Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wikikids:Boomhut/archief24

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samenwerking

Dag allemaal,

Ik wil jullie allemaal even complimenten maken met jullie inzet voor WikiKids! Ik vind het top zoals jullie allemaal bijdragen en het ene naar het andere artikel en project starten. Ik ben er zo trots op dat ik regelmatig op twitter probeer te laten zien hoe goed jullie het doen!

Natuurlijk komt het bij het samenwerken ook voor dat het er af toe verhit aan toe gaat. Ik zie dat iedereen daarbij erg zijn best doet om zo redelijk mogelijk te blijven en elkaar te helpen en aan te spreken op hoe het precies zou moeten.

De laatste tijd zie ik dat er over waarschuwingen van gebruikers er nogal wat discussies zijn. Op welke manier doe je dat nu? En wie doet nu precies wat? En zijn er daarbij verschillen tussen gebruikers en moderatoren?

Dat zijn allemaal goede vragen om jezelf te stellen. De regels die we hebben opgeschreven vind je op het moderatorportaal. Over het aanspreken van gebruikers is bijvoorbeeld een aparte pagina gemaakt. Nou lijkt het daarmee of alleen moderatoren die sjablonen zouden mogen plaatsen. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Iedereen mag een ander welkom heten met een sjabloon. Ik vind het leuk om te zien dat verschillende gebruikers dat zo snel doen.

Mag je als gebruiker ook andere sjablonen plaatsen? Het zijn immers sjablonen die op het moderatorportaal staan. Ik denk dat het daarvoor handig is om een soort werkwijze af te spreken. Daarbij zijn een aantal punten van belang:

  • ernst van het gedrag
  • mate waarin het gedrag voorkomt
  • aanspreekbaarheid van de gebruiker
  • gebruik van de overlegpagina van het artikel
  • gebruik van sjablonen op de artikelen
  • een wiki is een wiki
  • discussies

Ernst van het gedrag

Als iemand racistische, gewelddadige of seksueel getinte informatie plaatst, is het duidelijk: die gebruiker moet geblokkeerd worden en bewerkingen moeten zo snel mogelijk worden teruggedraaid.

Een gebruiker of moderator mag die bewerkingen terugdraaien (we willen ze zo snel mogelijk van WikiKids hebben). Als een gebruiker het vandalisme als eerste opmerkt dan geeft die op de pagina Blokverzoek aan dat een bepaalde gebruiker geblokkeerd moet worden. Een moderator zal dan zo snel mogelijk de gebruiker daadwerkelijk blokkeren. De moderator plaatst dan ook het sjabloon {{blokkade}} of {{onbepaald}}.

Is er sprake van minder ernstig gedrag? Dan zou het in het ideale geval zo zijn dat een moderator die gebruiker aanspreekt door middel van een {{zandbak}}, {{berisping}} of {{waarschuwing}} sjabloon. De moderator heeft daarbij een meer opvoedende taak zou je kunnen zeggen door nieuwe gebruikers wegwijs te maken op WikiKids.

Ik zeg in het ideale geval omdat ik me kan voorstellen dat een moderator hoe goed die zijn best ook doet, misschien niet altijd alles direct opmerkt. Dan lijkt het me goed als een andere gebruiker de moderator er op wijst dat een nieuwe gebruiker allerlei dingen doet die niet goed zijn. Andere gebruikers hebben dan een signaleringstaak. Daarmee kom ik ook direct op het volgende punt: mate waarin het gedrag voorkomt.

Mate waarin het gedrag voorkomt

Als een nieuwe gebruiker achter elkaar allemaal foutieve bewerkingen doet of als er opeens veel nieuwe gebruikers bijkomen die allemaal foutieve bewerkingen doen, is het alle hens aan dek. Dan mogen ook gebruikers bewerkingen terugdraaien als een moderator dat nog niet heeft gedaan. Een moderator plaatst dan in principe nog steeds de sjablonen {{zandbak}}, {{berisping}} of {{waarschuwing}}. Als je merkt dat een moderator hier handen te kort komt dan kun je in overleg met de moderator ook sjablonen plaatsen.

Aanspreekbaarheid van de gebruiker

Een moderator spreekt een gebruiker die iets niet goed doet aan. Als een gebruiker hier goed op reageert dan kan het bij een {{zandbak}} sjabloon blijven. Luistert die gebruiker niet dan kan de moderator de sjablonen verzwaren.

Gebruik van de overlegpagina

Je hoeft een gebruiker niet altijd aan te spreken op zijn gebruikerspagina. Dat kan ook heel goed op de overlegpagina zijn van het artikel zelf waarop de bewerking is gedaan. Die overlegpagina mag nog best meer gebruikt worden. Dat had bijvoorbeeld gekund als het gaat over het artikel lente. Nu heb je de kans dat je belandt in een editwar of bewerkingsoorlog. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat de lente soms op 20 maart begint. En volgens mij begint de meteorologische lente weer op een andere datum. Maar dat terzijde.

Gebruik van sjablonen op artikelen

Elke gebruiker kan een sjabloon op een artikel plaatsen. Ik bedoel daarmee het sjabloon {{mening}} of {{moeilijk}}.

