Verdrag van Dayton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het verdrag van Dayton wordt ondertekent

Het verdrag van Dayton of de akkoorden van Dayton is een vredesverdrag. Het verdrag van Dayton maakte een einde aan de Bosnische Burgeroorlog en de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Het verdrag werd onderhandeld tussen 1 en 21 november 1995 in de Amerikaanse Dayton. Hoewel het verdrag naar deze stad vernoemd is, is het verdrag ondertekent in Parijs op 14 december 1995. Het vredesverdrag ging tussen de regeringen van Kroatië, Bosnië en Herzegovina en de Federale Republiek Joegoslavië.

Het verdrag was vooral belangrijk voor het einde van de Bosnische Burgeroorlog. Het verdrag van Dayton bepaalde dat Bosnië in twee delen verdeeld werd; de Federatie van Bosnië en Herzegovina (waar Kroaten en Bosniakken wonen) en de Servische Republiek (waar Serven wonen). Dit zijn nog altijd de twee delen waar Bosnië uit bestaat. Door deze beslissing eindigde de Bosnische Burgeroorlog. Ook eindigde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog indirect, aangezien de Servische minderheden in Kroatië ook ophielden met vechten.

Naast de Kroatische, Bosnische en Joegoslavische regeringen tekenden ook de Amerikaanse president Bill Clinton, de Franse president Jacques Chirac, de Britse premier John Major, de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin het verdrag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verdrag_van_Dayton&oldid=771480"