Akkoord van Brioni
Het akkoord van Brioni (Sloveens: Brionska deklaracija, Kroatisch: Brijunska deklaracija, Servisch: Брионска декларација) is het verdrag dat een einde maakte aan de Tiendaagse Oorlog. Het verdrag werd getekend op 7 juli 1991 tussen vertegenwoordigers van Slovenië, Kroatië en Joegoslavië. Dit gebeurde onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap (voorloper van de Europese Unie). Het akkoord is vernoemd naar het Kroatische eiland Brioni voor de kust van Istrië. Hier werd het verdrag getekend.
Door het akkoord kwam er een einde aan de Tiendaagse Oorlog. Deze oorlog ontstond toen Slovenië zich wilde afscheiden van Joegoslavië. De oorlog duurde slechts 10 dagen; uiteindelijk werd er het akkoord van Brioni getekend. Het akkoord maakte een einde aan de oorlog. Slovenië werd erkend als onafhankelijk land door Joegoslavië en werd enkele maanden later officieel lid van de Verenigde Naties. Het Joegoslavische leger trok zich terug uit Slovenië.
Kroatië verklaarde zich gelijktijdig met Slovenië onafhankelijk. Hoewel het akkoord van Brioni ook over de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog ging, ging deze oorlog gewoon door. De reden hiervoor is dat Kroatië grote Servische minderheden had. Joegoslavië (waar Servië de grootste deelrepubliek was) wilde deze minderheden beschermen. Hierdoor duurde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog tot 1995. Slovenië kon na het akkoord van Brioni zonder problemen onafhankelijk worden. Slovenië had namelijk geen grote Servische minderheden; de deelrepubliek bestaat voor 90% uit Slovenen.