Een wiki is een wiki

Uitgangspunt van een wiki is dat iedereen pagina's kan bewerken om te verbeteren. Blijf dat dus vooral ook doen. Zie je iets dat niet klopt dan kun je dat natuurlijk gewoon verbeteren. Je hoeft natuurlijk niet voor elk wissewasje aan de bel te trekken. Een wiki is een wiki betekent ook dat de regels zoals ik die hierboven heb opgeschreven niet in steen geschreven staan. Als iets niet werkt dan passen we de werkwijze aan. Voorstellen voor het aanpassen van de werkwijze doe je dan in de Boomhut. Moderatoren zullen in overleg eventueel met het bestuur beslissen of de werkwijze verandert.

Discussies

Bedenk dat als je in een discussie belandt dat je de ander niet kan zien of horen. Je weet dus niet hoe zijn of haar interpretatie of gezichtsuitdrukking is als hij iets schrijft. En zoals we uit de communicatie weten, gaat er dan altijd informatie verloren en kan een boodschap verkeerd overkomen. Hou je dan boven alles aan de belangrijkste regel van WikiKids: wees vriendelijk tegen elkaar!

Goed. Een heel verhaal. Nogmaals: ik vind jullie echt geweldig bezig met WikiKids en hoop dat jullie dat nog een tijd blijven doen. Voor nu: welterusten.

Met vriendelijke groeten,

Gerard Dummer Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 19 mrt 2014 22:00 (CET)

Mooi gesproken! Maar sommige dingen snap ik niet 100%. "Als je merkt dat een moderator hier handen te kort komt dan kun je in overleg met de moderator ook sjablonen plaatsen" Betekent dat je aan een moderator moet vragen of je een sjabloon mag plaatsen bij die gebruiker (dan wordt het overleg van een moderator denk ik volgespamt XD) of dat je als het jou redelijk lijkt het altijd mag doen? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 20 mrt 2014 07:51 (CET)
Bedankt, ik neem aan dat dit ook als antwoord richting mij bedoeld is n.a.v. mijn vraag op je overlegpagina. Je bevestigd dus dat het de bedoeling is dat alleen moderatoren waarschuwingen geven aan gebruikers en dat als iemand, die geen moderator is, vindt dat een gebruiker gewaarschuwd zou moeten worden dat dit dan aan een moderator gemeld moet worden. Het lijkt me handig dat hiervoor een aparte pagina komt in de stijl van Wikikids:Blokverzoek. Misschien Wikikids:Moderatorverzoek o.i.d. Het lijkt me namelijk niet handig dat je bij één of bij meerdere moderatoren op de overlegpagina dit soort dingen gaat vragen omdat er dan geen overzicht is. AnneJanssen 20 mrt 2014 09:41 (CET)
Het is geen bevestiging, maar iets nieuws waar ik en meerdere het zeker oneens zijn, we hebben maar drie moderators en het proces dat een gebruiker geïnformeerd wordt gaat naar mijn mening veel te lang duren, geen enkele wiki doet dit dan ook, op Wikipedia mag elke gebruiker een waarschuwingssjabloon plaatsen en dat gaat al sinds het bestaan ervan goed, ik snap daarom dit niet omdat er naar mijn mening niks fouts is gebeurd met dat gebruikers deze sjablonen plaatsen en zeker de laatste tijd niet. Ook begrijp ik niet hoe we nieuwe moderators gaan opleiden, dit werd juist ook vrijgegeven voor niet-moderators om ervaring op te doen. Met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 20 mrt 2014 10:10 (CET)
Wat mij betreft blijven jullie gewoon {{w}} en {{zb}} gebruiken. Ik ben het met Gerard eens dat {{brp}}, {{ws}}, {{og}}, {{ot}} moeten worden overgelaten aan moderatoren. Daarnaast is en blijft het een taak van moderatoren om een waarschuwing/blokkade toe te lichten, dat is geen taak van een gebruiker. Ook het terugdraaien van vandalisme/gescheld kunnen jullie, zoals Gerard al zei, gewoon blijven doen. Maar wordt het wat vager en kan de bewerking best even blijven staan, laat het dan over aan een moderator! Moderators worden door ons namelijk goed begeleid en we verwachten ook van ze dat ze geen fouten maken. Wij vinden dat erg belangrijk omdat het vaak jonge onwetende kinderen betreft. Wat betreft het krappe aantal moderatoren, zie het kopje hier onder Face-wink.svg :) apoo overleg 20 mrt 2014 15:39 (CET)

boos

zet wat is er in het heelal er op - Deze reactie werd toegevoegd door Q (overleg | bijdragen)

Wij zijn geen helpdesk nog slaven die werk voor je doen. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 21 mrt 2014 14:41 (CET)

Artikelen van de week

Hoi allemaal!
Het wordt tijd om de Artikelen van de week eens op te frissen! Degene die er nu staan staan er al lang, en in de tussentijd zijn er veel goed artikelen bijgekomen. Weet je een artikel dat geschikt zou zijn op de hoofdpagina? Meld het hier dan! Op mijn kaldblok heb ik er ook al wat staan. Let wel dat het artikelen moeten zijn over verschillende onderwerpen, dus niet alleen over aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook over dingen als biologie, personen, sport en media. Groetjes Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 22 mrt 2014 16:53 (CET)

