Station Rotterdam Centraal: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{werk}} '''Station Rotterdam Centraal''' is het centrale spoorwegstation van Rotterdam en een van de grootste spoorwegstations van Nederland. Dagelijks verwerk...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{werk}}
 
{{werk}}
  +
{{Infobox spoorwegstation
  +
| naam = Station Rotterdam Centraal
  +
| afkorting = Rtd
  +
| afbeelding = [[File:Rtd_CS-III.JPG|300px]]
  +
| opening = 21 mei 1957 (voor treinen) <br> 9 februari 1968 (voor metro's)
  +
| plaats = [[Rotterdam]]
  +
| deelgebied = {{Zuid-Holland}}
  +
| land = {{NL}}
  +
| perrons = 7 (trein) <br> 2 (metro)
  +
| perronsporen = 13 (trein) <br> 3 (metro)
  +
| spoorlijn = [[Oude Lijn]] <br> [[Staatslijn I]] <br> [[Spoorlijn Utrecht - Rotterdam]] <br> [[Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen]]
  +
| reizigers = 91.750 (2016)
  +
}}
 
'''Station Rotterdam Centraal''' is het centrale spoorwegstation van [[Rotterdam]] en een van de grootste spoorwegstations van Nederland. Dagelijks verwerkt het stations circa 110.000 reizigers. Op het station stoppen zowel stoptreinen als intercity's als internationale treinen. Het huidige stationsgebouw, bekend vanwege de schuine hoek, is opgeleverd in 2014.
 
'''Station Rotterdam Centraal''' is het centrale spoorwegstation van [[Rotterdam]] en een van de grootste spoorwegstations van Nederland. Dagelijks verwerkt het stations circa 110.000 reizigers. Op het station stoppen zowel stoptreinen als intercity's als internationale treinen. Het huidige stationsgebouw, bekend vanwege de schuine hoek, is opgeleverd in 2014.
   
Station Rotterdam Centraal is naast een knooppunt voor treinen ook een knooppunt voor het Rotterdamse openbaar vervoer. Het station is een belangrijke plek voor de bussen en trams. Het station is ook verbonden met de [[Rotterdamse metro]], maar vormt hierin geen knooppunt. Wel ligt het station dichtbij het knooppunt [[Beurs (metrostation)]], dat via lijn D en E is te bereiken, en is hierdoor ook direct verbonden met [[Station Den Haag Centraal]].
+
Station Rotterdam Centraal is naast een knooppunt voor treinen ook een knooppunt voor het Rotterdamse openbaar vervoer. Het station is een belangrijke plek voor de bussen en trams. Het station is ook verbonden met de [[Rotterdamse metro]], maar vormt hierin geen knooppunt. Wel ligt het station dichtbij het knooppunt [[Beurs (metrostation)|Beurs]], dat via lijn D en E is te bereiken, en is hierdoor ook direct verbonden met [[Station Den Haag Centraal]].
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==

Versie van 17 okt 2018 20:38

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Station Rotterdam Centraal (Rtd)

Rtd CS-III.JPG

Opening 21 mei 1957 (voor treinen)
9 februari 1968 (voor metro's)
Plaats Rotterdam
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 7 (trein)
2 (metro)
Aantal perronsporen 13 (trein)
3 (metro)
Spoorlijn Oude Lijn
Staatslijn I
Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen
Aantal reizigers 91.750 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Rotterdam Centraal is het centrale spoorwegstation van Rotterdam en een van de grootste spoorwegstations van Nederland. Dagelijks verwerkt het stations circa 110.000 reizigers. Op het station stoppen zowel stoptreinen als intercity's als internationale treinen. Het huidige stationsgebouw, bekend vanwege de schuine hoek, is opgeleverd in 2014.

Station Rotterdam Centraal is naast een knooppunt voor treinen ook een knooppunt voor het Rotterdamse openbaar vervoer. Het station is een belangrijke plek voor de bussen en trams. Het station is ook verbonden met de Rotterdamse metro, maar vormt hierin geen knooppunt. Wel ligt het station dichtbij het knooppunt Beurs, dat via lijn D en E is te bereiken, en is hierdoor ook direct verbonden met Station Den Haag Centraal.

Geschiedenis

Station Delftse Poort

Centraal Station door Van Ravesteyn

Huidige station uit 2014

Het station

Voorzieningen

Metrohalte

Trams en bussen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Rotterdam_Centraal&oldid=528341"