Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bert Kaempfert

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert Kaempfert
Bert Kaempfert.jpg
Bert Kaempfert (1967)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Berthold Heinrichschlachtert
Bijnaam Fips
Land Bondsrepubliek Duitsland Duitsland
Geboortedatum 16 oktober 1923
Geboorteplaats Hamburg
Overleden 21 juni 1980
Overleden te Llucmajor, Mallorca
Gehuwd met /
relatie
14 augustus 1946, Hannelore Winkler
Carrière
Beroep orkestleider, muziekproducent, arrangeur en componist
Bekend van loungemuziek, Bigband
Actief ca. 1943 - 1980
Genre(s) Bigband
Label
Website
https://kaempfert.de/en/
Portaal Portaalicoon Muziek

Bert Kaempfert (geboren 16 oktober 1923 in Hamburg, eigenlijk Berthold Heinrichschlachtert; overleden op 21 juni 1980 in Llucmajor, Mallorca). Hij was een Duitse orkestleider, muziekproducent, arrangeur en componist. Een korte tijd verscheen hij ook onder de pseudoniemen Raimondo, Bob Parker en Marc Bones. Naast James Last is hij de meest succesvolle Duitse orkestleider na de Tweede Wereldoorlog. Als pionier van easy listening, een "muziek die je niet stoort", zoals hij het zelf uitdrukte, wordt hij nu gezien als een van de voorouders en een legende van loungemuziek, gebracht door een bigband.

In Duitsland had hij in de jaren 1950 zijn eerste grote successen met zijn bewerkingen van respectievelijk de hits van Freddy Quinn en Ivo Robić Die guitar und das Meer en Morgen. Met Wonderland by Night in 1961 was hij de eerste Duitser die nummer één bereikte in de Amerikaanse single charts. Zijn composities Strangers in the Night (gezongen door Frank Sinatra ), Spanish Eyes ( Al Martino , Elvis Presley ), LOVE ( Nat King Cole ) en Dank Schoen ( Wayne Newton )) werden wereldhits en evergreens.

In Nederland werd hij vooral bekend met het nummer African Beat dat gebruikt is in het sprookje de Indische Waterlelies in de Efteling. Ook in de Belgische jeugd TV serie Kapitein Zeppos uit de jaren '60 werd zijn muziek als titelsong gebruikt.

Levensloop

Berthold Kampfert werd in 1923 geboren in Hamburg-Barmbeck. Op zesjarige leeftijd begon hij al met pianospelen. Hij studeerde piano, klarinet, saxofoon en accordeon aan de muziekschool in Hamburg en begon zijn carrière als saxofonist in het orkest van het Danzig Radio Orkest van Hans Busch. Daar heeft hij van de grond af het vak geleerd in een echte stage. Daar kreeg hij ook zijn bijnaam "Fips", die hij voor het leven hield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij op een muziektrein. Hij verloofde hij zich daar met een jonge Deense vrouw. Uit deze connectie kwam zijn oudste dochter Renate. Hij richtte zijn eerste bigband Pik Ace op in gevangenschap in Denemarken. Na zijn vrijlating toerde hij met deze band door Britse officiersclubs in Noord-Duitsland. In 1945 ontmoette hij de dochter van de tandarts, Hannelore Winkler. Ze sprak uitstekend school Engels en kon daardoor de Engelstalige presentatie en briefwisseling overnemen. Op 14 augustus 1946 trouwden ze met elkaar en verhuisden ze naar Bremerhaven. Na de geboorte van hun dochter Marion verhuisden ze terug naar Hamburg; In 1951 werd dochter Doris geboren.