Ik zat er net ook aan te denken! Ik zal wel even gaan rondneuzen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 16:56 (CET)
Het is een beetje dat de slager zijn eigen vlees keurt maar misschien is de Ziekte van Alzheimer een goed artikel? Face-tongue.svg Met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 22 mrt 2014 16:57 (CET)
Rihanna, Thailand en Michiel de Ruyter zijn allemaal wel mooie artikeltjes. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 16:59 (CET)
Krim en Paard ook wel. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:01 (CET)
Ik zie dat Krimcrisis al Artikel van de Week wordt dus Krim hoeft niet. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:02 (CET)
En Luchtvaart in plaats van portaal Luchtvaart. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:03 (CET)
Volgens mij moeten we Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch behouden :P . Toen ik het voor het eerst zag (1 maandje terug) dacht ik dat het vandalisme was :P . Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 22 mrt 2014 17:04 (CET)
Of in plaats van Thailand Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. :p Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:07 (CET)
Portaal:Luchtvaart is geen artikel v.d week. Rihanna, Thailand en Michiel de Ruyter zijn prima! Paard mist misschien nog wat plaatjes, maar daar doe ik nog wel wat aan. Ziekte van Alzheimer moet je misschien nog even doorlopen, Dan. Er staan nog wat lastige dingen in, zoals cognitieve reserve. Llanfair is niet lang (het artikel dan), maar wel geinig, dat soort artikelen zijn dus ook prima! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 22 mrt 2014 17:07 (CET)

O, dan was portaal Luchtvaart het vorig jaar ofzo. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:09 (CET)

De schofthoogte van een paard staat niet bij het artikel :p. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 17:17 (CET)
Ik heb er nu 46 mensen, dus als je nog wat weet, zeg het! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 22 mrt 2014 20:00 (CET)
Heilige Roomse Rijk misschien als ie af is? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 20:13 (CET)
Sint-Pietersbasiliek? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 20:14 (CET)
Klassieke muziek +plaatjes? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 22 mrt 2014 20:17 (CET)
Mwah, ik heb al erg veel geschiedenisartikelen. De andere twee vind ik niet goed genoeg. Nog maar zes! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 24 mrt 2014 15:17 (CET)

Ik heb het artikel ziekte van Alzheimer verbeterd en versimpeld, is het nu goed zo? Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 30 mrt 2014 08:28 (CEST)

Ja hoor! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 30 mrt 2014 10:58 (CEST)

Verschillen tussen wijzigingen

WikiKids-diff-uiterlijk.PNG

Is het uiterlijk van verschillen tussen wijzigingen veranderd? Dat het in vakjes opgesplitst is ken ik al, en dat zo'n vakje lichtgroen gekleurd weet ik ook wel. Echter elke keer als ik verschillen wil bekijken opent hij die pagina (dan ziet het er zo uit als ik gewend ben), en dan verandert er opeens zoveel dat ik zie wat er in het plaatje recht te zien valt. Is dat een nieuwe functie? Southparkfan 23 mrt 2014 15:48 (CET)

Bij mij is dat niet zo maar ik gebruik ook gewoon "standaard" uiterlijk. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 23 mrt 2014 15:50 (CET)
Ik heb het in alle skins (uiterlijk). Southparkfan 23 mrt 2014 15:52 (CET)
(na een BWC) Ik gebruik ook de normale skin maar ik zie het niet, maar even iets anders; Hoe kom jij aan een rollbackbitje op WikiKids? Met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 23 mrt 2014 15:53 (CET)
Ik heb het op monobook geprobeerd maar daar was het ook niet. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 23 mrt 2014 15:54 (CET)
@12345dan Gebruiker:Southparkfan/tools/twinkle @Vviktorie!! Dat is vreemd, misschien ligt het aan mijn instellingen o.i.d. Southparkfan 23 mrt 2014 15:56 (CET)
Het komt inderdaad door een van de scripts die je geïnstalleerd hebt. :) apoo overleg 23 mrt 2014 15:58 (CET)
Zo te zien heb je helemaal gelijk apoo. Boosdoener gevonden. Southparkfan 23 mrt 2014 16:00 (CET)
Het zag er toch wel grappig uit. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 23 mrt 2014 16:01 (CET)
Fijn dat het is opgelost! Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 23 mrt 2014 16:03 (CET)

Hoe

Beste mensen van wikikids. Hoe kan ik een tekst aanmaken? - Deze reactie werd toegevoegd door Redbandxxx (overleg | bijdragen)

Hoi dat kun je doen met Wikikids:Meehelpen-NieuwePagina, alleen zou ik even wachten, ik denk namelijk dat je een ongewenste gebruikersnaam hebt. Er zit namelijk een bedrijfsnaam in (Red Band) en dat mag niet volgens de richtlijnen, zie Wikikids:Gebruikersnaam. Met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 23 mrt 2014 20:15 (CET)

Idee

Ik heb een idee voor Wikikids. Mijn idee is dat je vrienden met anderen kan worden, en dat je dan kan overleggen met elkaar over nieuwe pagina's enz.... Je kan altijd zien wie er online is en dan kan je meteen overleggen. Het lijkt me dan ook wel leuk om sowieso een 'Moderator' als vriend te hebben.

Dus kort samengevat: Sowieso een moderator als vriend. Een zoekbalk om vrienden te zoeken. Samen kunnen overleggen.

