Waterschapsverkiezingen 2019

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Waterschapsverkiezingen 2019
Stem ook voor het Waterschap PvdA election poster, Winschoten (2019) 03.jpg
Datum 20 maart 2019
Datum (eerste ronde)
Datum (tweede ronde)
Land Flag of the Netherlands.svg Nederland
Te verdelen zetels
Opkomst
Opkomst (eerste ronde)
Opkomst (tweede ronde)
Uitslag
Uitslag
Partijleider
Grootste partij Water Natuurlijk
Percentage
Gevormd kabinet
Zetelverdeling
Nieuwe
Vorige
Vorige & volgende verkiezingen
2015
Portaal Portal.svg Politiek

Op 20 maart 2019 waren in Nederland de Waterschapsverkiezingen. Dit zijn de verkiezingen, waarbij men de nieuwe leden voor het algemeen bestuur van het waterschap kiest. Ze vonden tegelijk plaats met de Provinciale Statenverkiezingen 2019 in het Europese deel van Nederland en de Eilandsraadverkiezingen 2019 in het Caribische deel van Nederland. De waterschapsverkiezingen zelf werden enkel in het Europese deel van Nederland gehouden, aangezien alleen dit deel waterschappen heeft.

De Nederlandse stemgerechtigden kiezen slechts een van het bestuur van het waterschap. Het andere deel van het bestuur bestaat uit standaard zetels, die bezet worden door de Land- en Tuinbouworganisatie, de Kamer van Koophandel en de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (waaronder meer Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onder vallen). Het opkomstpercentage voor de verkiezingen is meestal erg laag, aangezien veel Nederlanders niet weten waar ze op stemmen. Hierdoor worden de waterschapsverkiezingen ook wel de onbekendste verkiezingen van Nederland genoemd. Meestal ligt het percentage tussen 40% en 50%. Deze verkiezingen haalden echter een opkomstpercentage van bijna 52%, een stijging dus. Deze stijging had met de hete en droge zomer van 2018 te maken en de steeds groter wordende regenbuien. Ook heeft het ermee te maken dat het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen gestegen is, die op dezelfde dag plaatsvonden.

De grootste partij van de verkiezingen werd Water Natuurlijk, een speciale partij die zich richt op deze verkiezingen. Ook de VVD en 50Plus stegen tijdens deze verkiezingen. Het CDA en de Algemene Waterschapspartij daalden juist. In vijf waterschappen werd een lokale partij de grootste.

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterschapsverkiezingen_2019&oldid=553006"