Wikikids:Clubhuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(artikel)
 
(58 tussenliggende versies door 20 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Clubhuis}}
 
{{Clubhuis}}
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
== Nieuwe naamruimte ==
+
== Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden ==
  
Laatst viel mij op dat de portalen op WikiKids allemaal in de hoofdnaamruimte staan. Ik heb toen op Wikipedia gekeken en daar blijken ze een speciale naamruimte voor de portalen te hebben. Is het mogelijk om die ook voor WikiKids in te stellen? Het zal misschien niet heel leuk zijn in het begin, omdat +100 (ik weet niet hoeveel het er precies zijn) pagina’s uit de hoofdnaamruimte zullen verdwijnen, maar het is op langere termijn wel zo handig en ook wel zo “eerlijk” om de portalen niet als artikel mee te tellen. {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 9 aug 2018 12:26 (CEST)
+
Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de ''European accessibility act'' in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je [https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202 hier (Engels)]. Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.
:Het zijn er [https://wikikids.nl/index.php?title=Speciaal%3AVoorvoegselindex&prefix=Portaal%3A&namespace=0 aardig wat], maar je hebt gelijk, dit was me ook al opgevallen. Ik ga er voor zorgen dat dit wordt doorgevoerd. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 aug 2018 12:45 (CEST)
+
* Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
::De verwijzingen naar de 'nieuwe' pagina's kunnen misschien met een bot gecorrigeerd worden toch? {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 9 aug 2018 13:04 (CEST)
+
* Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
:::Top! {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 9 aug 2018 13:14 (CEST)
+
* Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?
::::Is niet nodig Stef, dat gebeurd allemaal achter de schermen in de database. Op het oog zal er weinig tot niets te merken zijn van deze verandering behalve dat het aantal artikelen omlaag gaat en er in de lijstjes van naamruimten om te selecteren een nieuwe optie komt met "Portaal en Overleg portaal". Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 aug 2018 13:21 (CEST)
+
Graag hoor ik jullie reacties. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 2 okt 2019 22:41 (CEST)
:::::Oke, scheelt weer! {{smiley|;)}} {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 9 aug 2018 13:27 (CEST)
+
:Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 15:50 (CEST)
::::::Ik heb het verzoek doorgegeven aan de technische dienst. Op het moment dat zij de portalen overzetten van de hoofdnaamruimte naar de nieuwe portaal naamruimte kan het zijn dat de portalen er even uitzien alsof ze leeg zijn. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 aug 2018 13:37 (CEST)
+
::Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 5 okt 2019 16:27 (CEST)
:Ik zie dat het inmiddels is gebeurd. Fijn! {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 13 aug 2018 15:55 (CEST)
+
:::Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 19:55 (CEST)
 +
::::Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 okt 2019 21:39 (CEST)
  
== Portaal:Van 1945 tot nu ==
+
== Uitbreidingen ==
  
Weet iemand wat er in hemelsnaam is gebeurd met [[Portaal:Van 1945 tot nu]]?! {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 29 aug 2018 17:58 (CEST)
+
Beste moderatoren,
:Ik kan hem idd ook niet vinden. Als ik bij zoeken kijken lijkt het alsof de pagina gewoon bestaat, aangezien de broncode gewoon bestaat. Ik hoop wel dat iemand de pagina terug kan halen. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 29 aug 2018 18:46 (CEST)
 
::Moet fout zijn gegaan bij het overzetten van de portalen naar de nieuwe naamruimte. Dit moet via de database opgelost worden. Ik zal er een melding van maken. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 29 aug 2018 18:55 (CEST)
 
:::Ik zie dat het inmiddels weer is opgelost. Dankjewel voor het melden. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 30 aug 2018 12:54 (CEST)
 
::::Jep! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 aug 2018 12:54 (CEST)
 
  
== Het bewerken van nieuwe pagina's  ==
+
Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.
  
Beste iedereen, <br>
+
#[[Wikipedia:mw:Extension:Disambiguator|Disambiguator]] zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. <small>Zie [[Wikipedia:wp:lnd|dit]].</small>
Elke keer als ik een nieuw artikel aanmaak dan komt de bovenstaande balk voor diakritische tekens en symbolen niet in beeld. Aangezien mijn computer veel benodigde symbolen en tekens niet kan maken is dit vrij irritant. Ik snap tevens dat het niet de bedoeling is om de pagina twee keer op te slaan, vooral als het slechts een klein artikel is. Kan iemand hier een oplossing voor verzinnen? Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 8 okt 2018 14:24 (CEST)
+
#[[Wikipedia:mw:Extension:FileExporter|FileExporter]] zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
: Is bij mij ook. Daarom maak ik vaak altijd eerst een artikel leeg aan{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 8 okt 2018 15:30 (CEST)
 
  
== tennis  ==
+
#[[Wikipedia:mw:Extension:AdvancedSearch|AdvancedSearch]] zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
  
hey
+
#[[Wikipedia:mw:Extension:Thanks|Thanks]], om gebruikers te bedanken.
  