Van Bellabol 24 mrt 2014 11:04 (CET)

Beste Wikikids, ik heb een vraag. Hoe moet je een gebruikerspagina en een kladblok maken? Grtn, Bellabol 24 mrt 2014 11:06 (CET)

Hallo Bellabol, ik heb je uitgelegd op je overlegpagina dat WikiKids geen socialnetwork is maar een online encyclopedie, de software is daarvoor gebouwd en niet voor chatten. met vriendelijke groet, Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 24 mrt 2014 12:33 (CET)

Bericht

Jullie mogen me altijd om hulp vragen!!!! - Deze reactie werd toegevoegd door Bellabol (overleg | bijdragen)

Dat is fijn, maar wil je dan zelf niet vergeten je berichten te ondertekenen (~~~~)? ;) Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 24 mrt 2014 14:56 (CET)

Bij een externe link vermelden of het naar Nederlandse tekst verwijst

Bij sommige externe links wordt voor bijv. Engelse tekst iets gebruikt als * {{en}}[http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia Tekst] om aan te geven dat we het over Engelse tekst hebben. Alleen zie ik nu ook dat er al een sjabloon genaamd {{nl}} bestaat. Wat is het nut van dit sjabloon eigenlijk? Southparkfan 25 mrt 2014 14:21 (CET)

Er zijn er nog wel een paar, maar ik denk dat ze niet gebruikt worden. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 mrt 2014 14:28 (CET)
Dat nl-sjabloon is wel raar ja. Je moet er standaard van uit kunnen gaan dat de links in het Nederlands zijn. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 25 mrt 2014 14:43 (CET)

Foutje

Als ik de pagina FAQ wil bezoeken krijg ik een foutmelding. Hoe komt dat? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 25 mrt 2014 20:37 (CET)

Dat klopt. De pagina is te vinden op deze plek, eens kijken hoe dit komt. Southparkfan 25 mrt 2014 20:39 (CET)
Lijkt een beetje op dat quiz-gebeuren. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 25 mrt 2014 20:41 (CET)
Dacht ik ook aan. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 25 mrt 2014 20:44 (CET)
Dat klopt. Alleen lijkt het er in dit geval op dat dit iets is "wat in MediaWiki gebakken zit", dat Quiz-gebeuren was vanwege bestanden en mappen die op de verkeerde plek zaten. Geen flauw idee hoe dit FAQ-gebeuren werkt. Southparkfan 25 mrt 2014 20:45 (CET)

Wikipedia en wikikids

Ik heb de indruk dat wikikids steeds meer een slap aftreksel wordt van wikipedia. Met alle respect voor de ijver van sommige gebruikers hier, wordt wel heel gemakkelijk geshopt bij de "grote broer". Nu ja, het zou - denk ik - beter zijn, als die relatie helemaal niet bestond. Niet dat je geen info zou mogen overnemen. Maar te vaak zie ik dat hele tabellen, complete overzichten enz. enz. worden gekopieerd. Niet erg origineel allemaal. Vandaag bijvoorbeeld zie ik een artikel over de Eerste Kamer van de Staten Generaal opgefleurd met het nodige wikipedia-materiaal, terwijl belangrijke info (de verhouding tussen het zeteltal in Eerste en Tweede Kamer) nota bene is weggehaald. Of een lijst van Nederlandse kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog. Of de geschiedenis van Nederlandse kabinetten sinds 1848 (Het zijn slechts voorbeelden). Het zijn dingen die je gewoon in wikipedia zelf kunt opzoeken. (Je kunt je trouwens afvragen wat de kinderen van wikikids er eigenlijk aan hebben)..Een goed artikel schrijven begint bij jezelf, niet bij wikipedia! Groetjes, Paul--PaulD 25 mrt 2014 20:42 (CET)

