Technocratie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Technocratie is een vorm van bestuur waarbij de bestuuders de adviezen van wetenschappers en technici gebruiken om te regeren. Deze wetenschappers en technici doen onderzoek waaruit allerlei oplossingen komen. Die oplossingen kunnen gaan van geld uitgeven aan openbaar vervoer en infrastructuur tot aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Het idee achter de technocratie is dat beslissingen worden genomen die zo eerlijk mogelijk zijn, omdat ze niet worden beïnvloed door de politiek. Toch kan dat tot problemen leiden, omdat de bevolking van een land wel degelijk veel verschillende politieke meningen heeft.

De filosofen Auguste Comte, Claude Henri de Saint-Simon en Francis Bacon hadden ideeën die erg leken op de technocratie. Frederick Winslow Taylor en Thorstein Veblen worden gezien als de grondleggers van de technocratie in de Verenigde Staten.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Technocratie&oldid=773582"