Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Sjabloon:Portaal:Nederland/uitgelicht

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Januari

Rotterdam Waterboot 2.JPG

De Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa. Het is ook de op twee na grootste haven van de wereld, want alleen Sjanghai en Singapore zijn nog groter. Tot 2004 was Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld, maar toen werd Rotterdam ingehaald door Sjanghai.

--> Lees verder -->


Februari

Handelskade Willemstad.jpg

Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

In het jaar 2010 had Curaçao in totaal 141.770 inwoners. De hoofdstad van Curaçao is Willemstad en heeft ongeveer 140.000 inwoners op dit moment.

Vroeger was Curaçao een kolonie van Nederland, nu gewoon onderdeel van het koninkrijk.

--> Lees verder -->


Maart

Kibbeling 001.JPG

Kibbeling is een Nederlandse snack, die bestaat uit gefrituurde stukjes witvis. Soms wordt kibbeling met een sausje gegeten, zoals knoflook- of remouladesaus.

--> Lees verder -->


April

Texel strand.jpg

Texel is één van de Nederlandse waddeneilanden. Het eiland Texel is het grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Het eiland is een gemeente van de provincie Noord-Holland. Samen met de onbewoonde eilanden Noorderhaaks en Zuiderhaaks vormt het een gemeente. De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. Texel heeft bijna 14.000 inwoners. De eerste inwoners van Texel waren er waarschijnlijk al vanaf het midden van de Steentijd (8000-4500 v. Chr.).

--> Lees verder -->


Mei

Grootste hunebed van Nederl.jpg

Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. In Vlaanderen worden ze meestal Dolmen genoemd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen. De kamers werden gebruikt als graf. Ze worden vooral gevonden in Drenthe.

--> Lees verder --->


Juni

Flag of the Netherlands.svg

De vlag van Nederland is de vlag van het land Nederland. De vlag is niet alleen de vlag is niet alleen de vlag van Nederland, maar ook van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag wordt zowel gebruikt bij feestelijke en rouwvieringen. De Nederlandse vlag bestaat uit 3 horizontale balken. Eerst rood, dan wit, dan blauw. Verders wordt bij de vlag ook vaak de oranje wimpel gebruikt.

--> Lees verder --->


Juli

Frisian flag.svg

Friesland (Fries: Fryslân), is een provincie in het noorden van Nederland, in het oosten begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeer, en in het westen en noorden door de Waddenzee en Noordzee (Waddeneilanden). Met de Afsluitdijk is Friesland verbonden met Noord-Holland. In Friesland wonen de Friezen. Men spreekt er Fries en Nederlands.

--> Lees verder -->


Augustus

Watersnoodramp 1953.jpg

De Watersnoodramp van 1953 was een grote overstroming en de laatste in de Nederlandse geschiedenis die veel slachtoffers maakte. Op de nacht van 31 januari 1953 kwam er een zware storm richting Zeeland en Zuid-Holland. Het was de Noordwesterstorm en daarbij was het ook nog eens springtij. Dat betekend dat het water hoger stond dan normaal. Door de wind werd het water richting Zeeland en Zuid-Holland geblazen. De polders liepen over, huizen stortten in of spoelden weg en veel mensen en dieren verdronken.

--> Lees verder -->


September

Mark Rutte-6.jpg

Mark Rutte is een Nederlands politicus. Hij is sinds 2010 minister-president. Sinds de val van zijn 1ste kabinet (23 april 2012) was hij "demissionair". Op 12 september 2012 waren er verkiezingen die zijn partij, de VVD, glansrijk won. Samen met de op één na grootste partij, de PvdA, heeft hij een nieuw kabinet geformeerd, dat op een meerderheid in de Tweede Kamer steunt. --> Lees verder -->


Oktober

Kinderdijk molens 01.jpg

Een molen is een werktuig dat voor verschillende zaken wordt gebruikt. Een molen kan er voor zorgen dat een gebied dat lager dan het zeeniveau ligt, droog blijft. Een molen kan ook gebruikt worden om graan te malen. Tegenwoordig worden molens veel gebruikt om windenergie op te wekken (dit zijn geen ouderwetse molens maar morderne met windturbines).

--> Lees verder -->


November

Koning Willem I

Willem Frederik van Oranje-Nassau (Den Haag, 24 augustus 1772 – Berlijn, Duitsland, 12 december 1843), was onder de naam Willem I de eerste koning der Nederlanden uit het huis van Oranje-Nassau.

--> Lees verder -->


December

Amsterdam luchtfoto.jpg

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland.

Amsterdam wordt door de inwoners soms ook wel Mokum genoemd. In april 2011 woonden er 783.364 mensen in Amsterdam. Er komen ook veel toeristen.

--> Lees verder -->

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sjabloon:Portaal:Nederland/uitgelicht&oldid=408140"