Eind jaren veertig begon Kaempfert met componeren en arrangeren, voornamelijk voor de grammofoonplaten labels NWDR en Polydor. In 1959 arrangeerde hij The Guitar and the Sea voor Freddy Quinn en Morgen voor Ivo Robić. Beide stukken werden hits en waren ook internationaal succesvol in Engelstalige covers. Morgen bereikte de Noord-Amerikaanse top 20. Kaempfert monteerde het nummer Muss i denn zum Stadte out voor Elvis Presley, dat de titel Wooden Heart meekreeg 1961 een grote hit in de hitparade. Kaempfert vertoonde toen al symptomen van alcoholverslaving en slikte het stimulerende middel Preludin om zijn 16-urige werkdag aan te kunnen.

In 1959 produceerde Kaempfert het instrumentale nummer Wunderland bei Nacht, maar geen enkele platenmaatschappij wilde het uitbrengen, ook Polydor niet, voor wie hij eerder stukken had gearrangeerd. Hij bood het aan aan de New Yorkse producer Milt Gabler, en als Wonderland by Night bracht het Kaempfert zijn internationale doorbraak na publicatie op 22 augustus 1960. Deze hit was vijf weken nummer één in de VS,  de eerste nummer één hit van een Duitser daar. Homage auf Manhattan werd een miljoenen-verkoper en verkocht meer dan twee miljoen exemplaren (waaronder een miljoen in de Verenigde Staten). Ook het gelijknamige album Wonderland by Night bereikte nummer één in de Amerikaanse hitlijsten.

Andere titels zoals Afrikaan Beat, A Swingin' Safari en Red Roses for a Blue Lady waren daarna zeer succesvol en worden vandaag de dag nog vaak gespeeld en gebruikt als achtergrondmuziek, bijvoorbeeld op de radio en bij TV programma's. Tegen 1966 hadden onder meer Billy Vaughn (A Swingin' Safari), Wayne Newton (Danke Schön, Remember When), Nat King Cole (Love) en Baby Washington (Only These in Love) hits in de VS met composities van Kaempfert.

In juni 1961 maakte Kaempfert opnames voor Polydor in Hamburg-Harburg met de Engelse zanger Tony Sheridan, die hij ontdekte in de Top Ten Club, en de nog onbekende begeleidingsband The Beat Brothers - later de Beatles. De eerste gezamenlijke single My Bonnie (met The Saints op de achterkant) werd uitgebracht in oktober 1961, in januari 1962 gevolgd door een gelijknamige Polydor-lp, later de single Ain't She Sweet. Kaempfert kan worden beschouwd als de ontdekker en eerste producer van de Beatles, zelfs vóór hun latere manager Brian Epstein en hun producer George Martinin 1962 in het spel kwam.

De instrumentale platen van Bert Kaempfert kwamen niet in Duitsland aan; in de VS zijn van zijn vijftien bigband-lp's echter zo'n 4 miljoen exemplaren verkocht. Alleen al zijn LP Blue Midnight (december 1964; 5e plaats in de Amerikaanse LP -hitparade ) verkocht daar 800.000 exemplaren en slechts 8.000 in Duitsland. Volgens het blad Der Spiegel had Kaempfert in 1965 in de VS ongeveer 3,5 miljoen mark verdiend. Het nummer Spanish Eyes werd in 1965 uitgebracht als Moon Over Naples.

In 1966 had hij wereldwijd groot succes toen Al Martino met Spanish Eyes en Frank Sinatra met Strangers in the Night composities van hem zongen. Die laatste titel komt uit de soundtrack van de film A Man Could Get Killed (Duitse titel: Welcome Mr. B. uit 1966), waar het alleen als instrumentale achtergrondmuziek werd gebruikt; de Engelse tekst is in 1966 geschreven door Charles Singleton en Eddie Snyder. Kaempfert ontving zijn enige Grammy -nominatie voor dit stuk - in de categorie " Song of the Year ". Hij werd verslagen door de Beatles, die de prijs in ontvangst namen voor hun hitsingle Michelle. Sinatra hield Strangers in the Night tot het einde in zijn concertprogramma's en nam later nog drie nummers van Kaempfert op: The World We Knew (1967), My Way of Life (1968) en You Turned My World Around (1974).