 
+
#[[Wikipedia:mw:Extension:WikimediaBadges|WikimediaBadges]] en [[Wikipedia:mw:Extension:GuidedTour|GuidedTour]], een idee voor de [https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief76#Badge_systeem ba][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief71#Problemen_met_WikiKids dg][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief73#Badges es]?
ik heb een vraagje hebben jullie of kennen jullie weetjes over tennis
+
Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 15 okt 2019 15:40 (CEST)
of moet ik naar een andere site gaan zo ja als jullie er hebben willen jullie het dan zeggen zo nee
+
:#Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
willen jullie mij dan een hint geven waar ik weetjes over tennis moet zoeken.
+
:#Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 
+
:#Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
met vriendelijke groetjes
+
:#Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
Jente Van Hoof
+
:#Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
:Typ in de zoekbalk links ‘Tennis’ in. Zo kom je op de pagina met informatie over tennis. Als je vindt dat daar niet genoeg informatie staat, zul je op een andere site moeten kijken. Zou je trouwens je vraag de volgende keer in de Boomhut willen stellen? Het Clubhuis is bedoeld voor volwassenen. {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 11 okt 2018 21:14 (CEST)
+
:Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 okt 2019 20:30 (CEST)
 
+
::2.  Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
== EditCount ==
+
::Groetjes,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 okt 2019 14:58 (CEST)
 
 
Is het eigenlijk nog mogelijk om EditCount te gebruiken voor het tellen van het aantal bewerkingen? {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 13 okt 2018 14:18 (CEST)
 
:De EditCount-gadget werkt nog steeds niet. Via [[Gebruiker:Apoo/EditCount]] kun je bewerkingen tellen. {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 22 okt 2018 11:11 (CEST)
 
 
 
== Titel wijzigen artikel ==
 
 
 
Beste,
 
 
 
Ik wil de naam van mijn artikel wijzigen. Echter heb ik nergens de optie zien staan die ik overal als antwoord vind op internet. De optie 'titel wijzigen' staat er bij mij niet bij.
 
Hoe kan ik dit alsnog wijzigen naar; Het zintuig zicht. Dit in verband met een opdracht voor de Hogeschool Utrecht. Ik ben een PABO-student.
 
 
 
Mvg
 
 
 
== Coaching ==
 
 
 
Ik heb gehoord dat ze op Wikipedia werken met coaching om de wiki beter te leren kennen en steeds beter te worden met bewerken. Doen jullie ook aan coaching? {{afz|Duces}}
 
:Hoi, leuk dat je ook wilt bijdragen aan WikiKids. Op WikiKids is er helaas geen coaching. We pakken het op een andere manier aan, omdat we minder gebruikers hebben dan Wikipedia. We hebben een goed moderatorenteam en enthousiaste gebruikers die je vraag willen helpen met je vragen en tips (en natuurlijk ook complimenten) geven op je bijdragen. Veel schrijfplezier! {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 10 nov 2018 21:33 (CET)
 
 
 
== Hoe bekijk ik een artikel? ==
 
 
 
Hoe ga ik naar een artikel die gesorteerd is op een bepaald iets. Denk hierbij aan de nieuwste artikels. {{afz|Duces}}
 
:Normaal zie je links van je scherm een balk, met daarin het kopje Volwassenen. Daar zie je ook wat doorverwijzingen, waaronder: "Nieuwe artikelen". Daar klik je op en dan kom je bij een lijst van nieuwe artikelen. PS; wil je je berichten in het Clubhuis ondertekenen met <nowiki>~~~~</nowiki>. Voorbaat bedankt! Groeten, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 10 nov 2018 21:16 (CET)
 
 
 
== Visual editor ==
 
 
 
Dag allemaal,
 
 
 
Doet de visual editor het bij jullie nog? {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 12 dec 2018 13:30 (CET)
 
:Nope. Ik krijg een foutmelding. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 12 dec 2018 13:37 (CET)
 
::Bij mij doet die het ook niet. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening20181}} 12 dec 2018 14:00 (CET)
 
:::Tevens bij mij. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 12 dec 2018 14:02 (CET)
 
Dank voor jullie reactie! Ik heb een melding bij Kennisnet hierover gemaakt inmiddels. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 12 dec 2018 14:49 (CET)
 
:Ondertussen lijkt VE weer te werken. {{Gebruiker:Southparkfan/Handtekening}} 12 dec 2018 17:48 (CET)
 
:::: Bij mij wel{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 13 dec 2018 07:44 (CET)
 
 
 
== Spamfilter houdt bewerking tegen ==
 
 
 
Ik wilde alleen maar het weg-sjabloon toevoegen aan [[Gebruiker:Southparkfan/Links/nl|een pagina in mijn gebruikersnaamruimte]], maar dat vinden [[MediaWiki:Spamprotectiontext|de spamfilters blijkbaar niet zo leuk]]: https://gyazo.com/262e754c3a86253eb94985b00c7a44a5
 
Oplossing zou gewenst zijn. (en ja, de pagina mag uiteraard weg!) {{Gebruiker:Southparkfan/Handtekening}} 23 dec 2018 21:03 (CET)
 
:Bijzonder. Wist niet dat er nog een spamfilter was naast het misbruikfilter die ook bevestigde gebruikers lastigvalt. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 23 dec 2018 22:20 (CET)
 
::Ja, ik kan me niet heugen dat ik dit ooit op WikiKids heb gezien. Dit bericht komt van de SpamBlacklist extensie, echter hebben we geen [[MediaWiki:Spam-blacklist|lokale blacklist]], maar gebruiken we waarschijnlijk die van [https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Spam_blacklist Wikimedia]; aangezien daar "\bgoogle\..*?/url\?.*" in staat en dat klopt met de matches. Er is een [[MediaWiki:Spam-whitelist|whitelist]] beschikbaar die we hier kunnen gebruiken mocht die van Wikimedia toch té strikt zijn, alhoewel het uitschakelen van SpamBlacklist waarschijnlijk meer voor- dan nadelen heeft; de extensie heeft niet eens een mogelijkheid om bepaalde groepen gebruikers uit te sluiten (zover ik zie zouden zelfs moderators tegen dit probleem aan moeten lopen, in de code is niet te zien dat er naar de rechten van een gebruiker wordt gekeken..). Daarnaast leveren onze misbruikfilters uitstekend werk af en bieden die ook nog eens veel meer mogelijkheden. {{Gebruiker:Southparkfan/Handtekening}} 24 dec 2018 00:30 (CET)
 