Ik gebruik meestal wikipedia en overheidsnetwerken. Omdat de informatie daarop meestal waar is. Die overzichten daar staat toch de basisinformatie op. Die staat ook op Wikipedia. Dat is gewoon toeval. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 25 mrt 2014 20:48 (CET)
Je hebt het over "Of een lijst van Nederlandse kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog. Of de geschiedenis van Nederlandse kabinetten sinds 1848 (Het zijn slechts voorbeelden). Het zijn dingen die je gewoon in wikipedia zelf kunt opzoeken.", denk je dat dat niet in de doelgroep past? Zou kunnen, maar als het te begrijpen is voor kinderen is het voor mij geen probleem om het te laten staan.
Als er geen artikel op WikiKids over Nederland (niet dat dat ook werkelijk zo is want dat is het wel, alleen een voorbeeld) is en iemand zoekt daar info op, dan kan dat overkomen bij de bezoeker van Oh er is niks op WikiKids over Nederland dan zal hier over de andere dingen die ik zoek ook niks over staan, ik kijk wel op Wikipedia. Ik ben er vrijwel zeker van dat dat bezoekers wegjaagt.
En dan over het kopiëren van Wikipedia: dat moet niet te ver gaan, maar het lijkt mij (en ik denk jou ook) heus geen probleem om af en toe een tabelletje of navigatie te kopiëren van Wikipedia. Het is zeer veel om alles wat zomaar (dus zonder er naar om te kijken of het wel klopt, het te begrijpen is voor kinderen en dergelijke) van Wikipedia gecopypasted (dus infoboxen) is op te zoeken, daartegenover ben ik er wel voorstander om een handleiding, tekst, richtlijn, regel of wat dan ook te maken over het kopiëren van dingen van Wikipedia. ;) Groetjes Southparkfan 25 mrt 2014 21:10 (CET)
Per Southparkfan. Wikipedia uitbannen gaat mij iets te ver. Wel vind ik het belangrijk om niet te kopiëren en verschillende bronnen te gebruiken. Ik zie niet zo veel tekst die gekopieerd wordt maar wel sjablonen zoals sjabloon:Zijbalk geschiedenis Duitsland. Dat soort sjablonen moeten misschien wat worden opgefleurd zoals bij Baden-Württemberg. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 25 mrt 2014 21:13 (CET)
Ik ben tegen het klakkeloos overnemen van sjablonen, zoals Sjabloon:Infobox plaats in Frankrijk (compleet onnodig overigens). Sjablonen moeten een WikiKids uiterlijk krijgen, dat heb ik ook aangepast bij Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. Maar soms kan het niet veel anders, zoals bij Baden-Württemberg (kopje bestuurlijke indeling, ga ik ook nog wel wat aanpassen overigens). Ellelange gekopieerde lijsten zijn sowieso overbodig. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 25 mrt 2014 21:39 (CET)
Zelf doe ik mijn best om artikelen toe te voegen waarin ik zelf de tekst schrijf en (hopelijk) begrijpelijk voor de doelgroep van Wikikids. Soms gebruik ik Wikipedia wel als bron. AnneJanssen 25 mrt 2014 23:50 (CET)

Dag allemaal, je kunt Wikipedia goed als bron gebruiken. Ik ben het met PaulD eens dat sommige artikelen teveel copy-paste lijken van Wikipedia. Dat moeten we zien te voorkomen. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 mrt 2014 09:37 (CET)

Uitslag moderator aanmelding

Beste allemaal,

de afgelopen paar dagen konden jullie je aanmelden als moderator. Dat is zeker een succes geweest! We hebben maar liefst 10 aanmeldingen mogen ontvangen. Van deze 10 aanmeldingen bleken er 2 ongeldig te zijn, deze gebruikers zaten nog niet lang genoeg op WikiKids. Uit de overige 8 aanmeldingen hebben wij besloten om twee gebruikers te benoemen tot moderator. Alle aanmeldingen zijn bekeken door moderatoren Beem, Wouter15 en Apoo. Wij hebben onze beslissing gemaakt en deze ter goedkeuring doorgestuurd aan Gerarddummer, hij ging hiermee akkoord.

We hebben bij het kiezen van de nieuwe moderatoren rekening gehouden met een paar punten. Voor ons was het belangrijk dat de gebruiker actief is op WikiKids en goed weet hoe hij nieuwe gebruikers moet aanspreken. Daarnaast hebben we ook het aantal nuttige bijdragen en de duur dat de gebruiker actief is meegewogen in onze beslissing. We waren het er allemaal mee eens dat Southparkfan en Vviktorie!! het beste aan de eisen voldeden en op dit moment het beste binnen ons moderatorteam passen. We willen ze bij deze dan ook hartelijk verwelkomen!

Voor een ieder die het deze keer niet gehaald heeft: treur niet. We hebben slechts twee moderatoren kunnen kiezen dit keer. Als je niet gekozen bent betekend dat niet dat je geen goede moderator zou kunnen zijn. We hebben gezien dat sommige gebruikers zeker nog een kans maken om een keer moderator te worden. We willen daarom iedereen hartelijk bedanken voor hun aanmelding, er zaten een paar mooie motivatiebrieven tussen! We vinden dat jullie je allemaal onwijs goed inzetten voor WikiKids en hopen dat jullie daar voorlopig nog mee door willen gaan.

Met vriendelijke groet,
Moderatorteam WikiKids
Beem, Wouter15, Gerarddummer, :) apoo overleg 26 mrt 2014 00:00 (CET)

Succes Spf en Vv :D AnneJanssen 26 mrt 2014 00:23 (CET)
Succeven! Face-smile.svg Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 26 mrt 2014 06:40 (CET)
Ik wens jullie beiden veel succes als moderator, gefeliciteerd! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 26 mrt 2014 07:01 (CET)
Ik gun het ze ook van harte, maar ze zijn nog geen moderator Face-wink.svg, we moeten denk ik eventjes nog wachten op Gerarddummer voordat we het overal laten zien. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 26 mrt 2014 07:08 (CET)
Ze krijgen vandaag de rechten. Of ik het nou nu doe of vanavond maakt niet zo veel uit. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 26 mrt 2014 07:10 (CET)
Terwijl ik nog even met mijn huiswerk bezig was schrok ik toen ik dit las. Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen, wens Vviktorie!! veel succes en wil ook nog de rest die het niet heeft gehaald toch bedanken want ook jullie zijn goed bezig en dat zien we graag. Southparkfan 26 mrt 2014 07:31 (CET)
*Krijgt hartkloppingen**Ongelofelijk blij* heel erg bedankt allemaal! Southparkfan gefeliciteerd! Nogmaals heel erg bedankt! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 26 mrt 2014 07:45 (CET)
U belt met de alarmcentrale, wat wilt u? - WAT IK WIL? Mijn vriend Vviktorie!! krijgt een hartaanval!!! - Met hoeveel uitroeptekens? - HELP! - Is hij toevallig moderator? - Ja, maar hij heeft nu een hartaanval daardoor!!! - O, zeg dat dan meteen, we komen er aan! - Maar dat zei ik ook, a laat ook maar. Face-wink.svg. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 26 mrt 2014 07:52 (CET)
Fijn dat er twee actieve en betrouwbare gebruikers moderator zijn geworden! Gefeliciteerd Vviktorie!! en Southparkfan! Maar ehh, ik heb de woorden moderators en moderatoren vaak voorbij zien komen, maar het is volgens Wikipedia echt moderatoren! Beem, verander jij moderators even in moderatoren Face-wink.svg? (Of het kan allebei...) --Danoinjesta - OP 26 mrt 2014 08:30 (CET)
Moderators is Engels en daarvan hebben wij Nederlanders van, maar moderatoren is de Nederlandse versie, denk ik. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 26 mrt 2014 08:36 (CET)
Het kan beide in het Nederlands. Zie woordenlijst.org AnneJanssen 26 mrt 2014 09:33 (CET)

