middellandse Zee. Dit zorgde voor concurrentie tussen Carthago en de andere grote stad aan de Middellandse Zee, Rome. In de Punische Oorlogen vochten Carthago en Rome om de heerschappij in de Middellandse Zee. Rome won en Carthago werd geheel verwoest. Van Carthago zijn nu alleen nog ruïnes over ten noorden van de hoofdstad Tunis.

Later werd Tunesië onderdeel van het Romeinse Rijk. In de zevende eeuw veroverden de islamitische Arabieren het land. Vanaf toen was Tunesië een islamitisch land. Later veroverde het Ottomaanse Rijk Tunesië. Zij bleven de baas tot de Fransen de macht overnamen aan het eind van de negentiende eeuw. In die tijd woonden er ook veel Fransen, Italianen en Maltezers in het land.

Sinds 1956 is Tunesië een onafhankelijk land. Lange tijd was het een dictatuur, maar sinds 2011 is het de enige echte democratie in Noord-Afrika.

Toerisme

In sommige delen van Tunesië komen veel toeristen, zoals Djerba en Sousse. In die gebieden stikt het van de 4 en 5 sterren hotels. Ook in Tunis komen mensen naar de stad en de ruïnes van Carthago kijken.

Bevolking en taal

Tunesië heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 700.000 mensen in Tunis wonen. De taal in Tunesië is Arabisch, maar veel mensen kunnen ook Frans. Ook het Berbers wordt er gesproken

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tunesië&oldid=740231"