 
 
== Commons-afbeeldingen in WikiKids-categorieen  ==
 
 
 
Beste iedereen, klopt het dat [[:Bestand:Aardappel 'Parel' (Solanum tuberosum).jpg]] op Commons staat maar voorkomt in de [[:Categorie:AfbGroente]]? Ik probeer namelijk de categorieën op te schonen, maar als dit al wordt gedaan is het een beetje zinloos. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 31 dec 2018 15:44 (CET)
 
:Ja omdat dat een lokale beschrijving is.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening20181}} 31 dec 2018 15:49 (CET)
 
::Klopt, je kunt afbeeldingen van Commons toevoegen aan een categorie hier op WikiKids. In dit geval heeft Wouter in maart 2015 deze Commons afbeelding aan de categorie AfbGroente toegevoegd. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 31 dec 2018 16:10 (CET)
 
 
 
== Favicon ==
 
 
 
Weet iemand of het mogelijk is om (enigszins gemakkelijk) een favicon in te stellen voor WikiKids? Dat is toch een beetje een kenmerk van een serieuze website en op dit moment hebben we er geen. Ik meen me te herinneren dat we lange tijd geleden wel de W van het WikiKids-logo als favicon hadden, maar ik weet niet wat er daarna is gebeurd of waardoor die is verdwenen. Groet, {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 3 jan 2019 18:59 (CET)
 
:Ja, is 2 tellen werk. Ik zal een favicon maken en naar het technische team sturen, die moeten hem instellen. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 jan 2019 14:20 (CET)
 
::Je zou het 'computermannetje' als beeldmerk kunnen gebruiken voor de favicon {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 5 jan 2019 17:39 (CET)
 
:::Fijn! {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 9 jan 2019 20:55 (CET)
 
::::Kwam even iets tussendoor maar ik heb het icoontje opgestuurd. Gr, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 20 jan 2019 16:08 (CET)
 
:::::Mooi, ik zie dat-ie inmiddels ingesteld is. Groet, {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 21 jan 2019 17:59 (CET)
 
::::::Ik vind het een erg leuk detail. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 21 jan 2019 18:28 (CET)
 
 
 
== for you page ==
 
 
 
ik stel voor om een pagina te maken waarop je nieuw geplaatste artikelen kunt liken {{afz|Irisvandekaa}}
 
:Ik vind het wel een leuk aanbod, maar ik ben hier eerlijk gezegd {{tegen}}, omdat dit geen beoordelingswebsite is maar gewoon een encyclopedie voor kinderen en elk artikel even goed is omdat elk artikel een ander onderwerp is. {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 10 jan 2019 20:52 (CET)
 
 
 
== Diagonaal ==
 
 
 
kan iemand wat meer info over de diagonaal vinden? mijn kind zei dat er wat weinig op stond
 
 
 
 
 
 
 
groet kyra
 
:Ik zie dat we een artikel hebben genaamd [[diagonaal]] en daar in principe alle informatie staat die wij kunnen bieden voor wiskunde. Mocht er hulp nodig zijn om het te gebruiken bij wiskunde-opdrachten verzoek ik een leraar, instructiefilmpje op YouTube of eventueel de site van de methode te raadplegen. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 11 jan 2019 14:31 (CET)
 
 
 
== Hoofdpagina wordt niet ververst (alweer) ==
 
 
 
Wat mij opvalt, en ik denk wel iedereen, is dat we al jaren problemen hebben met het uitgelichte artikel, de uitgelichte afbeelding en de sitenotice op onze hoofdpagina. Misschien kunnen we in dit jaar op zoek gaan naar een vaste oplossing, waarbij het probleem definitief verholpen wordt. Ik vind het namelijk persoonlijk vrij frappant dat andere wiki's, zoals Vikidia en Wikipedia, hier totaal geen last hebben, terwijl we dezelfde software gebruiken. Een goed onderhouden hoofdpagina is zoals het welkompakketje in hotels of het drankje voor de maaltijd; het nodigt de bezoeker uit om verder te kijken en even op de site te blijven. De boodschap ''Fijne feestdagen'' komt misschien van pas bij het Chinees nieuwjaar dat over een week is, maar op een Nederlandstalige wiki staat het enorm slordig. Ik hoor graag de bevindingen omtrent een opsommig van dit probleem. Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 28 jan 2019 16:37 (CET)
 
:Dag Mike1023, Ik zal Artho van Kennisnet vragen om naar dit probleem te kijken! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 28 jan 2019 21:12 (CET)
 
::Dag Mike1023, Artho heeft er naar gekeken en als het goed is zou het nu goed moeten gaan. Kun je dit checken? {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 29 jan 2019 15:36 (CET)
 
:::Dag Gerard, het klopt inderdaad dat is geregeld en erg bedankt voor de spoedige handeling (aan jullie beide). Gaat het overigens om een tijdelijke of permanente oplossing. Want dan houd ik het in de gaten. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 29 jan 2019 16:25 (CET)
 