Nieuwe moderatoren: van harte gefeliciteerd. Alle anderen: hartelijk dank voor het aanmelden. Goed om te zien dat jullie zo betrokken zijn bij WikiKids. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 mrt 2014 09:38 (CET)

Gefeliciteerd :) Blason Gryffondor.svg « Ciao, Cookie » Flag of Italy.svg 26 mrt 2014 12:49 (CET)
Wel een beetje eng al die nieuwe knoppen. Ben bang dat ik zo een of andere pagina verwijder of beveilig ofzo. :p Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 26 mrt 2014 13:00 (CET)
Haha, geen paniek. Als er iets niet helemaal goed gaat, hoor je het wel Face-wink.svg Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 26 mrt 2014 13:15 (CET)
Voordeel is wel dat alles wat met die knoppen gebeurd ongedaan of aangepast kan worden. En ook namens mij van harte gefeliciteerd met het moderatorschap allebei! Wouter15 overleg · (MOD). 26 mrt 2014 16:37 (CET)

Ook verwijderde pagina's zijn weer terug te halen! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 mrt 2014 13:24 (CET)

Gefeliciteerd beiden!!! Handtekening Van InesiscoolinesiscoolHandtekening Van Inesiscool 26 mrt 2014 15:49 (CET)
Namens mij ook gefeliciteerd. Veel succes!!! Face-smile.svg Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 26 mrt 2014 16:13 (CET)

Oprichting

waarom hebben jullie dit opgericht - Deze reactie werd toegevoegd door Rood8a (overleg | bijdragen)

Omdat veel leraren op basisscholen op een idee kwamen voor een online encyclopedie speciaal gericht voor kinderen. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 27 mrt 2014 16:47 (CET)

Vraag

[1]. Hoe kan dit? Onderaan de pagina staat dat die in 2004 is aangemaakt. Hoe kan dat? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 mrt 2014 18:04 (CET)

Dat sjabloon is (geïmporteerd) van Wikipedia, en Wikipedia bestaat al sinds 2001 (niet alle Wikipedia's, de Nederlandstalige waar het sjabloon vandaan komt wel). Southparkfan 27 mrt 2014 18:06 (CET)
Is daarvoor het kopje importeren? En ik ga hem denk ik weggooien aangezien hij niet wordt gebruikt. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 mrt 2014 18:08 (CET)
Ik snap even je opmerking Is daarvoor het kopje importeren niet. Of een artikel/sjabloon/pagina geïmporteerd is kan je zien in de geschiedenis, hier kan je dat zien aan "X versies" ((huidig | vorige) 11 nov 2007 13:54‎ Marjon (Overleg | bijdragen | blokkeren)‎ k (3.575 bytes) (20 versie(s)) (ongedaan maken)). Southparkfan 27 mrt 2014 18:11 (CET)
Bij speciale pagina's staat een kopje "Pagina's importeren" en ik wist niet waar dat voor was. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 mrt 2014 18:23 (CET)

Bestand

Hoi, ik heb een vraagje: kun je een bestand naar een andere pagina verwijzen? (bijvoorbeeld een afbeelding van een envelop naar mijn overlegpagina laten verwijzen.) Groetjes, – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 27 mrt 2014 18:58 (CET)

Jazeker. [[Bestand:Voorbeeld.png|50px|link=Overleg_gebruiker:Stef 1999]] werkt, alleen ben ik er zelf niet echt voorstander van ivm licenties en dergelijke. Southparkfan 27 mrt 2014 19:00 (CET)
Hoe bedoel je dat laatste? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 27 mrt 2014 19:01 (CET)
Dat je niet ziet welke licentie het plaatje heeft denk ik. Zelf gebruik ik het wel in m'n handtekening. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 mrt 2014 19:02 (CET)
Ok. Dus ik mag het gewoon gebruiken? Groetjes, – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 27 mrt 2014 19:05 (CET)
Ja hoor. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 27 mrt 2014 19:06 (CET)
Oke, bedankt voor de info! :) – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 27 mrt 2014 19:10 (CET)

