Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

John Major

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Major PM full (cropped).jpg

John Major was premier van het Verenigd Koninkrijk tussen 1990 en 1997. Hij was de opvolger van Margaret Thatcher.

Hij werd geboren in Sutton in 1943 en studeerde aan de universiteit van Oxford. Hier haalde zijn masterdiploma, waarna hij werd verkozen in 1979 in het Lagerhuis. Hierna werd hij in 1983 opnieuw lid en in 1986 werd hij onderminister van Sociale Zaken en onderminister van Financiën in 1987. Tussen 1988 en 1989 was hij minister van Buitenlandse Zaken en van 1989 tot 1990 minister van Financiën. In 1990 werd hij tot de nieuwe leider van de Conservatieve Partij gekozen, waardoor Thatcher als premier opvolgde.

Premierschap

Hij begon met het opruimen van zijn voorganger. Hij zorgde ervoor dat het Britse koningshuis meer geld kreeg. Ook deed hij mee aan de Golfoorlog tegen Irak, dat Koeweit binnen was gevallen. De scheiding tussen Diana Spencer en kroonprins Charles gebeurde ook onder zijn premierschap.

In 1992 wist hij de verkiezingen nipt te winnen van Neil Kinnock, die er niet in slaagde kiezers naar zich toe te trekken. Major kreeg hierdoor een tweede termijn als premier, maar zijn populariteit liep terug. Dit had namelijk te maken met de werkloosheid die aan het stijgen was. Toch bleef hij leider van de Conservatieve Partij, maar verloor de verkiezingen van 1997. De Labour Party kreeg hierdoor een meerderheid en Major werd opgevolgd door Tony Blair.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Major&oldid=701641"