::Even een update hierover: Het werkt (nog steeds) niet. Blijkbaar is dit een langlopende bug in Mediawiki (zie voor deze fout (Engels) hier: https://phabricator.wikimedia.org/T119366 Het lijkt dat deze op 26 januari eindelijk op 'geaccepteerd' is gezet. Er staat dat de Estlandse wiki hier ook last van heeft, maar de Engelse niet. Voor nu kan ik in ieder geval forceren dat de voorpagina ververst wordt (de hele cache uitzetten hiervoor lijkt me geen goed idee aangezien de site dan veel te traag wordt, handmatig kan dit ook met ?action=purge achter een pagina), hopelijk komen ze dan binnenkort wel met een oplossing... [[Gebruiker:Fab|Fab - Kennisnet]] ([[Overleg gebruiker:Fab|overleg]])
 
:::Hi Artho, dat is een hele vervelende MediaWiki bug. Ik denk echter niet dat deze op korte termijn opgelost gaat worden, dus voor nu zou een TTL-cap van 24 uur op dynamische content (zie [https://phabricator.wikimedia.org/T124954#2390704 Phab]) de impact minimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid van de site. {{Gebruiker:Southparkfan/Handtekening}} 18 feb 2019 20:24 (CET)
 
 
 
== Probleem (niet zo groot) ==
 
 
 
Sinds dat ik moderator ben heb ik het probleem dat als ik naar http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Speciaal:MyTalk of http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/WikiKids enz. ga dat hij verwijst naar de hoofdpagina. En aangezien in het bericht dat ik een nieuw bericht heb dat die verwijst naar [http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Speciaal:MyTalk hier]. Heb ik als eerste/enige dat probleem? Of hebben andere mensen dat ook. (Waarschijnlijk ligt het niet aan mijn moderatorschap.){{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 feb 2019 17:01 (CET)
 
:Ik heb hetzelfde. Dus het zal toeval zijn. De juiste link is gewoon WikiKids.nl/Artikel. De link wikikids.wiki.kennisnet gebruikten we vroeger en als die link nog ergens staat moet die aangepast worden. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 feb 2019 17:12 (e
 
::Toeval niet, ik heb wat aangepast om het domein 'wikikids.wiki.kennisnet.nl' door te sturen naar wikikids.nl, maar om alleen naar 'wikikids.nl' te gaan is wellicht niet de beste methode. Heb het nu aangepast dat deze altijd van 'wikikids.wiki.kennisnet.nl/ArtikelNaam' naar 'wikikids.nl/ArtikelNaam' gaat. [[Gebruiker:Fab|Fab - Kennisnet]] ([[Overleg gebruiker:Fab|overleg]]) 7 feb 2019 10:40 (CET)
 
 
 
== Actieve gebruikers ==
 
 
 
Het valt mij op dat <nowiki>{{NUMBEROFACTIVEUSERS}}</nowiki> altijd als actief aantal gebruikers 69 geeft, terwijl dit er momenteel veel meer zijn en het aantal best wel fluctueert. Sinds het op de hoofdpagina staat geeft hij alleen maar {{NUMBEROFACTIVEUSERS}} weer en verandert het ook nooit. Weet iemand hoe dit mogelijk is? Het is verder geen groot probleem, maar toch merkwaardig. Groet, {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 9 feb 2019 19:12 (CET)
 
:Klopt. Ook op [[Speciaal:Statistieken]] veranderd het aantal niet. Geen idee waar dat aan ligt. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 feb 2019 19:47 (CET)
 
::Vervelende bugs in Mediawiki... Heb hier nu ook een script voor gemaakt om dit automatisch bij te werken. [[Gebruiker:Fab|Fab - Kennisnet]] ([[Overleg gebruiker:Fab|overleg]]) 18 feb 2019 09:29 (CET)
 
:::Op de hoofdpagina zijn we opeens een paar duizend artikelen achteruit gegaan. Dit klopt hopelijk ook niet. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 18 feb 2019 09:31 (CET)
 
::::Hm, dat zouden er 3.200 minder zijn... In principe heb ik alleen maar het script 'Update stats' gedraait. Wellicht waren er op een gegeven moment allemaal artikelen verwijderd (spam e.d.) of verplaatst naar een andere namespace waardoor de statistieken niet meer goed waren? Ik heb het nu kunstmatig weer teruggezet, maar als het er 19.000 zijn, dan is dat zo. Ik laat het voor nu dan wel op de hogere staan. [[Gebruiker:Fab|Fab - Kennisnet]] ([[Overleg gebruiker:Fab|overleg]]) 18 feb 2019 10:02 (CET)
 
:::::Klopt. Om als 'artikel' beschouwd te worden moet een artikel een wikilink bevatten ([https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$wgArticleCountMethod $wgArticleCountMethod]). We hebben bijna 6000 artikelen voor het [[Portaal:Woordenschat]] waarvan er inderdaad zo'n 3000 een enkele zin bevatten. Die artikelen rekent de software dus ook niet mee als artikel. Oplossing zou zijn om $wgArticleCountMethod op 'any' in te stellen zodat iedere pagina in de hoofdnaamruimte meegerekend wordt. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 18 feb 2019 10:50 (CET)
 
Dat lijkt mij wel een goed uitgangspunt! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 18 feb 2019 20:50 (CET)
 
:Heb nu wgArticleCountMethod op any gezet en dan zijn het er 24834. [[Gebruiker:Fab|Fab - Kennisnet]] ([[Overleg gebruiker:Fab|overleg]]) 19 feb 2019 10:28 (CET)
 
