Republiek Bosnië en Herzegovina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Bosnië en Herzegovina
Република Босна и Херцеговина
Republika Bosna i Hercegovina

Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg       Coat of arms of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg

Map of Bosnia and Herzegovina (1992–2006).svg
Hoofdstad Sarajevo
Aantal inwoners 4.364.649 (1991)
Regeringsvorm Republiek
Taal Servo-Kroatisch
Volkeren Bosniakken (44%)
Serven (31%)
Kroaten (17%)
overig (8%)
Munteenheid Dinar van Bosnië en Herzegovina
Volkslied Једна си једина
Jedna si Jedina
(Jij bent uniek)

De republiek Bosnië en Herzegovina (Servo-Kroatisch: Република Босна и Херцеговина; Republika Bosna i Hercegovina) was een land in de Balkan. Het land bestond tussen 1992 en 1995. In 1995 werd Bosnië en Herzegovina een federatie en dat is het nog steeds.

Geschiedenis

In 1992 werd er een referendum gehouden in Bosnië, dat toen nog een deelstaat was van Joegoslavië. In het referendum werd aan de bevolking gevraagd of ze een onafhankelijk land wilde. De meerderheid van de Bosniërs wilde dit en hierdoor ontstond op 3 maart 1992 de Republiek Bosnië en Herzegovina. De Serviërs in Bosnië wilden dit echter niet en richtten de Republika Srpska op. Hierdoor brak de Bosnische Oorlog uit. In de maanden erna ontstond er ook ruzie tussen de Bosniërs en de Kroaten, waardoor ook de Kroatisch-Bosniakse Oorlog uitbrak. In februari 1994 ondertekenden de Bosniërs en Kroaten het Akkoord van Washington en sloten zij vrede. In december 1995 ondertekenden alle volkeren (de Bosniërs, Serven en Kroaten) het Verdrag van Dayton. Hierdoor kwam er een einde aan de Bosnische Oorlog.

In het Verdrag van Dayton werd afgesproken dat de Serven meer vrijheid kregen binnen Bosnië en Herzegovina. Het werd een federatie waarin de Kroaten en Bosniërs samen de Federatie van Bosnië en Herzegovina vormen, en de Serven apart de Republika Srpska. Het Brčkodistrict wordt door allebei bestuurd. Dit is tegenwoordig nog steeds zo.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Republiek_Bosnië_en_Herzegovina&oldid=758327"