Ravenna
Ravenna is een Italiaanse stad. De stad ligt in de regio Emilia-Romagna. Het is de hoofdstad van de provincie Ravenna.
Ravenna heeft 142.000 inwoners. De stad is bekend doordat er veel oude Christelijke gebouwen staan en het de sterfplaats is van Dante Alighieri, een bekende dichter die leefde van 1265 tot en met 1321. Hij schreef een bekend gedicht over de hemel, de hel en het vagevuur.
Geschiedenis
Het is niet zeker welk volk Ravenna heeft gesticht. De naam "Ravenna" is in ieder geval Etruskisch.
Toen de Romeinen Noord-Italië veroverden, vonden ze Ravenna niet belangrijk. Later werd de stad belangrijk voor het leger. Keizer Augustus stichtte de haven "Classe". Ravenna's haven was één van de belangrijkste legerhavens. Een groot deel van de Romeinse vloot lag hier. Tot de middeleeuwen zou het een belangrijke haven blijven.
Het Romeinse Rijk was steeds moeilijker te verdedigen. Het eens zo grote en machtige rijk werd daarom in tweeën gesplitst, een Westelijk en een Oostelijk deel. Inmiddels was Rome niet meer de hoofdstad, maar Milaan. Keizer Honorius maakte in 402 van Ravenna de hoofdstad. Ravenna was makkelijker te verdedigen, en had een haven. Toch werd Ravenna vaak geplunderd door volken die het rijk invielen. In 476 werd de laatste keizer afgezet door Odoaker, een Germaan. Hij noemde zichzelf koning van Italië. Twaalf jaar later zette Theodorik de Grote hem weer af. Koning Theodorik liet Ravenna bloeien. Ravenna was de hoofdstad van zijn Ostrogotsiche Rijk. De stad had eindelijk vrede. Ravenna werd in deze tijd volgebouwd met Christelijke gebouwen. Deze gebouwen staan tegenwoordig op de lijst van Werelderfgoed (zie volgende kopje).
In de middeleeuwen werd Ravenna bestuurd door de paus. Hoewel de stad in 1198 een opstand leidde tegen de paus, werd Ravenna in 1248 weer onderdeel van de Kerkelijke Staat. Vervolgens was de stad van 1440 tot en met 1509 deel van de Republiek Venetië.
Ravenna was tot en met 1796 deel van de Kerkelijke Staat, behalve tussen 1527 en 1529, toen Venetië de stad weer twee jaar in zijn bezit had. Daarna werd de stad onderdeel van verschillende landen, om uiteindelijk bij Italië te gaan horen.
Lijst van werelderfgoed
Acht oude, Christelijke gebouwen in Ravenna staan sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, onder de naam Vroegchristelijke monumenten van Ravenna:
- Het baptisterium van de Orthodoxen (circa 430)
- Het mausoleum van Galla Placidia (circa 430)
- Het baptisterium van de Arianen (circa 500)
- De aartsbisschoppelijke kapel (circa 500)
- De basiliek van Sant'Apollinare Nuovo (circa 500)
- Het mausoleum van Theodorik (circa 520)
- De basiliek van San Vitale (548)
- De basiliek van Sant'Apollinare in Classe (549)
Transport
Ravenna heeft een grote haven. De haven wordt gebruikt door toeristen, maar ook door bedrijven. Ravenna heeft ook een station, met treinen naar veel Italiaanse steden. De stad heeft ook een vliegveld, Aeroporto di Ravenna "Gastone Novelli", maar dit vliegveld wordt alleen gebruikt voor pleziervluchten. De dichtstbijzijnde commerciële luchthavens zijn die van Forlì, Rimini en Bologna.