Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Bevrijdingsdag

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf 5 mei)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingsdag vlag in top.JPG

In Nederland wordt op 5 mei bevrijdingsdag gevierd.

Men viert dan de bevrijding van Nederland door de geallieerde soldaten. De Duitsers waren verslagen en Nederland was weer vrij op 5 mei 1945. Om dit feit te herdenken wordt ieder jaar Bevrijdingsdag gevierd. Alle vlaggen die op 4 mei met dodenherdenking half stok hingen worden dan weer in de top gehezen. Om het in het hele land te vieren worden er op verschillende plaatsen in Nederland festivals gehouden, mede georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze festivals noemt men kortweg Bevrijdingspop. Tijdens de Bevrijdingsdag wordt het volkslied, namelijk het Wilhelmus gespeeld. In sommige steden worden vertegenwoordigers van de soldaten die de betreffende stad hebben bevrijd, uitgenodigd. In Breda komen daarom vaak kinderen van Poolse soldaten.

In de meeste andere Europese landen wordt Bevrijdingsdag op 8 mei gevierd, omdat toen Duitsland officieel verslagen was.

Video

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bevrijdingsdag&oldid=719859"