::Hoe kun je dan het verschil verklaren tussen de ongeveer 22.000 artikelen die er eerst waren en de 24.834 nu? Als het goed is zouden die toch hetzelfde moeten zijn? {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 19 feb 2019 15:11 (CET)
 
:::Omdat alle artikelen zonder wikilink er in niet mee werden geteld. Daarnaast zal het cijfer net zoals het aantal actieve gebruikers achter hebben gelopen of niet mee zijn gegaan toen er artikelen verwijderd zijn of toen de portalen zijn verhuisd. In ieder geval hebben we op dit moment 24.834 artikelen in de hoofdnaamruimte. Heb ik handmatig nageteld. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 19 feb 2019 17:01 (CET)
 
::::Overigens wel leuk dat we dan bijna 25.000 artikelen hebben ;-). {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 19 feb 2019 17:24 (CET)
 
 
 
== YouTube-kanaal ==
 
 
 
Is het een idee om een officieel YouTube-kanaal te maken. Het staat naar mijn mening niet zo professioneel als er meerdere kanalen zijn. Dus het promotie filmpje op het kanaal van [[User:Coolenleuk|Coolenleuk]] en het andere filmpje op een ander kanaal. Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 20 feb 2019 20:30 (CET)
 
:Coolenleuk heeft dat filmpje op zijn eigen kanaal gezet. Welk ander filmpje je bedoeld weet ik niet. Southparkfan was beheerder van het kanaal WikiKids filmpjes, maar die heeft hij verwijderd. In ieder geval mocht jij van mij een nieuw officieël account aanmaken. Het kanaal 'Wikikids' bestaat al op YouTube en is niet van een van ons, dus ik denk dat een naam zoals WikiKidsNL prima is. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 20 feb 2019 21:14 (CET)
 
::Ik mocht een officieel account maken. Als een promotie filmpje van Facebook alleen op het privé-kanaal  van [[Mark Zuckerberg]] staat dat niet heel netjes. De codes kunnen gedeeld worden met Coolenleuk. Dus ik stel voor om de promotie video op het officiële WikiKids kanaal op YouTube te zetten. Is dat goed? MVG, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 20 feb 2019 21:29 (CET)
 
:::Ik denk dat hij dat heeft gedaan omdat er a) geen officieel WikiKids kanaal is en b) het filmpje ook nog niet af is. Maar dat is zeker een goed idee. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 20 feb 2019 21:58 (CET)
 
:::: Ik ben daar volledig mee eens. Ik ga ook een banner ervoor en zo editen. Eens in de maand een filmpje is denk ik genoeg.{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 21 feb 2019 07:26 (CET)
 
 
 
== Gebruikerspaginawedstrijd ==
 
 
 
Hallo allemaal, de afronding van de gebruikerspaginawedstrijd is erg slordig. Zo zijn niet alle 'prijzen' uitgedeeld en is er zomaar door DeGroteEmojii zelf gekozen wie er gewonnen heeft terwijl er een gedeelde 1e plaats is. Hoe gaan we dit nu oplossen? Daarnaast heb ik sowieso mijn ernstige twijfels over een deelnemer. Die heeft zich binnen een minuut na registratie aangemeld voor de wedstrijd (is binnen een minuut goedgekeurd), heeft vlak daarna een zin op de gebruikerspagina gezet en daarna nooit meer bewerkt. Ik stel voor dat de Jury beslist wie er 1e en 2e is geworden, anders verklaar ik de wedstrijd ongeldig. Het moet wel eerlijk gebeuren. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 28 mrt 2019 14:23 (CET)
 
:Er zijn zeker dingen die veel beter gekund hadden. Eigenlijk had er een tweede ronde moeten plaatsvinden tussen Ollie en Elena. Dan was de uitslag er hooguit een dag later geweest, wat te overzien was. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 28 mrt 2019 14:27 (CET)
 
::Ik denk dat die alsnog moet plaatsvinden. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 28 mrt 2019 21:04 (CET)
 
:::Goed idee. Ik zeg ja die moet plaatsvinden. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 31 mrt 2019 10:40 (CEST)
 
::::Regel jij dat dan met de jury? Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 31 mrt 2019 11:03 (CEST)
 
:::::Mij lijkt een tweede ronde ook een prima idee (en wel zo eerlijk). {{Gebruiker:Wouter15/Handtekening}}. 31 mrt 2019 19:26 (CEST)
 
:Inmiddels zijn we meer dan een week (na de uitslag) verder. Ik zou graag snel overnieuw een heroverweging van de uitslag willen. Anders sluit ik me aan bij Apoo om de wedstrijd ongeldig te verklaren. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 3 apr 2019 19:14 (CEST)
 
::Oeps. Vergeten te reageren. Ik ga het morgen regelen. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 3 apr 2019 19:17 (CEST)
 
:::Ik weet niet of er al iets geregeld is maar anders lijkt het mij het beste (hoe jammer ook) om de wedstrijd ongeldig te verklaren. {{Gebruiker:Wouter15/Handtekening}}. 5 apr 2019 19:06 (CEST)
 
::::Ik vind eigenlijk dat we het ongeldig moeten verklaren. Erg jammer. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 5 apr 2019 19:37 (CEST)
 
:::::Hoezo? Het is toch niet moeilijk om de jury een mailtje te sturen en te vragen wie er 1e en wie er 2e moet worden? Dat is het enige wat je moet doen! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 apr 2019 19:48 (CEST)
 
:::::Je hebt nu lang genoeg de tijd gehad om aan Wouter en Mike te vragen wie er 1e en 2e moet worden. Dit heb je helaas niet gedaan. De wedstrijd is ongeldig. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 7 apr 2019 20:35 (CEST)
 
 
 
== Top 10 ==
 
 
 
Ik vind het leuk om moderator te zijn. Toch loop ik soms tegen een paar dingen. Hieronder heb ik ze opgeschreven.
 