WikiKidsAtlas

Ja of nee. Zal ik hem gewoon verwijderen uit m'n kladblok of wil iemand hem gebruiken als vervanger voor het huidige portaal. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 20:14 (CET)

Ik vindt jouw versie veel beter dan de huidige. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 29 mrt 2014 20:22 (CET)
Kom op mensen. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 20:51 (CET)
IK vind hem echt mooi Face-smile.svgAntu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:52 (CET)
@Beem mag het? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 21:00 (CET)
Jep, maar zonder dat artikel vd maand gedoe, want die bestaan niet. Zou jij voor mij onder de naam Bestand:Bronzen medaille.svg.png deze grote versie willen uploaden. De huidige is namelijk véél te klein, past dan niet in een gebruikersbox en mij lukt het vreemd genoeg niet. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 21:04 (CET)
Maar het is SVG en dat kan toch niet op WK? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 21:07 (CET)
En dat Artikel van de Maand kan ik nog maken. Daar kunnen we een paar voormalige Artikelen van de Week kwijt. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 21:08 (CET)
Als je die maakt is het goed. SPF heeft het nu gedaan, het kan wel als je de .svg opslaat als .png, maar als ik op uploaden drukte ging ik telkens vreemd genoeg weer terug naar de uploadpagina. Heel raar. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 21:10 (CET)
Irritant. Ik ga ze morgen maken en dan plaats ik het nieuwe portaal meteen. Misschien vandaag nog. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 21:11 (CET)
Beem, bedoel je het uploaden met de URL? Ja, dan snap ik het - bij mij werkt dat uploaden helemaal niet. Southparkfan 29 mrt 2014 21:14 (CET)
Nee, gewoon de ouderwetse manier van opslaan op pc. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 21:17 (CET)

Ik wilde het gaan veranderen maar door de "Afbeelding van de Maand" staan de portaalboxen nu heel raar. Hoe moet ik dit oplossen? Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 mrt 2014 12:07 (CEST)

Toen ik dat even weghaalde zag het er nog erger uit. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 mrt 2014 12:46 (CEST)
Ik weet al hoe je het moet oplossen. Mag ik eventjes het toevoegen? Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 30 mrt 2014 13:33 (CEST)
Ja! Graag zelfs! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 mrt 2014 13:38 (CEST)
Hij is nog steeds niet goed. :(. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 31 mrt 2014 07:40 (CEST)

Sterren voor de GP-wedstrijd

Hoi, ik heb een vraagje: kunnen de Normale Ster (3e), Zilveren Bewerkster (2e) en de Gouden Bewerkster (5000 bewerkingen) (1e) van Wikikids:Sterren worden gebruikt voor eerste, tweede en derde plaats voor de GP-wedstrijd? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:29 (CET)

De Zilveren en Gouden zijn puur voor het aantal bewerkingen en niet voor een wedstrijd. Ik zou een normale ster doen en misschien voor de tweede en derde plaats een gebruikersbox. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 20:31 (CET)
Wat bedoel je precies met een gebruikersbox? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:32 (CET)
Gezien de kleuren lijkt het mij geen probleem, alleen moet je dan niet op WikiKids:Sterren neerzetten dat zij ook daadwerkelijk een ster voor bijv. 5000 bewerkingen hebben ontvangen. Southparkfan 29 mrt 2014 20:34 (CET)
Ok. Wat ik anders ook nog kan doen is een ster in paint maken en dan de afbeelding bij het sjabloon deelnemer GP-wedstrijd daarin zetten, of is dat niet echt mooi? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:35 (CET)
Op de Gp van Suikerdruive staat een gebruikersboxje voor het winnen van de WikiAardrijkskundeTest. Zoiets bedoelde ik. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 29 mrt 2014 20:37 (CET)
Anders doe ik die sterren wel. – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:38 (CET)
Zoiets misschien: Winnaar normale ster, met op Wikikids:Sterren tussen haakjes GP-wedstrijd+gebruikersbox, 2e gebruikersbox en 3e gebruikersbox? Of heb je dat nu ook al zo? Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 20:43 (CET)
Nee, nog niet maar hoe maak je zo'n box? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:45 (CET)
Wikikids:Gebruikersbox Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 20:47 (CET)
En moet ik dat "doosje" dan vervangen door een 1, 2, 3 of zoiets? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:50 (CET)
Ja, of je gebruikt een plaatje, misschien deze: Bestand:Gouden medaille.svg.png, Bestand:Zilveren medaille.svg.png & Bestand:Bronzen medaille.svg.png? Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 20:54 (CET)
En die kan ik dan in de gebruikersbox zetten? – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:55 (CET)
Ja, dat kan. Vraag niet altijd meteen alles, maar zoek zelf ook eens wat op. Het staat heel duidelijk op wikikids:gebruikersbox. Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 29 mrt 2014 20:57 (CET)
Ok. Bedankt voor je hulp! – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 29 mrt 2014 20:58 (CET)

Idee

Misschien is het handig als je een mentor kan aanvragen als je WikiKids niet helemaal snapt. De mentor zit dan al een tijdje op WikiKids en kan goed vragen beantwoorden. Misschien is het een beetje onnodig aangezien je ook vragen kan stellen aan de mods maar wat vinden jullie? Bijou (?)(KleineWijsneus) 30 mrt 2014 21:19 (CEST)