Na de opkomst van de discomuziek in de jaren zeventig nam de belangstelling voor Kaempferts orkestmuziek aanvankelijk af. Toch wist hij samen met Freddy Quinn of Sylvia Vrethammar bij live- en televisieoptredens opnieuw enthousiasme op te wekken door vakkundig gebruik te maken van de showcomponent van de jonge kleurentelevisie. In 1979 werd een album uitgebracht dat samen met Hildegard Knef was opgenomen.

Op 16 juni 1980 gaf Kaempfert zijn laatste concert in de uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Vijf dagen later, op 21 juni 1980, stierf hij in Cala Blava, Mallorca, als gevolg van een beroerte. Zijn as werd op 15 januari 1981 op zijn verzoek uitgestrooid in de Everglades, waar hij vaak op vakantie was geweest met Amerikaanse vrienden en zijn grootste hobby, vissen, had uitgeoefend.

Werk

Kaempfert schreef ongeveer 400 composities en 750 orkestrale arrangementen; tot aan zijn dood werden wereldwijd 150 miljoen platen met zijn melodieën verkocht.  Hij is een van de grondleggers van easy listening en wordt gezien als de enige artiest die heeft gecomponeerd voor zowel Frank Sinatra als Elvis Presley en de Beatles. In 1993 werden Kaempfert en zijn co-schrijver Herbert Rehbein, die vele hits met hem had gecomponeerd, postuum opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. Ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag in oktober 2008 in de Hamburgse wijk Barmbek-Nord, waar Kaempfert werd geboren en zijn jeugd had doorgebracht, heet het plein voor het werkmuseum "Bert-Kaempfert-Platz".

Veel opnames van Kaempfert zijn te herkennen aan hun typische geluid. De ritmegroep bestaande uit Rolf Ahrens (drums), Karl-Heinz "Kuddel" Grewe (contrabas) en Ladislav "Ladi" Geisler (gitaar & basgitaar): Ahrens speelt bijna uitsluitend met brushes en zet zogeheten contrapuntaccenten met de basdrum, Grewe speelt walking bass ofwel basloopjes (vergelijkbaar met Leroy Vinnegar), en Geisler maakt het beroemde "crackling bass-effect" met de basgitaar (vooral effectief in het stuk The Bass Walks). Messing domineert de melodie-instrumenten (trombones inclusief bastrombones en trompetten). In de stukken A Swingin' Safari, Zambesi en That Happy Feeling spelen tinnen fluitjes (Tinwhistle) of piccolo's een grote rol. In de middengedeelten komen vaak strijkers (violen en cello's) en gemengde koren voor. Trompet (of bugel) en trombone worden voornamelijk gebruikt als solo-instrumenten. De bekende muzikanten die met Kaempfert hebben gespeeld zijn onder andere Karl-Heinz "Kuddel" Grewe (contrabas), Manfred Moch en Charly Tabor, Tony Fisher en Ack van Rooyen (trompet of bugel), Herb Geller (saxofoons en fluiten), Waldemar Erbe, Jiggs Whigham en Peter Herbolzheimer (trombone).

In Kaempfert zingt het koor vrijwel geen tekst (op enkele uitzonderingen na, zoals Morgen en Wimoweh), maar eerder lange klinkers met enkele medeklinkers voor de structurering ("Uamm..., Duuh-duaa...").  Hierdoor behouden de stukken die andere uitvoerders in gezongen vorm bekend hebben gemaakt hun karakter als instrumentale stukken. Typerend zijn ook solopassages in het middengedeelte met een hoge vrouwenstem als climax.

De composities van Kaempfert worden ook gebruikt in reclame, b.v. B. That Happy Feeling van het album A Swingin' Safari (1962) in een Coca-Cola- commercial uit 2015.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bert_Kaempfert&oldid=729445"