Dit is de '''top 10''' verbeterpunten in willekeurige volgorde.
 
 
 
# Als je zonder dat je ingelogd ben een pagina die beveiligd is wil bewerken staat er een dubbele melding. Bekijk [https://wikikids.nl/index.php?title=Speciaal:Afmelden&returnto=Wikikids%3AGebruiker&returntoquery=action%3Dedit dit maar eens. (Je wordt afgemeld)] Ik weet niet hoe ik dit moet veranderen.
 
# Als je zonder dat je ingelogd ben een pagina die nog niet bestaat bekijkt dan staat er niet uitgelegd wat je moet doen als je het artikel aan wil maken. Is het een idee om daar net iets andere informatie neer te zetten?
 
# Als je een account aanmaakt komt er een tekstje tevoorschijn. Iets in de trant van ''Uw account is aangemaakt. Indien gewenst kunt u uw voorkeuren instellen enz.'' ik kan deze tekst nergens in de MediaWiki, is het een idee dat hier het welkomstsjabloon (of een stukje tekst) staat?
 
# Als ik met een gloednieuw account in de VE een link toevoeg en hem dan wil opslaan geeft hij een error. Dus geen sjabloon. Wie heeft hier een oplossing voor.
 
# Als ik met mijn account in de VE een plaatje upload staat er niet automatisch het {{tl|afbeelding}}en-sjabloon.
 
# Moet de WikiKids-Chat verwijderd worden? Als ik hierop kijk zie ik nog dat je bij misbruik Apoo, Southparkfan of Wouter moet benaderen.
 
# Als ik een redirect open dan duurt het vrij lang voordat de pagina is geladen (ingelogd en als ik niet ben ingelogd). Bij andere computers en telefoons is dat hetzelfde geval. Hebben jullie dat ook?
 
# Sinds dat ik op WikiKids/Wikikids zit vraag ik me af of het WikiKids of Wikikids is. Het wordt door elkaar gebruikt. Op de hoofdpagina staat WikiKids maar de WikiKids naamruimte schrijft met zo Wikikids:Boomhut. Het zou handig zijn als hier duidelijkheid over is.
 
# Ik ben geen expert in copyright maar in de Europese Unie is artikel 13 aangenomen. Vallen wij daar ook onder? En zo ja, moet daar een upload-filter of iets anders op komen?
 
# Is het een idee om het sjabloon [[Gebruiker:Rots61/ZANDBAK|praten]] of [https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:DeGroteEmojii/kladblok&oldid=550595 dit] in te voeren? De inhoud kan nog worden veranderd.
 
 
 
Als iemand nog andere problemen heeft voeg ze dan gerust toe. Problemen zijn ervoor gemaakt om op te lossen.
 
 
 
Met vriendelijke groeten,
 
 
 
{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 6 apr 2019 15:29 (CEST)
 
:Hoi Rots! Bedankt voor je punten, er zitten een paar goede tussen, ik zal ze voor je beantwoorden.
 
:#Ik vind die melding niet zozeer dubbel, je krijgt namelijk een melding dat de pagina beveiligd is en een melding dat je niet geregistreerd bent. Dat zijn dus twee verschillende meldingen. Ik kan niet een van die twee meldingen verbergen, maar dat lijkt me ook niet nodig.
 
:#Je krijgt de melding "Je kan dit artikel niet aanmaken! Je bent niet ingelogd" te zien. Ik vind dit zelf duidelijk, maar misschien moeten we er een link naar de registratiepagina bij zetten? Bedoel je dat?
 
:#Goed voorstel! Ik ga er naar kijken.
 
:#Een tijdje geleden heb ik dit getest en toen kreeg ik wel gewoon de meldingen te zien. Ik ga er eens naar kijken.
 
:#Klopt, dat kan helaas niet, dat heb ik al op heel veel manieren geprobeerd. Wanneer je een zelfgemaakt plaatje via de VE probeert te uploaden krijg je bij het klikken op "uploaden" de melding te zien dat je het sjabloon moet gebruiken. Het is jammer dat het niet standaard kan, maar gebruikers worden wel geholpen.
 
:#Nee, de WikiKids chat is geen officieel onderdeel van WikiKids, als het goed is staat er ook nergens op een officiële WikiKids pagina een link.
 
:#Heb ik geen last van!
 
:#Officieel is het WikiKids. De naamruimte zou dus eigenlijk ook met een hoofdletter moeten zijn, maar persoonlijk stoor ik me daar niet aan.
 
:#De precieze invulling van artikel 13 is nog niet bekend, maar wat ik begreep is dat kleine bedrijven/websites (minder dan 5 miljoen bezoekers) hier niet onder vallen. We kunnen Wikipedia in de gaten houden en kijken hoe zij hier mee om gaan. Maar Kennisnet (het bedrijf dat WikiKids host) heeft een team van juridische medewerkers die dit allemaal voor ons mag uitzoeken ;-). Dat hoeven wij gelukkig niet te doen, maar goede vraag!
 