Mij lijkt het niet nodig. Op WikiKids zijn niet erg veel gebruikers. De gebruikers díe zich aanmelden doen meestal geen enkele wijziging en degene die serieus aan de slag gaan hebben meestal snel hun draai gevonden. WikiKids is niet zo grootschalig en ingewikkeld als Wikipedia dus de aantal dingen die je niet snapt is ook minder. Natuurlijk kunnen moderators en ervaren gebruikers veel mensen helpen en een speciale mentor is dan ook denk ik niet nodig. Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 mrt 2014 21:22 (CEST)
Per Vviktorie!!. Kleine inbreng: Je hebt het wel op Wikipedia, alleen is dat niet echt bedoeld om de codes te beheersen maar om in de zeer ingewikkelde gemeenschap (volgens velen) te stappen. Op WikiKids lijkt me dat niet het geval en nieuwe gebruikers die echt willen bijdragen vinden hun weg al in een weekje tijd, gebaseerd op eigen ervaringen Face-wink.svg. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 30 mrt 2014 21:29 (CEST)
Daar hebben jullie wel een punt in. Bijou (?)(KleineWijsneus) 30 mrt 2014 21:32 (CEST)
Je bedoelt iets als een coach, niet waar? Ik vind dat we dat niet nodig hebben - een zeer klein aantal gebruikers is echt actief hier. ;) Southparkfan 30 mrt 2014 21:40 (CEST)
Bijjou bedoelt waarschijnlijk iets als Wikipedia's Coachingsprogramma. Apple logo black.svg 12345dan - Overleg - 30 mrt 2014 21:45 (CEST)
Dat zegt ie net. Face-tongue.svg Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 30 mrt 2014 21:46 (CEST)

GP-wedstrijd 2014 begonnen!

Hallo iedereen van Wikikids,

De GP-wedstrijd 2014 is begonnen! Je kunt je nu altijd nog aanmelden Face-smile.svg. Wil je meer info over de GP-wedstrijd? Zie hier. Veel plezier als jullie meedoen!

p.s. De wedstrijd eindigt op zondag 13 april om 23:59 uur. Op dinsdag 15 april om 20:00 maken we de uitslag hier bekend!

Met vriendelijke groet,

Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 31 mrt 2014 06:49 (CEST)


Als jurylid wens ik iedereen veel succes met het zo mooi mogelijk maken van hun gebruikerspagina! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 31 mrt 2014 19:01 (CEST)
Bedankt! Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 31 mrt 2014 19:02 (CEST)

stickers

hoe krijg je een sticker op je pagina?

help!!!!!!

Charley 1 apr 2014 16:05 (CEST)

Hoi Charley, Ik denk dat je met stickers plaatjes bedoeld. Op deze pagina WikiKids:Uploaden kan je zien hoe je een plaatje kan uploaden. Veel succes! Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 1 apr 2014 17:36 (CEST)

wedstrijd

beste moderators, ik had een leuke wedstrijd bedacht maar mocht het niet houden. als de gp wedstrijd afgelopen is, kan mijn wedstrijd dan komen? apoo heeft het al gezien. voor mijn idee kijk op mijn overleg. ik wil moderator worden,kan dat?

groetjes Charley 1 apr 2014 16:55 (CEST) ps: ik weet goede wedstrijden. dus ik ben heel handig als moderator.

Hoi Charley! We hebben vorige week twee nieuwe moderators aangenomen op WikiKids. Je bent dus helaas net te laat. Waarschijnlijk kun je je 2015 pas weer aanmelden als moderator. Je moet sowieso meer dan één maand actief zijn om moderator te kunnen worden. Over jouw wedstrijd zullen we nog even overleggen. :) apoo overleg 1 apr 2014 17:00 (CEST)
Ik mag toch wel de Topografietest in de zomer verzorgen en de Geschiedenistest in de winter? Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 1 apr 2014 17:33 (CEST)
Tuurlijk! Emojione 1F305.svg Beem- Overleg Emojione 1F404.svg . 1 apr 2014 17:34 (CEST)
Nee, ik dacht dat ik dat ook moest overleggen. Gelukkig Face-smile.svg. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 1 apr 2014 17:35 (CEST)
hoeveel mensen gaan hier op
Op WikiKids zijn er momenteel 198.992 gebruikers maar daar zijn er helaas maar ongeveer 200 actief. vergeet trouwens niet te ondertekenen met vier tildes (dit is een tilde: ~). Dollar symbol gold.svgVviktorie!! Overleg 6 apr 2014 14:48 (CEST)

Mont Blanc

hoe oud is de Mont Blanc?

Je kan boven aan in de zoekbalk het opzoeken. Op dit artikel: Mont Blanc kan je het zien. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 6 apr 2014 15:15 (CEST)

Moderatoren

Ik was even weg van wikikids, en opeens zie ik dat er twee (of misschien nog meer) moderatoren bijgekomen zijn. Hoe komt dat nou eigenlijk? Op Wikikids:Moderator worden en Wikikids:Moderator kan ik daar niets over vinden.

Met vriendelijke groet, Josse.Cottenier - Overleg (+) 7 apr 2014 09:12 (CEST)

Special:PermaLink/322937 Gebruiker:JurgenNL/handtekening 7 apr 2014 09:16 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Boomhut/archief24&oldid=642843"