:#Ja! De sjablonen hebben sowieso een kleine update nodig (en er moeten er nog een aantal aangemaakt worden). Dit ga ik binnenkort doen en dan neem ik dit sjabloon ook mee!
 
:Als je verder nog vragen of opmerkingen hebt over mijn antwoorden dan hoor ik dat graag. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 6 apr 2019 15:52 (CEST)
 
 
 
:::2. Ja dat bedoel ik.
 
:::6. Wel ergens in de archieven van de overlegpagina's. (Daar kijken normale mensen niet)
 
:::Bedankt voor het snelle antwoord.
 
 
 
:::Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 6 apr 2019 16:12 (CEST)
 
::::9. Er komt (volgensmij) een uitzondering voor internetencyclopedieën, zoals Wikipedia. Dus dan vallen wij ook onder die uitzondering. Gelukkig had het Europees Parlement dat wel voorzien ;-). {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 6 apr 2019 19:59 (CEST)
 
:::::Ik heb punt 2 en 3 gedaan. Als je wil mag je de welkomsttekst zelf aanpassen, dat kan op [[MediaWiki:Welcomecreation-msg]]. Punt 4 klopt, alleen vrees ik niet dat we daar zelf iets aan kunnen doen. We moeten wachten totdat MediaWiki een oplossing hiervoor maakt. Punt 10 doe ik binnenkort. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 7 apr 2019 20:34 (CEST)
 
::::::Nog even ingaande op punt 3 en 10. Het welkomstsjabloon moet nu een nieuwe update krijgen. Met meer informatie. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 8 apr 2019 16:09 (CEST)
 
:::::::Wat voor meer informatie moet erbij? Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 8 apr 2019 16:11 (CEST)
 
::::::::Weet ik niet precies. Maar het lijkt mijn nu een klein beetje dubbel. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 11 apr 2019 15:12 (CEST)
 
 
 
== Recente wijzigingen ==
 
 
 
Ik ben op dit moment druk bezig het uitzoeken en perfectioneren van de categorieën op WikiKids. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de recente wijzigingen iedere avond vrij vol staan met mijn wijzigingen (die zich ook nog een vrij vlug kunnen opvolgen). Word dit als vervelend ervaren? Wijzigingen van andere gebruikers raken natuurlijk een beetje ondergesneeuwd hierdoor. {{Gebruiker:Wouter15/Handtekening}}. 10 apr 2019 20:35 (CEST)
 
:Ja kan het eventueel met je bot doen. Het zijn dan misschien geen automatische wijzigingen, maar dat scheelt wel weer iets in de overzichtelijkheid. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 10 apr 2019 23:54 (CEST)
 
::Is het dan niet het handigste om mijn account "Wouter15" bot rechten te geven? Dan kan ik namelijk gewoon doorgaan waar ik mee bezig ben en spam ik de RC ook net zo vol. En het voordeel is dan ook dat ik gewoon mijn modknopjes kan blijven gebruiken. {{Gebruiker:Wouter15/Handtekening}}. 11 apr 2019 19:06 (CEST)
 
 
 
== Blokkaderichtlijnen ==
 
 
 
Hallo allemaal, de huidige blokkaderichtlijnen zijn inmiddels al ruim een jaar oud. Een jaar waarin een hoop is veranderd. Zo hebben we het filter erbij gekregen en is er een flinke update geweest in de berichten, meldingen en waarschuwingen die gebruikers te zien krijgen. Momenteel is de werkwijze als volgt:
 
* Een gebruiker heeft minder dan 15 bewerkingen gedaan
 
** De gebruiker wordt bij vandalisme gewaarschuwd door het filter en krijgt een waarschuwing te zien bij het opslaan van de pagina.
 
** Wanneer de gebruiker voor een tweede keer de pagina opslaat (bewust vandaliseren dus) krijgt de gebruiker een melding te zien dat de pagina niet kan worden opgeslagen.
 
** Wanneer een gebruiker het filter omzeilt (door bijvoorbeeld spaties tussen scheldwoorden te zetten) dan krijgt de gebruiker van ons een {{tl|zb}} of {{tl|brp}}
 
** Wanneer de gebruiker hierna nog meer vandalisme pleegt volgt er een blokkade van 1 dag
 
 
 
* Een gebruiker heeft meer dan 15 bewerkingen gedaan, maar is nog geen bevestigde gebruiker
 
** De gebruiker wordt bij vandalisme gewaarschuwd door het filter en krijgt een waarschuwing te zien bij het opslaan van de pagina.
 
** Wanneer de gebruiker voor een tweede keer de pagina opslaat (bewust vandaliseren dus) krijgt de gebruiker van ons een {{tl|zb}} of {{tl|brp}}
 
** Wanneer de gebruiker hierna nog meer vandalisme pleegt volgt er een blokkade van 1 dag
 
 
 
Wat je veel aan het filterlogboek ziet is dat gebruikers die vandaliseren soms tientallen keren een waarschuwing krijgen. Ik vind het persoonlijk dan ook overbodig dat wij ze nógmaals waarschuwen. Mijn voorstel zal dan ook zijn om gebruikers die al een waarschuwing hebben gehad van het filter en daarna alsnog vandaliseren direct voor een langere tijd (3 dagen bijvoorbeeld) te blokkeren. Let op! Dit geld niet voor gebruikers die na de waarschuwing van het filter gestopt zijn of voor gebruikers die niet gewaarschuwd zijn door het filter. Hoe denken jullie hierover? Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 apr 2019 14:13 (CEST)
 
:Ik vind het een goed idee! Ik vraag me dan wel of we moeten ingrijpen bij [https://wikikids.nl/Speciaal:Filterlogboek/9281 dit] geval als zij dat nog een keer doet of niet. Zij heeft nog geen wijzigingen op WikiKids gedaan. Groetjes,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 apr 2019 20:10 (CEST)
 
::Nee. Zij is gewaarschuwd door het filter en daarna gestopt met vandaliseren. Dat is waar het filter voor dient. Mijn voorstel geldt alleen voor de gevallen die ondanks de waarschuwing alsnog kliederen. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 18 apr 2019 20:21 (CEST)
 
:::Daarom vraag ik ook ' ''als zij dat nog een keer doet''' . Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 apr 2019 20:35 (CEST)
 
::::Oh, sorry, verkeerd gelezen. Ja, als zij nogmaals kliedert wat wel op WikiKids komt dan vind ik ook dat er langer geblokkeerd moet worden. Ze is immers al gewaarschuwd. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 18 apr 2019 20:55 (CEST)
 
:::::Ik bedoel als zij '''precies''' dezelfde wijzeging nog een keer doet. En dan tegengehouden wordt. Moeten wij dan blokkeren? {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 19 apr 2019 07:49 (CEST)
 
::::::Nee, bij meerdere tegengehouden wijzigingen en geen wijzigingen op WikiKids blokkeren we niet. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 19 apr 2019 09:19 (CEST)
 
 
 
== spamfilter infonu.nl ==
 
 
 
Kan het kloppen dat er een spamfilter is voor sites die eindigen op infonu.nl? In heb er last van bij de laatste link op het artikel [[Amsterdam]] en heb de link daarom veranderd (waardoor hij nu niet werkt). Zou er gekeken kunnen worden of de spamfilter voor deze combinatie kan worden uitgezet? {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 25 apr 2019 15:21 (CEST)
 
:{{done}} - {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 25 apr 2019 15:39 (CEST)
 
::Dankjewel dat je dit snel kon verhelpen! {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 25 apr 2019 16:05 (CEST)
 
 
 
== Gevraagde pagina's ==
 
 
 
Ik loop al een tijdje rond met het idee om een pagina aan te maken waar gebruikers een aanvraag voor een artikel kunnen indienen. Lijkt dit jullie wat? Het idee is niet dat elke pagina die wordt gevraagd meteen (verplicht) wordt aangemaakt, maar het lijkt mij wel handig voor andere gebruikers die geen inspiratie hebben voor een onderwerp. Ook kunnen artikelenschrijvers zo zien welke onderwerpen leven bij de doelgroep en welke onderwerpen dus misschien wat meer aandacht verdienen. Als er bijvoorbeeld heel veel vraag blijkt te zijn naar diersoorten, kunnen we ons daar meer op focussen en als blijkt dat  er veel vraag is naar geschiedenisartikelen, krijgen die wat meer aandacht. Beem had dit volgens mij een aantal jaren geleden al voorgesteld, maar toen was er uiteindelijk niks mee gebeurd. Dus, lijkt het jullie wat? Groet, {{Gebruiker:Vviktorie!!/handtekening2}} 3 mei 2019 19:35 (CEST)
 
:Goed idee! We kunnen dan niet de garantie geven dat het artikel (binnnen ___ weken) gemaakt word.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 28 mei 2019 08:59 (CEST)
 
::Ik ben voor! Ik denk dat we op deze manier WikiKids het beste kunnen verbeteren. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 28 mei 2019 11:29 (CEST)
 
 
 
== artikel ==
 
 
 
wanneer kan ik bij volwassenen mijn artikel zien?
 
:Hallo. Wil je je vraag in de [[Wikikids:Boomhut|boomhut]] zetten? Hier hoort het niet thuis. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 6 jun 2019 07:58 (CEST)
 

Huidige versie van 16 okt 2019 om 15:00

Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Dit is de plek voor volwassenen en moderatoren om te overleggen. Ben jij een normale gebruiker? Overleg dan in de WikiKids Boomhut! Hier kun je als volwassene je vragen stellen aan andere volwassenen of moderatoren. Heb je een vraag? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder om direct een nieuwe vraag te stellen!

 • Hier mag je alleen een vraag stellen als je een volwassene of moderator bent!
 • Oude vragen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden

Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de European accessibility act in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je hier (Engels). Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.

 • Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
 • Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
 • Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?

Graag hoor ik jullie reacties. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 2 okt 2019 22:41 (CEST)

Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg · (MOD) 5 okt 2019 15:50 (CEST)
Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 5 okt 2019 16:27 (CEST)
Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. Vinkje.png Rots61 Overleg · (MOD) 5 okt 2019 19:55 (CEST)
Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. :) apoo overleg · (MOD) 5 okt 2019 21:39 (CEST)

Uitbreidingen

Beste moderatoren,

Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.

 1. Disambiguator zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. Zie dit.
 2. FileExporter zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
 1. AdvancedSearch zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
 1. Thanks, om gebruikers te bedanken.
 1. WikimediaBadges en GuidedTour, een idee voor de badges?

Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg · (MOD) 15 okt 2019 15:40 (CEST)

 1. Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 2. Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 3. Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 4. Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 5. Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, :) apoo overleg · (MOD) 15 okt 2019 20:30 (CEST)
2. Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
Groetjes,Vinkje.png Rots61 Overleg · (MOD) 16 okt 2019 14:58 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=579116"